Blechexpo, ambitieuze tegenhanger van Euroblech

Iedere plaatbewerker in Nederland die zichzelf enigszins serieus neemt, reist eens per 2 jaar af naar Hannover voor een bezoek aan de internationale vakbeurs voor plaatbewerking Euroblech. De Euroblech is al jarenlang toonaangevend, maar wordt nu naar de kroon gestoken door een ambitieuze tegenhanger, die zich in het zuiden van Duitsland ontwikkelt: de Blechexpo. De organisator van dit evenement, dat wordt gehouden in Stuttgart, midden in de top hightech regio van Duitsland, weet zich dit jaar voor het eerst verzekerd van de medewerking van de Vereniging van Duitse werktuigmachinefabrikanten VDW.

De Blechexpo wordt van 6 tot en met 9 juni voor de tiende keer gehouden. Net als de Euroblech vindt deze beurs eens in de twee jaar plaats. Wat dat betreft wisselen de twee elkaar mooi af. De Euroblech is telkens in de even jaren, de Blechexpo vindt plaats in de oneven jaren. In 2009 nog in december, nu aan het begin van de zomer.

Uitverkocht
Afgelopen oktober telde de Euroblech 1455 exposanten uit 43 landen, die samen een vloeroppervlak van 78.600 vierkante meter bezetten. Aan deze aantallen kan de Blechexpo nog lang niet tippen. Deze zal ongeveer 900 exposanten tellen. Tegelijkertijd wordt in het beurscomplex van Stuttgart echter ook de lasvakbeurs Schweisstec gehouden, die ook nog eens 100 deelnemers telt. Samen staan er op beide beurzen dus zo’n 1000 exposanten, die ongeveer 70.000 vierkante meter ruimte nodig hebben. Daarmee is de beurs uitverkocht. Stutgart telt echter nog een aantal hallen, zodat er ruimte is voor verdere groei.

Internationaal karakter
En verder groeien is zeker de bedoeling. Net als Euroblech (organisatie door MacBrooks Exhibitions Group), wordt de Blechexpo georganiseerd door een particuliere beursorganisator: Schall. Schall organiseert in totaal zo’n twintig publieks- en vakbeurzen.
Ambitieus is het bedrijf zeker De Blechexpo heeft zich sinds de start, maar zeker na de verhuizing in 2007 naar Stuttgart mooi ontwikkeld. “We willen dat dit zo doorgaat en verheugen ons daarom op de versterking die we hebben gekregen door de samenwerking met de VDW”, aldus Paul Schall, oprichter en organisator van de Blechexpo. Het doel van de samenwerkende partners is om de beurs een veel meer internationaal karakter te geven. Ze streven ernaar om de gezamenlijke activiteiten op Europees niveau uit te bouwen. VDW-directeur Wilfried Schäfer verklaart: “De VDW wil als brancheorganisatie bovendien zijn kennis van de markt en de industrie inbrengen om het Blechexpo-concept samen verder te ontwikkelen.”

In het kader van de samenwerking neemt de VDW de taak op zich trends in de branche te identificeren en te waarderen. Bovendien wil de organisatie bijdragen aan de publiciteit en de werving van deelnemers en bezoekers voor de beurs, alsmede een attractief randprogramma organiseren. De VDW krijgt hiermee een vinger in de pap bij een belangrijke plaatwerkvakbeurs in eigen land. Bij beurzen op verspanend gebied is dat al langer het geval. De VDW is organisator van of betrokken bij de EMO (later dit jaar in Hannover), de Metav (volgend jaar in Düsseldorf) en de AMB (ook volgend jaar in Stuttgart).

Schall gaat er vanuit dat 2011 een recordeditie zal worden voor zowel de Blechexpo als de Schweisstec. Er hebben zich meer deelnemers ingeschreven dan de vorige keer (toen 957 exposanten en 25.000 bezoekers). Interessant is volgens Schall vooral dat na de overwonnen crisis veel nieuwe exposanten konden worden geregistreerd. Van al die exposanten is 25 procent afkomstig van buiten Duitsland. Schall durft zelfs te spreken van een mondiaal aanbod omdat de exposanten afkomstig zijn uit 24 landen.
De derde editie van Schweisstec met honderd exposanten en 10.000 vierkante meter vloeroppervlak zal de hele hal 6 beslaan. Hier wordt ook het gemeenschappelijke congres Blechexpo en Schweisstec Forum gehouden.

Mechanisch verbinden
De exposanten vertegenwoordigen alle relevante technieken voor het proces van efficiënte plaatbewerking, van de handeling van ruw materiaal tot en met het verbinden van platen, profielen en samenstellingen. Op verzoek van de Schweisstec-exposanten zijn ook mechanische bevestigings- en verbindingstechnieken opgenomen in het expositieprogramma, om recht te doen aan de wens van de markt om ook moderne en hybride materialen te kunnen verbinden. Want bijvoorbeeld combinaties van hoogvaste staalplaten met een coating of innovatieve hybride oplossingen met stalen en aluminium platen laten zich veelvuldig niet meer thermisch doch slechts mechanisch door clinchen, nieten, schroeven et cetera zeker en rationeel verbinden.

Paul Schall denkt dat de Blechexpo op het juiste moment plaatsvindt: “Want nadat de producerende ondernemingen in de crisis goed hun huiswerk hebben gedaan met innovatiebevordering en nieuwe producten, staan nu weer de thema’s energie-efficiency en productiviteitsverbetering op de voorgrond. Hiervoor zullen beide beurzen tal van oplossingen bieden.”

Alle informatie over de Blechexpo en Schweisstec is te vinden op de websites www.blechexpo-messe.de en www.schweisstec-messe.de.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Additive Industries blijft grenzen verleggen in F1

29-06 Sauber Technologies gebruikt het MetalFAB-platform van Additive Industries sinds 2017 voor additive manufacturing en…

Verspanen

Eenvoudig meerdere nulpuntplaten tegelijk spannen

29-06 Met de uitbreidbare modulaire platen, die flexibel kunnen worden aangepast aan elke machinetafel, kunnen…

Toeleveren

Rubix breidt aanbod aandrijftechniek uit met Belgische overname

29-06 Vermeire is een familiebedrijf dat zijn hoofdkantoor in Verviers en een vestiging in Gent…

Toeleveren

Kanthal: “De staalindustrie moet elektrificeren”

29-06 Staal blijft een van ’s werelds meest bruikbare en meest gevraagde grondstoffen, maar de…

Verbinden

Inventieve lasmal voor Priema

29-06 Priema gebruikt deze mallen bij de productie van Heckmodulen in opdracht van Krone Trailers.…

Bedrijf en Economie

Producenten industrie minder positief in juni

29-06 Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert nieuw fiberlaser-werkpaard

27-06 “De TruFiber 2000 P is geschikt voor toepassingen variërend van lasersnijden en laserlassen tot…

Verspanen

Harry Hersbach Tools gaat samenwerking aan met Schunk

27-06 Voor een eerste kennismaking heeft de gereedschapsleverancier uit Schiedam twee startpakketten samengesteld. De eerste…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X