Bedpret op TIV Gorinchem

0

Wie even wil uitrusten van zijn wandeling over de vakbeurs TIV in Evenementenhal Gorinchem, moet op de stand van Boxspringfabriek zijn, een zusterbedrijf van Vromos Metaalbewerking. Omdat de productie van onderdelen voor bedden naar Azië is verdwenen, heeft de Vromos-directie een nieuw bedrijf opgezet. Dit produceert boxsprings, die rechtstreeks vanaf de fabriek worden verkocht.

Toeleverancier Vromos in Vroomshoop ontwikkelde en produceerde jarenlang onderstellen voor boxsprings van topmerken in Nederland. Maar directeur Richard Aalders en zijn compagnon Dennis Mostert hebben de productie daarvan helemaal naar Azië zien verdwijnen. “Ik kan niet anders dan constateren dat onze klanten de prijs hoger in het vaandel hadden staan dan leverbetrouwbaarheid en kwaliteit”, zegt Aalders.

Hij heeft nog geprobeerd het tij te keren door te investeren in lasrobots en verregaande automatisering, maar dat mocht niet baten. “We vroegen op zeker moment om een prijsverhoging omdat de metaalprijzen waren gestegen, maar in plaats daarvan werd een prijsverlaging van 10 procent geëist”, herinnert Aalders zich. Daarmee was het einde oefening. “Eigenlijk onbegrijpelijk. Het prijsverschil tussen onze onderstellen en die uit China was 8 euro. Maar daarvoor moest je wel een container vol uit China laten komen, terwijl je bij ons een serie van vijftig stuks had.”

Aanvankelijk zocht Vromos naar meer spreiding in het klantenbestand om het productieverlies op te vangen. Onder meer werden enkele andere beddenleveranciers als klant binnengehaald. Daarmee heeft Vromos het een aantal jaren volgehouden. Maar de crisis kwam en er moest wat gebeuren. “Tegelijk hoorden we vanuit de markt klachten over de kwaliteit van boxsprings. Dus toen dachten we: waarom gaan we die niet zelf produceren en op de markt brengen? De kennis en de productiefaciliteiten daarvoor hadden we grotendeels in huis.”

Aldus geschiedde. Op 5 november 2010 is het nieuwe bedrijf Boxspringfabriek officieel geopend. Het is gevestigd in een pand tegenover Vromos in Vroomshoop. “De onderstellen maken we natuurlijk met twee vingers in de neus”, aldus Aalders. “Het stofferen wilden we eerst bij een atelier laten doen, maar we hebben een naaimachine gekocht om ook dat zelf te doen.”

Hoe zit het met design en kleurgebruik, toch niet onbelangrijk in de interieurinrichting, ook in de slaapkamer? “Da’s een kwestie van goed om je heen kijken”, aldus Aalders. “Rechttoe rechtaan bij producten als deze werkt altijd. Daar is gewoon een markt voor. Heel veel mensen willen graag een goed, stabiel en neutraal bed.”

De start van Boxspringfabriek is boven verwachting goed verlopen. In ruim twee maanden tijd zijn al zo’n veertig combinaties verkocht. Potentiële kopers worden bereikt door te flyeren en te adverteren in de regio en door gebruik te maken van internet. Ook beschikt het nieuwe bedrijf over een eigen showroom en neemt het deel aan diverse beurzen, al ligt exposeren op een technische vakbeurs als de TIV daarbij niet direct voor de hand. Maar Vromos staat in Gorinchem op de zelfde plek als vorig jaar. En al die ruimte was dit keer niet nodig. Dus waarom niet een boxspring geplaatst? Aalders heeft het topmodel meegenomen; de meest luxueuze versie met als opvallend onderdeel een televisiescherm dat onzichtbaar in het voeteneinde kan verzinken. Goedkopere modellen zijn ook leverbaar. Voor iets minder dan 2000 euro verkoopt Boxspringfabriek volledig elektrisch verstelbare bedden. En ze liggen heerlijk, zo kunnen diverse TIV-bezoekers inmiddels uit eigen ervaring bevestigen.