Broer Metaal bouwt aan ‘s werelds grootste kranen

0

Broer Metaal uit Steenwijk werkt in opdracht van Mammoet, wereldmarktleider in zwaar transport en hijswerk, aan onderdelen voor de grootste kranen ter wereld. Het gaat om bordessen, railingwerk, loopbruggen en cabineondersteuning voor een nieuwe generatie ‘Superheavy Lift Cranes’.

In samenwerking met Mammoet heeft Broer Metaal inmiddels de ontwerptekeningen in detail uitgewerkt naar werktekeningen, waarna de onderdelen in productie genomen kunnen worden. De bordessen, loopbruggen, cabineondersteuning en het railingwerk worden op ongeveer 10 meter hoogte van deze, door Mammoet zelf ontwikkelde, 200 meter hoge kranen rondom de liertrommels en de cabine geplaatst.

Gert Broer, technisch directeur van Broer Metaal, is erg verguld met de opdracht: “Niet alleen om de grootte van het project, maar ook omdat dit is waar onze kracht ligt: specifiek maatwerk leveren in combinatie met leiden van een efficiënt productieproces, van engineering tot montage.”

Vanaf volgende week worden de kranen opgebouwd in het Zeeuwse Westdorpe om getest te worden, waarna ze in de loop van 2011 gereed zijn voor gebruik. Twee van de kranen gaan dan naar Brazilië en één naar Canada. “Dat maakt het project ook wel erg bijzonder”, aldus Broer, “Dit zijn zulke machtige machines die in de hele wereld gebruikt worden, waar wij, het Steenwijkse Broer Metaal, aan meegewerkt hebben. Dat is toch wel iets om trots op te zijn!”.