Blokland gaat waterstraalsnijden

“We denken veel van onze bestaande klanten hiermee wel een plezier te doen.” Dat zegt directeur Jan Willem Blokland van Blokland Metaalbewerking over de aanschaf van een nieuwe waterstraalsnijmachine van Bystronic. Deze machine zal in april operationeel zijn.

Waterstraalsnijden is een nieuwe activiteit, die de in Hardinxveld-Giessendam gevestigde toeleverancier aanbiedt. “We hebben sinds een aantal jaren enkele nieuwe klanten in de luchtvaartindustrie”, legde Blokland in zijn stand op TIV Gorinchem de aanleiding voor zijn jongste investering uit. “Die maken met name emballagesystemen, waarin veel aluminium wordt verwerkt. We produceren deze systemen in onze machinefabriek, maar het dikkere aluminium dat daarin wordt toegepast, lieten we elders waterstraalsnijden. Op zeker moment ga je je dan afvragen of het interessant is om dat zelf te doen. Dat zijn we gaan onderzoeken.”

Externe ruimte
Voor Blokland stond het eigenlijk al direct vast dat waterstraalsnijden alleen kon, als er een externe ruimte bij zou komen. Zijn bedrijf bestaat uit een machinefabriek en een plaatwerkafdeling en voor beide onderdelen had hij geen trek in het vocht en de condens, het abrassief en de stof die het snijden met water met zich mee brengt. Bovendien doen met de waterjet ook diverse andere materialen hun intrede in het bedrijf. Een bedrijfsruimte die elders in Hardinxveld-Giessendam beschikbaar kwam, bracht uitkomst. Die wordt nu in gereedheid gebracht voor de nieuwe machine.

Naarmate Blokland en zijn medewerkers zich meer verdiepten in de nieuwe techniek, werden ze er steeds enthousiaster over. Allereerst kan er vanaf april voor de bestaande klanten dikker staal, RVS en aluminium (maximale plaatdikte 200 mm) worden gesneden. Niet de directeur van de plaatwerkafdeling, maar zijn collega van de machinefabriek van Blokland krijgt de nieuwe machine onder zijn hoede. Zijn afdeling kan veel tijdwinst boeken door draai- en freesdelen eerst voor te bewerken op de waterjet. Hiervan worden in eerste instantie de grootste voordelen verwacht. Maar ook kan een nieuwe klantenkring worden aangeboord omdat straks ook materialen als kunststof, steen, glas en composiet kunnen worden gesneden.

Aantrekkelijke opties
De machine is in december gekocht. De keus is gevallen op een Byjet Classic 6030 van Bystronic met een netto snijbereik van 6×3 meter en twee snijkoppen. “Wij denken dat Bystronic de beste waterjet heeft. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan en ontdekten daarbij dat alle fabrikanten die we hebben bekeken als optie hadden een correctie op de waterstraal voor de nauwkeurigheid. Bystronic had dat niet, omdat hun machine dat niet nodig heeft.”

Blokland heeft wel gekozen voor een aantal aantrekkelijke opties, zoals een boor-unit. Hiermee kunnen sanwichpanelen bestaande uit kunststof tussen twee aluminium lagen eerst geboord worden, om te voorkomen dat ze bij het snijden uit elkaar klappen. Ook is de machine voorzien van een kitpistool. Hiermee worden uit dikker materiaal gesneden onderdelen vastgezet, zodat ze niet kantelen.
De Bystronic betekende wel een wat grotere investering dan de andere machines. “Maar wij zoeken de euro’s niet op korte termijn, wij gaan voor het rendement op de langere termijn”, aldus Blokland, die veel verwacht van de nieuwe snijtechniek. Heel voorzichtig houdt hij al rekening met de komst van een tweede waterjet. De ruimte hiervoor is er reeds.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Verspanen is een taal

15-11 Seco Tools Benelux besteedt veel aandacht aan het opleiden van klanten. Patrick de Vos,…

Toeleveren

Onze knowhow gaat verder dan de bodem

15-11 De Plaatijzerindustrie is al vele jaren een bekende verschijning op de TIV-vakbeurzen. De bezoekers…

Toeleveren

Elmec klaart zware klus

15-11 Elmec heeft afgelopen zomer een 200 ton dubbelliggerbovenloopkraan geïnstalleerd bij de  SIF Group in…

Toeleveren

Nieuwe aanwinst HFI

14-11 HFI in Groenlo heeft geïnvesteerd in een tweede Nakamura-Tome WT-250II. Dit is een multi-turret…

Toeleveren

Beelen Techniek: klein bedrijf, groot in kennis en kunde

14-11 Beelen Techniek is een relatief klein bedrijf, waar een prettige familiaire sfeer heerst. En…

Geen categorie

METAVAK mooie aanvulling op TIV

28-08 Een mooie mix van aanbieders van machines, gereedschappen en aanverwante producten en diensten voor…

Algemeen

Gratis entree bij 2 vakbeurzen onder één dak

16-08 Breng op 4, 5 en 6 september een bezoek aan Evenementenhal Hardenberg en maak…

Geen categorie

Goede stemming op TIV Gorinchem

26-01 De toeleveringsvakbeurs TIV Gorinchem, de eerste belangrijke beurs voor de technische industrie in 2012,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X