Bedrijfsleven versterkt metaalonderwijs Het Hooghuis

Een prachtige samenwerking tussen Het Hooghuis, Van den Broek Techniek en Widenhorn Industriële Automatisering illustreert hoe het metaalonderwijs kan worden versterkt. Uiteindelijk profiteert de metaal hiervan in de vorm van jonge vakmensen, die de technologische ontwikkelingen goed kunnen bijbenen.

De techniekafdeling van Het Hooghuis locatie Zuid biedt de vmbo-leerling een uitdagend lesprogramma, waarin veel ruimte is voor talentontwikkeling en het scheppen van een realistisch beeld van de dagelijkse beroepspraktijk. De school beschikt over rijk ingerichte praktijklokalen en heeft alle disciplines op het gebied van techniekonderwijs in huis. Eén van de meest aansprekende vormen van techniek die Het Hooghuis biedt is metaaltechniek.

In oktober 2009 schonk Kusters metaalbewerking uit Oss ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan, een CNC-machine aan Het Hooghuis. In het kader van techniekpromotie en het versterken van de banden tussen onderwijs en bedrijfsleven ontstonden ook contacten met Ad van der Leest, bedrijfsleider van Van den Broek Techniek, eveneens in Oss. Eind november vorig jaar kruisten de wegen van zijn bedrijf en Het Hooghuis, toen leerlingen van Het Hooghuis en ROC de Leijgraaf drie regionale metaalbedrijven bezochten, waaronder Van den Broek.

Direct daarna bezocht Ad van der Leest al snel de metaalafdeling van Het Hooghuis. De schenking van collegabedrijf Kusters kwam aan bod en wekte direct zijn interesse. Al tijdens het bezoek borrelde een uniek idee op, dat onlangs in februari vorm kreeg. Drie dagen lang volgden docenten van Het Hooghuis namelijk samen met medewerkers van Van den Broek Techniek scholing op het gebied van CNC-technieken. De scholing werd verzorgd door WIA Educational in het trainingscenter van Widenhorn Industriële Automatisering in Rhoon. WIA is leverancier van software en apparaten voor het onderwijs, onder meer voor vmbo, mbo en hbo. Het bedrijf ontwikkelt binnen afzienbare tijd ook CNC-lesmateriaal voor de techniekleerlingen van Het Hooghuis. Widenhorn is onder meer leverancier van het Edgecam systeem voor draaien en frezen, dat jaar op jaar groeit in de industrie en steeds meer gebruikt wordt op het vmbo, ROC en Hogescholen.

De samenwerking met Van den Broek Techniek en WIA is een belangrijke stap in de professionaliseringsslag die Het Hooghuis de laatste jaren op onderwijskundig gebied maakt. Van den Broek Techniek is gespecialiseerd in fijnmechanische bewerking en de productie van complexe onderdelen. Er werken 21 vaklieden, waaronder een aantal die hun opleiding hebben genoten op Het Hooghuis.

De driedaagse gezamenlijke Edgecam cursus van Van den Broek Techniek en Het Hooghuis is afgerond op 24 februari met het zojuist gelanceerde nieuwe cursusmateriaal. De cursus is met een gemiddeld cijfer van een 8 gewaardeerd door de cursisten.

Lees hier een gebruikersverhaal van Van den Broek Techniek

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

CNC Praktijklocatie in Apeldoorn geopend

18-11 Het CNC Instructie Buro heeft een CNC Praktijklocatie in Apeldoorn geopend. Sinds 1 oktober…

Geen categorie

Studiebeurs Haas voor MBO College Hilversum

07-05 De afdeling Techniek van het MBO College Hilversum krijgt een studiebeurs van bijna 12.500…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen