Behringer voert zaagsnelheid spectaculair op

0

De Duitse zaagmachinefabrikant Behringer toonde begin juni tijdens haar driedaagse open huis spectaculaire ontwikkelingen op het gebied van hoge snelheid zagen. De bandzaagmachine HBM400SC (SC staat voor Speed Cutting) zaagt het materiaal 16MnCr5 (volmateriaal) met een doorsnee van 150 mm met een snelheid van 500 vierkante centimeter per minuut.

Ter vergelijking: een conventionele bandzaagmachine uitgerust met een bimetalen bandzaag haalt circa 80, met een hardmetalen bandzaag circa 130 vierkante centimeter per minuut. Dat betekent dus een enorme tijdwinst qua zaagtijden. Heeft een conventionele bandzaag 150 seconden per zaagsnede nodig, en een hardmetalen bandzaag 84 seconden, de nieuwe HBM400SC verricht dezelfde opgave in slechts 21 seconden. “Een enkele machine kan daarmee een compleet zaagmachinepark vervangen”, aldus Dieben.

Aansturing servomotor

De doorontwikkeling van het hoge snelheid zagen was in de crisisperiode het voornaamste aandachtspunt van de Behringer ingenieurs. De vooruitgang die ze daarbij hebben geboekt, is onder meer terug te voeren op de enorm grote lagering en daarmee de geleiding van de zaag en de koelmiddelinrichting. Het koelmiddel wordt onder hoge druk in de zaagsnede gespoten. Zowel de zaagaandrijving als de zaagvoeding geschiedt door een servomotor, met als voordeel maximaal koppel in het hele bereik. “Maar het geheim van de smid zit ‘m vooral in de aansturing van de servomotor”, zegt Benno Dieben van Promatt uit Haaksbergen, dat Behringer in Nederland en België vertegenwoordigt. “Daarmee hebben ze ongelooflijk veel getest.”

Speciale zaagband

Een essentiële verbetering is echter ook de zaagband, het meest kwetsbare onderdeel van een zaagsysteem, omdat dit in contact komt met het te zagen materiaal. Behringer heeft bij de ontwikkeling van de bandzaag voor de HBM400SC samengewerkt met een bandzaagproducent. Samen hebben ze een 100 mm hoge zaag ontwikkeld (normaal is 41 tot 54 mm) van gecoat hardmetaal. De dikte van deze zaag is slechts 1,1 mm, hetgeen zorgt voor een grote stabiliteit en zaagnauwkeurigheid. De geringe dikte van de zaag reduceert de snijkrachten per tand. Er ontstaat een smalle zaagsnede van slechts 1,7 mm in plaats van de gebruikelijke 2,3 mm. Behalve tijdwinst levert dat ook aanzienlijk minder materiaalverlies op.

De HBM400SC is flexibel inzetbaar dankzij haar zaagbereik van 400 mm in rondmateriaal en 400 bij 400 mm vlak. Prototypes van deze machine worden momenteel getest bij een aantal klanten. “Maar het is wel een heel dure machine”, zegt Dieben eerlijk. “Het is heel moeilijk om deze machine economisch rendabel te krijgen voor de klant. Hooguit is dat mogelijk bij heel grote series.”

Standaard machine met SC-kit

Daarom heeft Behringer de resultaten van de inspanningen om het hoge snelheid zagen op een hoger plan te brengen ook toegepast op een bestaand machinesysteem. Tijdens het open huis in Kirchardt (ten noorden van Stuttgart) werd een HBM440A gedemonstreerd. Dit is een standaard bandzaagmachine die is uitgerust met een zogeheten SC-kit.

Behringer toonde ook enkele hoge snelheid cirkelzaagmachines, die onder de merknaam Behringer Eisele op de markt worden gebracht en een systeem voor het in één bewerkingsgang zagen, boren en stralen van stalen profielen. Deze installatie is ontwikkeld en gebouwd door Partners for Steel, een samenwerkingsverband tussen Behringer, zusterbedrijf Vernet Behringer (boormachines) en Rösler Oppervlaktetechniek (straalinstallaties).

Een uitgebreide reportage over het open huis van Behringer leest u in de uitgave van MetaalNieuws, die verschijnt op 28 juni.