Bronneberg sterker door slimme samenwerking met toeleveranciers

Het Helmondse Bronneberg ontwikkelt, produceert en verkoopt machines voor het recyclen van schroot, metaal, auto’s, kabels en karton. Een familiebedrijf dat al van oudsher recyclemachines maakt en wereldwijd afzet.

“En dat is ook onze kracht, vertelt operationeel directeur Maarten van der Sande. “Maar we zijn steeds meer een handelsmaatschappij geworden waardoor je alleen op prijs concurreert. Daarmee red je het niet en daarom besloten we om weer zelf machines te gaan produceren. De verkopen lopen harder dan de prognoses en de organisatie groeit zo snel dat we het niet meer alleen kunnen maar onze toeleveranciers nodig hebben. Het project TopketenImpuls van Syntens Innovatiecentrum kwam daarom op een prima moment.”

Jo van de Put, innovatieadviseur Syntens: “Ik kende het bedrijf al vanuit hun deelname aan diverse workshops. De zaken die we daarin aanstipten brachten ze wel in de praktijk maar tot echte veranderingen leidde dat niet. Ons project TopketenImpuls is specifiek gericht op de samenwerking tussen OEM’er (Original Equipment Manufacturer) en zijn toeleveranciers en zorgt ervoor dat door samen slimmer te werken de hele keten beter kan concurreren. Bij Bronneberg is alles erop gericht om de winstgevendheid te vergroten. Niet ten koste van de toeleveranciers maar samen.”

“Wat al snel opviel was dat Bronneberg wel contact had met haar toeleveranciers maar dat er geen sprake was van verbinding”, vertelt Van de Put. “Een cruciaal verschil. Door je toeleveranciers echt als strategisch partner te zien, zie en hoor je veel mogelijkheden en benut je de kansen die de keten biedt. We dagen de toeleveranciers van Bronneberg uit om mee te denken en feedback te geven. Problemen komen dan pas boven tafel. In de praktijk hebben toeleveranciers toch schroom om hun broodheer op onvolkomenheden te wijzen.”

Onvoorwaardelijk

Van der Sande: “TopketenImpuls heeft veel los gemaakt in onze organisatie. Er werd nauwkeurig naar onze werkwijzes en tekeningen gekeken. Van de interne organisatie tot ons programma van eisen en van veiligheidsaspecten tot lasconstructies. Alles wordt binnenste buiten gekeerd. Daar moet je wel voor open staan. Iedereen moet zich kwetsbaar durven opstellen en kritiek kunnen verdragen. Syntens geeft ons die kritiek als onafhankelijke partij. Dat vind ik echt hun kracht. Want van wie krijg je anders onvoorwaardelijk te horen dat je het niet goed doet?”

Sprongen vooruit

“Sinds de start van onze deelname aan TopketenImpuls maken we sprongen vooruit”, vertelt Van der Sande. “We moeten nog flink met de hark door de eigen organisatie anders kunnen we onze doelstellingen niet realiseren. Elke machine heeft zo’n zes á zeven toeleveranciers waarmee we een strategische samenwerking willen aangaan. Dat lukt niet in één keer. Maar gemotiveerd zijn we zeker. Syntens heeft ons laten zien waar het geld voor het oprapen ligt’.

TopketenImpuls
Syntens Innovatiecentrum laat de Nederlandse economie groeien door het versterken van innovatie in het midden- en kleinbedrijf. Een van de speerpunten van Syntens is het stimuleren van innovatie binnen industriële waardeketens. Doel van dit landelijke project TopketenImpuls is om de ketenbekwaamheden van high tech MKB-bedrijven te versterken, nieuwe kennis toe te passen en bedrijven binnen de keten sneller en succesvoller te laten innoveren.

Meer informatie: www.syntens.nl/topketenimpuls of via Paul d’Hond (projectmanager), tel. 06 – 55 82 44 15, e-mail paul.dhond@syntens.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Erba en Ales nemen belang in Cornelissen Metaaltechniek

04-01 Erba Plaatbewerking in Veenendaal en Ales Metaaltechniek in Rhenen hebben per 1 januari een…

Plaatbewerking

Moderne kansen in de plaatwerkketen: ‘Plaat op maat’

13-05 Veel plaatwerkbedrijven hebben hun processen zo geoptimaliseerd dat nog maar weinig ruimte over is…

Geen categorie

Moderne kansen in de plaatwerkketen: 'Plaat op maat'

13-05 Veel plaatwerkbedrijven hebben hun processen zo geoptimaliseerd dat nog maar weinig ruimte over is…

Bedrijf en Economie

Rabobank adviseert MKB: vernieuw door samenwerking

08-10 Rabobank spoort ondernemers aan om te vernieuwen en innoveren door samenwerking.”Twee weten meer dan…

Bedrijf en Economie

Vinden van juiste partners cruciaal bij innovatie

18-02 Niet zozeer de kwaliteit van de innovatie zelf, maar het vinden van de juiste…

Bedrijf en Economie

Weer Nederlandse collectieven naar Hannover Messe

26-11 FME Internationaal Ondernemen wil samen met de Topsector High Tech Systemen en Materialen een…

Automatisering

Snelle groei Metrical dankzij speciale lasrobot

23-11 Metrical Metaalbewerking in Halsteren produceert boorhouders voor betonboren. Door de ontwikkeling van een speciale…

Geen categorie

Plaatverwerkers met goed gevoel terug uit China

01-10 China zal zeker niet zo maar een-twee-drie de positie van de Nederlandse plaatverwerkende toeleveranciers…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X