Behringer voert zaagsnelheid spectaculair op

De Duitse zaagmachinefabrikant Behringer toonde begin juni tijdens haar driedaagse open huis spectaculaire ontwikkelingen op het gebied van hoge snelheid zagen. De bandzaagmachine HBM400SC (SC staat voor Speed Cutting) zaagt het materiaal 16MnCr5 (volmateriaal) met een doorsnee van 150 mm met een snelheid van 500 vierkante centimeter per minuut.

Ter vergelijking: een conventionele bandzaagmachine uitgerust met een bimetalen bandzaag haalt circa 80, met een hardmetalen bandzaag circa 130 vierkante centimeter per minuut. Dat betekent dus een enorme tijdwinst qua zaagtijden. Heeft een conventionele bandzaag 150 seconden per zaagsnede nodig, en een hardmetalen bandzaag 84 seconden, de nieuwe HBM400SC verricht dezelfde opgave in slechts 21 seconden. “Een enkele machine kan daarmee een compleet zaagmachinepark vervangen”, aldus Dieben.

Aansturing servomotor

De doorontwikkeling van het hoge snelheid zagen was in de crisisperiode het voornaamste aandachtspunt van de Behringer ingenieurs. De vooruitgang die ze daarbij hebben geboekt, is onder meer terug te voeren op de enorm grote lagering en daarmee de geleiding van de zaag en de koelmiddelinrichting. Het koelmiddel wordt onder hoge druk in de zaagsnede gespoten. Zowel de zaagaandrijving als de zaagvoeding geschiedt door een servomotor, met als voordeel maximaal koppel in het hele bereik. “Maar het geheim van de smid zit ‘m vooral in de aansturing van de servomotor”, zegt Benno Dieben van Promatt uit Haaksbergen, dat Behringer in Nederland en België vertegenwoordigt. “Daarmee hebben ze ongelooflijk veel getest.”

Speciale zaagband

Een essentiële verbetering is echter ook de zaagband, het meest kwetsbare onderdeel van een zaagsysteem, omdat dit in contact komt met het te zagen materiaal. Behringer heeft bij de ontwikkeling van de bandzaag voor de HBM400SC samengewerkt met een bandzaagproducent. Samen hebben ze een 100 mm hoge zaag ontwikkeld (normaal is 41 tot 54 mm) van gecoat hardmetaal. De dikte van deze zaag is slechts 1,1 mm, hetgeen zorgt voor een grote stabiliteit en zaagnauwkeurigheid. De geringe dikte van de zaag reduceert de snijkrachten per tand. Er ontstaat een smalle zaagsnede van slechts 1,7 mm in plaats van de gebruikelijke 2,3 mm. Behalve tijdwinst levert dat ook aanzienlijk minder materiaalverlies op.

De HBM400SC is flexibel inzetbaar dankzij haar zaagbereik van 400 mm in rondmateriaal en 400 bij 400 mm vlak. Prototypes van deze machine worden momenteel getest bij een aantal klanten. “Maar het is wel een heel dure machine”, zegt Dieben eerlijk. “Het is heel moeilijk om deze machine economisch rendabel te krijgen voor de klant. Hooguit is dat mogelijk bij heel grote series.”

Standaard machine met SC-kit

Daarom heeft Behringer de resultaten van de inspanningen om het hoge snelheid zagen op een hoger plan te brengen ook toegepast op een bestaand machinesysteem. Tijdens het open huis in Kirchardt (ten noorden van Stuttgart) werd een HBM440A gedemonstreerd. Dit is een standaard bandzaagmachine die is uitgerust met een zogeheten SC-kit.

Behringer toonde ook enkele hoge snelheid cirkelzaagmachines, die onder de merknaam Behringer Eisele op de markt worden gebracht en een systeem voor het in één bewerkingsgang zagen, boren en stralen van stalen profielen. Deze installatie is ontwikkeld en gebouwd door Partners for Steel, een samenwerkingsverband tussen Behringer, zusterbedrijf Vernet Behringer (boormachines) en Rösler Oppervlaktetechniek (straalinstallaties).

Een uitgebreide reportage over het open huis van Behringer leest u in de uitgave van MetaalNieuws, die verschijnt op 28 juni.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Succesvolle Open Dagen Hoffmann-Metalcare

12-10 Dagelijks bezochten tientallen bezoekers de middag- en avondprogramma’s die georganiseerd werden in het pand…

Verspanen

Voortman selecteert nieuw zaagblad

29-09 Niets is zo frustrerend als een zaagblad dat snel bot wordt en producten zaagt…

Verspanen

Drie Behringer zaagmachines zorgen voor goed humeur bij WIFO

09-07 Nu er bij WIFO-Anema onlangs een derde zaagmachine van het Duitse topmerk Behringer is…

Verspanen

IMS Nederland zaagt volautomatisch grote series blankstaal

01-04 Steeds meer draaierijen doen hun zaagmachine de deur uit en bestellen bij hun leverancier…

Werkplaatstechniek

Slijpen, schuren en voorbewerken

16-01 Elke professional moet tussendoor wel eens iets zagen, schuren of slijpen. Handig dus, als…

Verspanen

Leering Hengelo dealer Cosen bandzaagmachines

02-12 Leering Hengelo is officieel dealer van Cosen zaagmachines in Nederland. Met de toevoeging beschikt…

Werkplaatstechniek

Cirkelzaagbladen Metabo uitgebreid

01-12 Of het nu gaat om hout, laminaat, staal, aluminium of vezelcement – verschillende materialen…

Verspanen

Alumach bespreekt uitdagingen

01-11 Alumach, werkend onder de groep West Brabant Techniek, heeft op METAVAK fijne mensen ontmoet…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen