Bedpret op TIV Gorinchem

Wie even wil uitrusten van zijn wandeling over de vakbeurs TIV in Evenementenhal Gorinchem, moet op de stand van Boxspringfabriek zijn, een zusterbedrijf van Vromos Metaalbewerking. Omdat de productie van onderdelen voor bedden naar Azië is verdwenen, heeft de Vromos-directie een nieuw bedrijf opgezet. Dit produceert boxsprings, die rechtstreeks vanaf de fabriek worden verkocht.

Toeleverancier Vromos in Vroomshoop ontwikkelde en produceerde jarenlang onderstellen voor boxsprings van topmerken in Nederland. Maar directeur Richard Aalders en zijn compagnon Dennis Mostert hebben de productie daarvan helemaal naar Azië zien verdwijnen. “Ik kan niet anders dan constateren dat onze klanten de prijs hoger in het vaandel hadden staan dan leverbetrouwbaarheid en kwaliteit”, zegt Aalders.

Hij heeft nog geprobeerd het tij te keren door te investeren in lasrobots en verregaande automatisering, maar dat mocht niet baten. “We vroegen op zeker moment om een prijsverhoging omdat de metaalprijzen waren gestegen, maar in plaats daarvan werd een prijsverlaging van 10 procent geëist”, herinnert Aalders zich. Daarmee was het einde oefening. “Eigenlijk onbegrijpelijk. Het prijsverschil tussen onze onderstellen en die uit China was 8 euro. Maar daarvoor moest je wel een container vol uit China laten komen, terwijl je bij ons een serie van vijftig stuks had.”

Aanvankelijk zocht Vromos naar meer spreiding in het klantenbestand om het productieverlies op te vangen. Onder meer werden enkele andere beddenleveranciers als klant binnengehaald. Daarmee heeft Vromos het een aantal jaren volgehouden. Maar de crisis kwam en er moest wat gebeuren. “Tegelijk hoorden we vanuit de markt klachten over de kwaliteit van boxsprings. Dus toen dachten we: waarom gaan we die niet zelf produceren en op de markt brengen? De kennis en de productiefaciliteiten daarvoor hadden we grotendeels in huis.”

Aldus geschiedde. Op 5 november 2010 is het nieuwe bedrijf Boxspringfabriek officieel geopend. Het is gevestigd in een pand tegenover Vromos in Vroomshoop. “De onderstellen maken we natuurlijk met twee vingers in de neus”, aldus Aalders. “Het stofferen wilden we eerst bij een atelier laten doen, maar we hebben een naaimachine gekocht om ook dat zelf te doen.”

Hoe zit het met design en kleurgebruik, toch niet onbelangrijk in de interieurinrichting, ook in de slaapkamer? “Da’s een kwestie van goed om je heen kijken”, aldus Aalders. “Rechttoe rechtaan bij producten als deze werkt altijd. Daar is gewoon een markt voor. Heel veel mensen willen graag een goed, stabiel en neutraal bed.”

De start van Boxspringfabriek is boven verwachting goed verlopen. In ruim twee maanden tijd zijn al zo’n veertig combinaties verkocht. Potentiële kopers worden bereikt door te flyeren en te adverteren in de regio en door gebruik te maken van internet. Ook beschikt het nieuwe bedrijf over een eigen showroom en neemt het deel aan diverse beurzen, al ligt exposeren op een technische vakbeurs als de TIV daarbij niet direct voor de hand. Maar Vromos staat in Gorinchem op de zelfde plek als vorig jaar. En al die ruimte was dit keer niet nodig. Dus waarom niet een boxspring geplaatst? Aalders heeft het topmodel meegenomen; de meest luxueuze versie met als opvallend onderdeel een televisiescherm dat onzichtbaar in het voeteneinde kan verzinken. Goedkopere modellen zijn ook leverbaar. Voor iets minder dan 2000 euro verkoopt Boxspringfabriek volledig elektrisch verstelbare bedden. En ze liggen heerlijk, zo kunnen diverse TIV-bezoekers inmiddels uit eigen ervaring bevestigen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Omslag industrie door prijsstijgingen, toeleveringsproblemen en afkoelende economie

11-07 Na een sterk 2021 verliest de industriële activiteit vaart. De volumegroei was in de…

Toeleveren

ZIMM verbetert en vergroot Z-serie hefschroefspindels

22-01 De Z-serie hefschroefspindels van ZIMM wordt vervangen door de ZE-serie. Het betreft een ontwikkeling…

Toeleveren

Nederlandstalige website ACE Stoßdämpfer

16-12 Informatie zoeken over dempingsoplossingen, producten bestellen in de webshop en berekeningen uitvoeren met de…

Toeleveren

Weekamp Deuren overgenomen

29-11 Deli Home, producent en distributeur van constructieve en decoratieve woonproducten, heeft Weekamp Deuren overgenomen.…

Toeleveren

Belangrijkste onderzoeksfaciliteit SKF naar Nederland

28-11 Om in te spelen op de snelle ontwikkelingen van de industriële markt heeft SKF…

Toeleveren

Centrale noodverlichting voor industriële omgevingen

19-11 Veko Lightsystems en Eaton werken samen waardoor Veko in staat is centrale noodverlichtingsinstallaties aan…

Toeleveren

MCA distributeur van lineaire tak NSK

18-11 NSK, een van ’s werelds grootste fabrikanten van lineair– en lagertechniek, heeft het distributeurschap…

Bedrijf en Economie

Machines en metaal belangrijkste exportproducten

06-11 Als het gaat om de toegevoegde waarde van exportproducten verdient Nederland het meest aan…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen