Barteling Buizen vergroot verstekzaagcapaciteit

Barteling Buizen in Groningen beschikt sinds enkele manden over een nieuwe horizontale volautomatische volhydraulische metaallintzaagmachine van de Tsjechische fabrikant Bomar. Een belangrijk aspect van deze machine is dat Barteling hiermee buizen in verstek kan zagen voor staal- en hallenbouwers. “In grote series bovendien”, zegt directeur Jan Betten van Barteling Buizen. “Want dat is toch ons ding. We kunnen lengtes tot 12 meter op deze machine leggen, stellen de verschillende lengtes in en hebben er geen omkijken meer naar. Met hetzelfde aantal mensen kunnen we daardoor meer productie maken.”

De nieuwe machine, die in juni is geïnstalleerd ter vervanging van een eenvoudige zaagbank, heeft het al druk. “Hij zaagt 8 uur per dag, soms ’s ook avonds en het komt voor dat we hem ’s morgens al heel vroeg aanzetten”, aldus Betten.
De zaagmachine, compleet met aangedreven rollenbanen aan de aan- en afvoerzijde, is geleverd door Technische Handelsonderneming Klaassen uit Enschede, die Bomar in ons land vertegenwoordigt. Klaassen leverde Barteling in 2007 ook al een reusachtige Bomar lintzaagmachine, die ruim 4 meter hoog en bijna 6 meter breed is en 14 ton weegt. Hiermee kan tot 1120 mm rond worden gezaagd. De zaagcapaciteit van de nieuwste machine (type Bomar Individual 820.640 GANC-2300) heeft wat minder capaciteit: bij 90º 640mm rond, vlak 820x640mm en 640×640 mm, bij 45º R 610mm rond, vlak 610x340mm en 570×570, bij 30º R 410 mm, vlak 410x340mm en 400x400mm. “We beschikken nu over twee zaagmachines die boven de 600mm kunnen zagen”, aldus Betten. “De nieuwe machine ontlast de andere Bomar en we hebben veel meer capaciteit gekregen voor het zagen van groot buismateriaal. Want dat is toch waar het naar toe gaat. We zagen steeds meer grote buizen.”
Betten heeft opnieuw gekozen voor Bomar omdat de ervaringen met de enkele geleden jaren gekochte machine uitstekend zijn. Deze zaagt naar volle tevredenheid en als er wat is kan direct een beroep worden gedaan op de service van leverancier Klaassen. “De prijs-kwaliteit verhouding bij deze machines is gewoon heel goed”, aldus de directeur van Barteling Buizen. “Bomar maakt robuuste machines. Ze gebruiken goed materiaal waardoor hun machines echt niet gaan trillen als er zwaar gezaagd moet worden.”
Barteling Buizen levert een totaalpakket naadloze buizen, gelaste buizen, funderingspalen en diverse andere producten. Op maat gezaagde en getrompte buizen liggen op voorraad waardoor snel kan worden geleverd. De zaken gaan momenteel goed bij de Groningse buizenleverancier. Er zijn net twee nieuwe medewerkers aangenomen voor op kantoor en in de productie, waardoor het aantal medewerkers is gestegen van acht naar tien. Dat geeft aan dat Betten vertrouwen heeft in de nabije toekomst. “In de jaren 2008 en 2009 hebben we een mooie winst behaald, maar was het wel wat rustiger. 2010 was al een stuk beter en dit jaar is het helemaal losgegaan. We hebben het druk en het ziet er goed uit. De enige onzekerheid vormen eigenlijk de ontwikkelingen op de financiële markten door de schuldenproblemen in Europa en Amerika. Maar op dergelijke wereldproblemen hebben we geen invloed. We moeten er voor zorgen dat we een goed product leveren en efficiënt produceren. En daar zijn we volop mee bezig.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hoffmann-Metalcare gastheer van Everising dealers

18-10 Met verkooppunten in België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Roemenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië,…

Materialen

Speciaal staal voor Palenhuis kunstproject

20-10 Buizen en kokerprofielen gemaakt uit deze staalsoort krijgen na verloop van tijd een dichte…

MetavakNieuws

Promatt ziet grote zaagprojecten aantrekken

25-09 Samen met enkele collega’s, onder wie Henk Brinkman, bemande Dieben begin september de stand…

Bedrijf en Economie

Positief resultaat Van Leeuwen Buizen

14-04 De resultaten werden beïnvloed door de Covid-19 pandemie. De onderneming profiteerde echter van de…

Plaatbewerking

247TailorSteel blijft groeien en vergroot klantenkring

02-12 247TailorSteel zal het ‘coronajaar’ 2020 afsluiten met een groei van 5 à 10 procent…

Verspanen

Behringer zaagautomaten illustreren veranderingen bij Teham Pongers

16-11 Metaalgroothandel Teham Pongers in Hengelo verandert steeds meer van een handelsbedrijf in een logistieke…

Verspanen

Eenvoudig volautomatisch zagen

01-10 In deze tijd van steeds verdergaande automatisering wordt ook steeds meer aandacht besteed aan…

Verspanen

Ponsen Trading al 25 jaar in de markt

30-09 Ponsen Trading in Oudenbosch heeft in zijn 25-jarig bestaan meer dan tien officiële dealer-…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen