Bril instrueert de monteur

0

Een onderhoudsmonteur kijkt via een bril naar een apparaat en ziet tegelijkertijd de instructies over welk onderdeel hij moet pakken, hoe dit gemonteerd moet worden, met welk gereedschap en met welke instelling. Toekomstmuziek? Niet meer, zegt TNO.

Op de valreep van 2010 heeft TNO het boek ‘Topprestaties in de maakindustrie, innoveren met impact’ gepresenteerd. Hierin worden innovatietrajecten beschreven bij bedrijven in de maakindustrie, waarbij het TNO team Arbeidsproductiviteit actief was betrokken. Aan bod komen onder meer trajecten bij Burgers Carrosserie, Landes Fijnmechanische Industrie, Lentink, SMI Plaatwerk, Orfa Visser, Brandt Fijnmechanische Industrie en Kinkelder.

TNO wil hiermee laten zien dat het ook voor MKB-bedrijven mogelijk is om structureel de productiviteit en de flexibiliteit te verhogen, zodat men met succes de wereldwijde concurrentiestrijd kan aangaan.

Naast de verschillende bedrijfscases wijdt TNO in het boek ook een hoofdstuk aan nieuwe ontwikkelingen waarmee industriële bedrijven hun productiviteit en flexibiliteit kunnen verbeteren. En hierin komt die bijzondere bril voor de onderhoudsmonteur aan bod. De technologie die hierbij wordt toegepast bestaat en het lijkt erop dat deze steeds meer beschikbaar komt voor de industrie, dankzij het Europese Manuvar-project. Dit is een onderzoeksproject waarin TNO samen met industriële en kennispartners uit onder meer Finland, Spanje, Italie en Duitsland werkt aan het toepasbaar maken van Virtual en Augmented Reality voor de industrie. Gekeken wordt naar alle fasen van het productieproces, van het ontwerpen van productiesystemen, het trainen van personeel, het geven van instructies tijdens de productie tot service en onderhoud van machines.

De techniek is Augmentend Reality ofwel in goed Nederlands: verrijkte realiteit. AR is de technologie die rechtstreeks een extra laag virtuele beelden zo realistisch mogelijk toevoegt aan de reële beelden die we om ons heen zien. Eén of meer camera’s herkennen patronen of markers in het reële beeld en met behulp van software wordt driedimensionale informatie toegevoegd aan het camerabeeld.

Vanuit Nederland werken TNO, IPA-TP en Cards in dit project samen aan het toepasbaar maken van de verschillende technieken voor het MKB. Voorbeelden naast de bril zijn:

 – Aan de directeur wordt op het beeldscherm het ontwerp van de toekomstige fabriekshal getoond waar hij al virtueel doorheen kan lopen.

– In een productiehal observeert een camera productiemedewerkers en registreert real-time fysiek belastende werkhoudingen.

Het boek Topprestaties in de maakindustrie kan gratis worden besteld bij TNO en is hier te downloaden.