Bril instrueert de monteur

Een onderhoudsmonteur kijkt via een bril naar een apparaat en ziet tegelijkertijd de instructies over welk onderdeel hij moet pakken, hoe dit gemonteerd moet worden, met welk gereedschap en met welke instelling. Toekomstmuziek? Niet meer, zegt TNO.

Op de valreep van 2010 heeft TNO het boek ‘Topprestaties in de maakindustrie, innoveren met impact’ gepresenteerd. Hierin worden innovatietrajecten beschreven bij bedrijven in de maakindustrie, waarbij het TNO team Arbeidsproductiviteit actief was betrokken. Aan bod komen onder meer trajecten bij Burgers Carrosserie, Landes Fijnmechanische Industrie, Lentink, SMI Plaatwerk, Orfa Visser, Brandt Fijnmechanische Industrie en Kinkelder.

TNO wil hiermee laten zien dat het ook voor MKB-bedrijven mogelijk is om structureel de productiviteit en de flexibiliteit te verhogen, zodat men met succes de wereldwijde concurrentiestrijd kan aangaan.

Naast de verschillende bedrijfscases wijdt TNO in het boek ook een hoofdstuk aan nieuwe ontwikkelingen waarmee industriële bedrijven hun productiviteit en flexibiliteit kunnen verbeteren. En hierin komt die bijzondere bril voor de onderhoudsmonteur aan bod. De technologie die hierbij wordt toegepast bestaat en het lijkt erop dat deze steeds meer beschikbaar komt voor de industrie, dankzij het Europese Manuvar-project. Dit is een onderzoeksproject waarin TNO samen met industriële en kennispartners uit onder meer Finland, Spanje, Italie en Duitsland werkt aan het toepasbaar maken van Virtual en Augmented Reality voor de industrie. Gekeken wordt naar alle fasen van het productieproces, van het ontwerpen van productiesystemen, het trainen van personeel, het geven van instructies tijdens de productie tot service en onderhoud van machines.

De techniek is Augmentend Reality ofwel in goed Nederlands: verrijkte realiteit. AR is de technologie die rechtstreeks een extra laag virtuele beelden zo realistisch mogelijk toevoegt aan de reële beelden die we om ons heen zien. Eén of meer camera’s herkennen patronen of markers in het reële beeld en met behulp van software wordt driedimensionale informatie toegevoegd aan het camerabeeld.

Vanuit Nederland werken TNO, IPA-TP en Cards in dit project samen aan het toepasbaar maken van de verschillende technieken voor het MKB. Voorbeelden naast de bril zijn:

 – Aan de directeur wordt op het beeldscherm het ontwerp van de toekomstige fabriekshal getoond waar hij al virtueel doorheen kan lopen.

– In een productiehal observeert een camera productiemedewerkers en registreert real-time fysiek belastende werkhoudingen.

Het boek Topprestaties in de maakindustrie kan gratis worden besteld bij TNO en is hier te downloaden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Maakindustrie kan in mei weer fysiek samenkomen op MIX Noordoost

31-01 “Corona heeft alle beursagenda’s behoorlijk op z’n kop gegooid, ook die van de maakindustrie.…

Bedrijf en Economie

‘Er is maar één weg uit de crisis: innovatie’

15-06 Uit onderzoek van FME blijkt dat in het derde kwartaal van dit jaar ondernemers…

Personeel en Opleiding

Kinkelder pionier in sociale vernieuwing

17-03 Provincie Gelderland heeft er twee nieuwe sociale innovatie BOOST pioniers bij. Gedeputeerde Peter Kerris…

Toeleveren

Melkrobot Lely in de race voor Europese uitvindersprijs

17-06 Alexander van der Lely, CEO, en Karel van den Berg, Director Innovations, van Lely…

Bedrijf en Economie

‘WBSO-regeling heeft aantoonbaar effect op innovatief bedrijfsleven’

24-04 De innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) stimuleert aantoonbaar het aantal…

Bedrijf en Economie

MIT Zuid weer open

22-03 Ook in 2019 kunnen MKB’ers in Zuid-Nederland voor hun innovatieproject in aanmerking komen voor…

Bedrijf en Economie

Scania en Isala gaan samenwerken

16-01 Een opmerkelijke samenwerking tussen twee grote werkgevers in de regio Zwolle. Truckfabrikant Scania en…

Personeel en Opleiding

Johan Boessenkool Prijs bestaat alweer bijna een halve eeuw

06-07 Op woensdag 4 juli werd voor de 49e keer de Johan Boessenkool Prijs uitgereikt.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen