Ontbramen, scherpe kanten breken, borstelen, slijpen en schuren. Onze metaalmachines verzorgen de perfecte afwerking van uw metalen plaatdelen.

Summa Surface

Machines voor het ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaalfinishen.

Onze metaalmachines verzorgen de afwerking van plaatdelen: ontbramen, kantafronden, bandschuren, slijpen, en borstelen. We luisteren naar de klantwensen, begrijpen zijn behoeften en bieden een oplossing.

Na plaatbewerkingen zoals lasersnijden, plasmasnijden, autogeensnijden, watersnijden, ponsen, is een nabewerking van de metalen plaatdelen vaak gewenst. In een machine onder de noemer “ontbraammachine” zijn diverse nabewerkingen te automatiseren.

Onze klanten hadden uitdagingen zoals:

  • Hoe je harde bramen eenvoudig weg schuurt
  • Hoe je de kantafronding van plaatwerk verzorgt om te voldoen aan specificaties en gestelde garantietermijnen bij het coaten
  • Hoe je dure manuele nabewerkingen elimineert
  • Hoe je een mooie richtingloze borstelfinish aanbrengt
  • Hoe je een strakke hairline-finish of geslepen plaat finish aanbrengt

Onze doorvoermachines variëren in breedtes van 150mm tot 2.000mm. Hiermee kunnen we een brede klantengroep bedienen. FLADDER en VG Machines zijn 2 bekende producenten die Summa Surface vertegenwoordigt.

Schuren, slijpen en finishen

Tijdens het snijden of ponsen van plaatwerk kunnen primaire bramen en/of inbrandpunten ontstaan. Ook kunnen er krassen ontstaan tijdens de handling van de plaatdelen. Een machine die is uitgerust met een schuurband verwijdert deze oneffenheden en brengt bovendien een gewenste finish aan. Bijvoorbeeld een strakke geslepen plaat finish. Plaatdelen worden dan voorzien van een slijprichting in een korrelfinish naar keuze, bijvoorbeeld K320. Ook is het mogelijk gebruikmakend van een cilindrische borstelwals-module een egale hairline lijnfinish aan te brengen. De borstel roteert naar keuze met of zonder oscillatie. Met oscillatie wordt een korte lijnfinish aangebracht. Zonder oscillatie zijn de lijnen langer. Het schuren en slijpen met een breedband is een specialisatie van VG Machines.

Ontbramen, afbramen, borstelen, scherpe kanten breken

Het snijden of ponsen van plaatwerk creëert scherpe randen en vaak bramen op de plaatdelen. Dit vraagt om een nabewerking. Het ontbramen en scherpe kanten breken is steeds vaker een eis van de klant of van coatingbedrijven. Aan de randen moet namelijk een voldoende dikke conserveringslaag hechten om roestvorming te voorkomen. Hierom dienen de snijranden vrij te zijn van bramen en voorzien van een radius zodat de kanten zijn afgerond. Bovendien is een veilige handling van de plaatdelen een vereiste. Na het afronden kan men zich niet meer verwonden aan deze randen. De roterende borstels in onze machines verwijderen de secundaire bramen en brengen een radius aan op de snijranden. Afhankelijk van het materiaaltype en de gekozen doorvoersnelheid, brengt de machine een kleine of grote radius aan.

Borsteltypen: grote lamellenborstels of compacte topborstels

Iedere ontbraammachine is uitgerust met een eigen borsteltechniek. De FLADDER-machines bezitten 6 grote lamellenborstels. De lamellen bewerken gelijktijdig diverse plaatdiktes (tot circa 3mm dikteverschil). De borstels roteren aan een carrousel, welke bovendien oscilleert over de breedte van de machine. Deze bewegingen creëren de richtingloos geborstelde finish op het plaatwerk.

VG Machines biedt borsteltechnieken naar keuze aan: de grote flexibele lamellenborstels of de kleinere stuggere topborstels. Iedere klant heeft zijn eigen voorkeur. De machines van VG zijn modulair opgebouwd. Door de juiste modules te selecteren, wordt in 1 doorvoer de gewenste finish behaald.

In beide machinetypen is het mogelijk met speciale borsteltypen de oxidehuid op de randen of metaalslak aan het oppervlak te verwijderen.

Stofafzuiging: slijpstof afzuiginstallaties

Tijdens metaalbewerkingen zoals ontbramen, slijpen en schuren komt metaalstof vrij. Het is zeer van belang dat deze slijpstof wordt afgezogen. Gezondheidsklachten van medewerkers worden zodoende voorkomen en de werkomgeving blijft schoon en bovendien veilig: geen brand- of explosiegevaar. VG Machines produceert in eigen huis natwerkende metaalslijpstof afzuiginstallaties en sluit deze aan op ontbraammachines, slijpmachines of schuurmachines.

Werkingsprincipe: Aangezogen slijpstof wordt in het wervelende water gezogen. De stofdeeltjes zakken naar de bodem. Het bezinksel wordt naar verloop van tijd eenvoudig verwijderd. Deze werking realiseert een constante afzuigkracht: geen zuigkrachtverlies. De capaciteit van de diverse modellen varieert tussen 2.200 – 12.000 m³/h.