Blechexpo, ambitieuze tegenhanger van Euroblech

Iedere plaatbewerker in Nederland die zichzelf enigszins serieus neemt, reist eens per 2 jaar af naar Hannover voor een bezoek aan de internationale vakbeurs voor plaatbewerking Euroblech. De Euroblech is al jarenlang toonaangevend, maar wordt nu naar de kroon gestoken door een ambitieuze tegenhanger, die zich in het zuiden van Duitsland ontwikkelt: de Blechexpo. De organisator van dit evenement, dat wordt gehouden in Stuttgart, midden in de top hightech regio van Duitsland, weet zich dit jaar voor het eerst verzekerd van de medewerking van de Vereniging van Duitse werktuigmachinefabrikanten VDW.

De Blechexpo wordt van 6 tot en met 9 juni voor de tiende keer gehouden. Net als de Euroblech vindt deze beurs eens in de twee jaar plaats. Wat dat betreft wisselen de twee elkaar mooi af. De Euroblech is telkens in de even jaren, de Blechexpo vindt plaats in de oneven jaren. In 2009 nog in december, nu aan het begin van de zomer.

Uitverkocht
Afgelopen oktober telde de Euroblech 1455 exposanten uit 43 landen, die samen een vloeroppervlak van 78.600 vierkante meter bezetten. Aan deze aantallen kan de Blechexpo nog lang niet tippen. Deze zal ongeveer 900 exposanten tellen. Tegelijkertijd wordt in het beurscomplex van Stuttgart echter ook de lasvakbeurs Schweisstec gehouden, die ook nog eens 100 deelnemers telt. Samen staan er op beide beurzen dus zo’n 1000 exposanten, die ongeveer 70.000 vierkante meter ruimte nodig hebben. Daarmee is de beurs uitverkocht. Stutgart telt echter nog een aantal hallen, zodat er ruimte is voor verdere groei.

Internationaal karakter
En verder groeien is zeker de bedoeling. Net als Euroblech (organisatie door MacBrooks Exhibitions Group), wordt de Blechexpo georganiseerd door een particuliere beursorganisator: Schall. Schall organiseert in totaal zo’n twintig publieks- en vakbeurzen.
Ambitieus is het bedrijf zeker De Blechexpo heeft zich sinds de start, maar zeker na de verhuizing in 2007 naar Stuttgart mooi ontwikkeld. “We willen dat dit zo doorgaat en verheugen ons daarom op de versterking die we hebben gekregen door de samenwerking met de VDW”, aldus Paul Schall, oprichter en organisator van de Blechexpo. Het doel van de samenwerkende partners is om de beurs een veel meer internationaal karakter te geven. Ze streven ernaar om de gezamenlijke activiteiten op Europees niveau uit te bouwen. VDW-directeur Wilfried Schäfer verklaart: “De VDW wil als brancheorganisatie bovendien zijn kennis van de markt en de industrie inbrengen om het Blechexpo-concept samen verder te ontwikkelen.”

In het kader van de samenwerking neemt de VDW de taak op zich trends in de branche te identificeren en te waarderen. Bovendien wil de organisatie bijdragen aan de publiciteit en de werving van deelnemers en bezoekers voor de beurs, alsmede een attractief randprogramma organiseren. De VDW krijgt hiermee een vinger in de pap bij een belangrijke plaatwerkvakbeurs in eigen land. Bij beurzen op verspanend gebied is dat al langer het geval. De VDW is organisator van of betrokken bij de EMO (later dit jaar in Hannover), de Metav (volgend jaar in Düsseldorf) en de AMB (ook volgend jaar in Stuttgart).

Schall gaat er vanuit dat 2011 een recordeditie zal worden voor zowel de Blechexpo als de Schweisstec. Er hebben zich meer deelnemers ingeschreven dan de vorige keer (toen 957 exposanten en 25.000 bezoekers). Interessant is volgens Schall vooral dat na de overwonnen crisis veel nieuwe exposanten konden worden geregistreerd. Van al die exposanten is 25 procent afkomstig van buiten Duitsland. Schall durft zelfs te spreken van een mondiaal aanbod omdat de exposanten afkomstig zijn uit 24 landen.
De derde editie van Schweisstec met honderd exposanten en 10.000 vierkante meter vloeroppervlak zal de hele hal 6 beslaan. Hier wordt ook het gemeenschappelijke congres Blechexpo en Schweisstec Forum gehouden.

Mechanisch verbinden
De exposanten vertegenwoordigen alle relevante technieken voor het proces van efficiënte plaatbewerking, van de handeling van ruw materiaal tot en met het verbinden van platen, profielen en samenstellingen. Op verzoek van de Schweisstec-exposanten zijn ook mechanische bevestigings- en verbindingstechnieken opgenomen in het expositieprogramma, om recht te doen aan de wens van de markt om ook moderne en hybride materialen te kunnen verbinden. Want bijvoorbeeld combinaties van hoogvaste staalplaten met een coating of innovatieve hybride oplossingen met stalen en aluminium platen laten zich veelvuldig niet meer thermisch doch slechts mechanisch door clinchen, nieten, schroeven et cetera zeker en rationeel verbinden.

Paul Schall denkt dat de Blechexpo op het juiste moment plaatsvindt: “Want nadat de producerende ondernemingen in de crisis goed hun huiswerk hebben gedaan met innovatiebevordering en nieuwe producten, staan nu weer de thema’s energie-efficiency en productiviteitsverbetering op de voorgrond. Hiervoor zullen beide beurzen tal van oplossingen bieden.”

Alle informatie over de Blechexpo en Schweisstec is te vinden op de websites www.blechexpo-messe.de en www.schweisstec-messe.de.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Als de klik er niet is…

05-12 Men maakte niets zelf. Alles werd uitbesteed aan partijen in Turkije. Heel af en…

Automatisering

Robots staan meer dan ooit in de belangstelling

05-12 Certhon, dat slimme technologie combineert met landbouwoplossingen, scoort het best in de categorie operationele…

Personeel en Opleiding

Fanuc stimuleert jong robot-talent

05-12 Het doel is om jonge talenten te stimuleren die een beroep willen beginnen op…

Bedrijf en Economie

Tien energie-efficiënte acties voor de industrie

05-12 Het richt zich op volwassen, algemeen beschikbare technologische oplossingen die snel resultaat en ROI…

Verspanen

Sandvik werkt aan ISO-standaarden voor gedigitaliseerde industrie

05-12 Het is een relevant moment om digitale standaarden te overwegen. Volgens MarketsAndMarkets werd de…

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Verspanen

Verspanen vanuit een economisch perspectief

03-12 Tijdens het social media live event ‘Machining economics’ presenteerde Patrick De Vos van Seco…

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen