Bax Metaal vergroot slagkracht

Anton Bax ziet het maar als een positief aspect van de crisis; de mogelijkheid en de tijd die hij hierdoor kreeg om bij zijn bedrijf Bax Metaal in Bergeijk de puntjes op de i te zetten. De organisatie is aangepast, de logistiek in de productiehal is gestroomlijnd en het machinepark is gemoderniseerd. “Onze slagkracht is vergroot. Ik denk dat we met hetzelfde aantal mensen nu 20 procent meer kunnen omzetten.”

Bax Metaal is een toeleverancier van plaatwerk en constructiewerk, die feitelijk alles doet met plaat- en buismateriaal (RVS, staal en aluminium): snijden, walsen, kanten/zetten en lassen. Voor finishing is er bovendien de speciale tak RVS Finish, die beschikt over de meest recente apparatuur om RVS hoogwaardig af te werken op alle mogelijke manieren: fijnstralen, glasparelstralen tot een ruwheid van 0.5 Ra, keramisch stralen, beitsen en passiveren, trommelen en borstelen. De klanten zitten voornamelijk in de branches machinebouw, in/exterieurbouw en in mindere mate in de automotive.

Er is (en wordt) veel geïnvesteerd in manarm produceren en het vergroten van de flexibiliteit. De productie wordt offline aangestuurd vanuit een 3D-systeem, op de kantbanken zitten snelwisselsystemen, buizen worden rechtstreeks van file 2.5 of 3D met de laser bewerkt. Voor het samenstellen en afwerken van producten is een flexibele afdeling van vijftien vakmensen operationeel.

“We bieden een totaalpakket aan”, zegt Bax. “We kunnen het totale traject begeleiden en uitvoeren: van (co-)engineering en prototyping tot de productie van met name onderdelen en samenstellingen. We hebben veel kennis en ervaring met kleinere series tot 500 stuks en speciaal maatwerk.” Een mooi voorbeeld van dat laatste is het project Tour Paris waarvoor Bax 350 stuks 3D-gevormde frames van 8*1.5 meter in RVS 316 geslepen heeft uitgevoerd. Deze frames zijn in 80 verschillende uitvoeringen met een hoge nauwkeurigheid geproduceerd. “Dankzij onze moderne snijtechnieken, eigen malsystemen en goede vakmensen kunnen wij zo’n opdracht goed, betaalbaar én binnen de planning afronden”, aldus Bax. “Maar ook voor standaard series kunnen klanten bij ons terecht.”

Eigenlijk al voor de crisis voelde Bax Metaal de druk van buitenaf, die alle toeleveranciers kennen. Klanten eisen steeds kortere levertijden, series worden kleiner en prijzen steeds scherper. Op die druk moest een antwoord worden gevonden en de crisis dwong daartoe nog meer. De organisatie is doorgelicht en vervolgens aangepast om helder te kunnen communiceren naar de markt en te voldoen aan de eisen die elke klant stelt. Want die eisen zijn heel verschillend. De ene klant wil snel geleverd worden tegen de laagste prijs, de andere wil van a tot z worden begeleid en een heel traject van afspraken maken. Door te kiezen voor een structuur met drie business-units, kan elke klant nu optimaal worden bediend. Die business-units zijn laserparts, projecten & samenstellingen en RVS Finish. “Alle drie units hebben hun eigen bedrijfsleiders, die verantwoordelijk zijn voor het functioneren van hun onderdeel. Op deze manier treden we de klanten veel daadkrachtiger tegemoet. Elke klant krijgt precies dat aangeboden wat hij nodig heeft. Zo bedienen we hem beter en is er minder ruis in het hele verhaal. Op mono/laser-delen is bijvoorbeeld altijd snelheid van belang. Da’s gewoon de order goed inschatten en vervolgens gas geven om de klant optimaal te bedienen. Niet meer en niet minder. We hebben ook onderzoek naar de klanttevredenheid laten doen. Het bleek dat onze klanten wel tevreden waren, maar zich niet altijd als klant behandeld voelden. Dat had te maken met simpele zaken als een stukje service en vlot terugbellen. Ook dat hebben we met deze unit-structuur ondervangen.”

De business-units vormen het gezicht Bax Metaal naar de markt. Daarachter zit een productieproces, dat zodanig is ingericht dat alle drie units hun klanten goed kunnen bedienen. Dat gebeurt middels een modern machinepark. Afgelopen voorjaar is een LT8 Adige buislasersnijmachine geïnstalleerd, in november is er een nieuwe lasrobot gekomen en begin dit jaar is de oudste van de twee vlakbed lasersnijmachines vervangen door een nieuwe; een Trumpf 4030. Bax beschikt nu over twee lasers van Trumpf, waarvan de oudste twee jaar oud is. Bij de nieuwe laser is gekozen voor de afmetingen van 4 x 2 meter, terwijl de oude nog een bereik van 6 meter had. “Maar in dat bereik viel voor ons niet veel te halen”, licht Bax toe. “Onze kantperscapaciteit is ook uitgelegd op 4 meter.”

Bax Metaal kan – zoals dat heet – ‘acuut snijden’, ook softwarematig. “Dat is een grote kracht van ons. We kunnen alles door elkaar doen, er zit veel rek in de productie.” Dat is mede ook te danken aan de logistiek, Machines zijn verplaatst, zodat er een logische volgorde in de fabriek zit. Belangrijk daarbij is het nieuwe magazijn met 125 palletplaatsen, direct aan de lasers, dat door Bax Metaal zelf is ontwikkeld en gebouwd. Heftrucks hebben hier alle ruimte om te manoeuvreren. “We kunnen op dezelfde vierkante meters dubbel zoveel opslaan als voorheen. Daarmee hebben we veel gewonnen. Een bijkomend voordeel is dat als de boel goed is opgeruimd, het productieproces veel minder wordt verstoord. Er zit nu een goede lijn in onze fabrieken: de verschillende processen staan in de juiste volgorde en de tussenvoorraden zijn precies goed. Daarmee winnen we veel tijd.”

Zo is het bedrijf klaargezet voor de toekomst. “We merken nu al dat klanten het als positief ervaren dat bewust op units wordt gestuurd. We zijn een strategische partner en daarmee een mooie partij voor elke klant”, besluit Bax

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Materialen

MCB kiest voor IMCO RVS rondstaf voor de verspaning

22-09 Om die reden heeft MCB Group het assortiment in Europees Beter Verspaanbaar RVS staf…

Plaatbewerking

Xteg opent Benelux-vestiging in Enschede

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen aan. Door…

Oppervlaktetechniek

RVS Finish start met Sublimotion

17-06 Hierdoor is het mogelijk 100% van de werkzaamheden op te leveren conform de huidige…

Toeleveren

Succes Verba stoelt op de perfecte voerbak

31-05 Op 21 mei 1971 startte varkenshouder Bert Verbakel zijn bedrijf in stalinrichtingen voor de…

Materialen

MCB Direct bouwt drie XL-vestigingen

03-05 MCB Direct beschikt nu nog over acht vestigingen in Doetinchem, Breda, Hapert, Alkmaar, Almere,…

Plaatbewerking

Bodor Laser Nederland expandeert ondanks covid

22-03 Zo is Maurice Borger aangesteld ter versterking van de activiteiten in het zuiden en…

Plaatbewerking

Besten Machines importeur van Haco

22-02 Haco is van oudsher een bekende naam in de Nederlandse metaalbewerkingsindustrie. Er zijn hier…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X