Boessenkool en Thomassen Machining onder één paraplu

Machinefabriek Boessenkool in Almelo en Thomassen Machining in Rheden zijn sinds 27 juni eigendom van de Osse Equipment Manufacturing Group. Via de gezamenlijke moedermaatschappij stemmen de twee grootverspaners hun sterke punten en competenties op elkaar af. “Zo kunnen onze relaties optimaal profiteren van de extra mogelijkheden als het gaat om machines of machine(delen) in mammoetformaat”, aldus Eelco Osse, CEO van de nieuwe groep.

Thomassen Machining fabriceert kleine series van gigantisch grote apparaten voor met name de energie- en petrochemische industrie. Grote gasturbinehuizen en compressoren voor elektriciteitscentrales bijvoorbeeld. Het betreft hier grote en zware werkstukken, vrijwel altijd van gietijzer. Ieder individueel product van een serie kan met een eigen specificaties worden gemaakt.

Machinefabriek Boessenkool produceert enkele stuks grote zware machines of machinedelen. Ieder werkstuk wordt apart gemaakt door hoogwaardig gecertificeerde specialisten die aan de machine programmeren en waar wenselijk tijdens het productieproces fine-tunen. De extreme nauwkeurigheden waarmee gewerkt wordt en de praktische engineering knowhow maken Boessenkool tot specialist voor bijvoorbeeld prototypes van uiteenlopende apparaten, maar ook voor bestuurbare dragers van satellieten voor ruimte onderzoek of gegarandeerd betrouwbare onderdelen voor duurzame equipment die in de Olie & Gas industrie gebruikt worden.

Synergie

Zowel Thomassen Machining als Boessenkool bestaat al meer dan 100 jaar. Beide grootverspaners hebben klanten waarmee al meer dan 40 jaar constructief wordt samengewerkt. Aandacht voor de belangen van de klanten wordt in beide bedrijven als een vanzelfsprekende toegevoegde waarde beschouwd. Ook een no-nonsense cultuur van ‘eenvoudigweg de goede dingen doen’ hebben de bedrijven gemeen. Deze mentaliteit zit in de cultuur van beide bedrijven.

Middels benchmarking wordt op dit moment best practises gezocht en uitgewisseld. “Dat is dus een directe inspiratie voor verbeteringen voor beide partners”, zegt Eelco Osse, directeur van Machinefabriek Boessenkool en CEO van de Osse Equipment Manufacturing Group. “Maar uit deze vergelijkingen wordt uiteraard ook scherp gelet op de mogelijkheden waarmee ze elkaar in de toekomst goed kunnen aanvullen. En zo extra voordeel voor klanten kunnen bieden. De verwachting is gerechtvaardigd dat door de verrijking van de aanbodmogelijkheden extra groei van de activiteiten zal ontstaan. Wat vervolgens weer betekent dat er rekening wordt gehouden met nieuwe investeringen.”

Beide bedrijven werken voor klanten die actief zijn op de wereldmarkt en professioneel kritisch zijn op hun toeleveranciers. General Electric, Siemens, Stork, energiemaatschappijen en bedrijven in de petrochemie, (internationale) onderzoekcentra als bijvoorbeeld CERN in Geneve en ESO in Garching. Maar ook een warehouse-bouwer die 35 meter hoge masten nodig heeft voor rijdende portaalkranen in Amerikaanse en Roemeense warehouses.

De groep heeft tot nu toe de beschikking over:

9 CNC carrouseldraaibanken (tot maximaal ø 5.500 mm x 4.000 mm)

10 CNC freesbanken (tot maximaal 10.000 x 4.000 x 4.000 mm)

4 CNC kotterbanken (tot maximaal 4.000 x 4.000 mm)

5 CNC draaibanken (tot maximaal 1.000 x 6.000 mm)

10 gespecialiseerde lassers waarvan 10 gecertificeerd volgens ASME IX en NEN EN 287

3 fabricagehallen totaal 11.000 m2, tot een werkhoogte van 12 meter en hijscapaciteiten tot 120 ton. 80 medewerkers op twee locaties, waarvan 68 direct productiepersoneel.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Minder vervorming van onderdelen tijdens het frezen

23-11 Het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) in Aken heeft nu samen met partners…

Verspanen

Seco Helical SN8-13 frezen met lagere kosten per snijkant

10-10 De frezen zijn gebouwd voor moeilijke toepassingen met ISO P-, M-, K- en S-materialen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Zuivere 90° hoek met de nieuwe TNGX

22-04 De frees is lichtsnijdend, waardoor afbuiging wordt voorkomen en een uitstekende oppervlakteafwerking mogelijk is.…

Verspanen

Freesuitbreiding voor lastig verspaanbare materialen

22-03 De vijfsnijders (S770HB/S771HB/S772HB/S773HB), laten tot 25% hogere voedingswaarden toe ten opzichte van vier snijkanten.…

Verspanen

Deze zes metalen kunnen gebruikt worden voor het CNC frezen

18-11 Zoals je mogelijk al wel weet kun je bij CNC frezen gebruik maken van…

Verspanen

Beter werken met aluminium

14-07 De automotive industrie heeft te maken met een gewichtsdilemma. In 2017 bijvoorbeeld, wogen lichte…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen