Bruma Machines samen met Lissmac op Techni-Show

0
540

Bruma Machines uit Spankeren en het Duitse bedrijf Lissmac Maschinenbau nemen voor de eerste keer met een gezamenlijke stand deel aan de Techni-Show (13-16 maart in Utrecht). Bruma, vooral bekend van de handel in gebruikte machines voor plaatbewerking, is al een aantal jaren de Nederlandse vertegenwoordiger van de slijp- en ontbraammachines van Lissmac.

“Wie geen risico’s neemt, is geen ondernemer”, zegt Bruma-directeur Harld Bruinier. Om er direct aan toe te voegen: “Je moet echter wel weten waar het om gaat als je een risico neemt.” Maar Bruinier heeft ook andere kwaliteiten, die een succesvolle ondernemer onderscheiden, zoals vlijt, vakkennis, hard werken en een goede zorg voor de installaties en de gebouwen. Al bij een eerste blik in zijn bedrijfshallen openbaart zich een opmerkelijke netheid.

Grote keuze

De vader van de huidige directeur richtte de machinehandel in Spankeren op in 1980. De handel in gebruikte plaatbewerkingsmachines vormt de kern van het bedrijf. Klanten treffen in Spankeren een grote keuze aan van lasersnijmachines uit diverse Europese landen, die door vervangingsinvesteringen in andere bedrijven zijn vrijgekomen. Door het directe contact weten de vakmensen van Bruma hoe de bewuste machine is belast, welk materiaal erop is bewerkt en in wat voor omgeving hij heeft gestaan. Zo zijn er machines die worden doorverkocht zoals ze zijn gekocht. Andere machines moeten voor de verkoop gedeeltelijk of helemaal opnieuw worden opgebouwd. Tot het Bruma-team behoren zeven werknemers in vaste dienst.

Met deze goed opgeleide medewerkers is Bruma in staat zijn klanten te begeleiden totdat de gekochte machine operationeel is. Deze goede service heeft ook indruk gemaakt op de producenten van de machines. Zo nemen bijvoorbeeld de producenten van lasersnijmachines de scholing van de medewerkers van de klant en de inbedrijfstelling over. Tot de algehele tevredenheid behoort niet in de laatste plaats ook de snelle levering van reserve-onderdelen. Vakmanschap in combinatie met een uitstekende communicatie met de producenten is ook in dat opzicht waardevol, omdat Bruma zijn klanten hierdoor snel kan helpen.

“Als je praat met een klant worden niet alleen wensen duidelijk, maar zie je als buitenstaander ook veel verbeteringsmogelijkheden en kun je je klant gerichte tips en aanwijzingen geven”, zegt Harld Bruinier. “Daarbij tekent zich een tendens af dat niet slechts individuele machines worden gevraagd, doch de verbetering van complete technologische processen. Het komt echter ook voor dat bij een grote actuele vraag eenvoudig extra machines nodig zijn voor het vergroten van de capaciteit.”

Ideale aanvulling

Sinds september 2008 is Bruma de Nederlandse vertegenwoordiger van Lissmac Maschinenbau. “Na uitvoerige gesprekken en een bezoek aan Bad Wurzbach zagen wij het potentieel dat in deze machines steekt. Lissmac biedt passende techniek voor iedere gewenste kantenbewerking van eenvoudig ontbramen tot en met kantenafronding. Voor de klant die dat wenst, zijn deze machines een ideale technologische aanvulling op het ponsen en het lasersnijden. Wie bijvoorbeeld stalen platen met veel zuurstof met een laser scheidt, moet aansluitend de oxidelaag en de snijbramen verwijderen, zodat de daarna volgende zinklaag of coating zich vast met het plaatdeel verbindt. Voor deze gevallen biedt Lissmac staalborstelmachines in de varianten SBM-M 1000 B2 en SBM-M 1500 B2 voor breedtes van 1000 respectievelijk 1500 mm aan. Bij het lasersnijden ontstaan steeds scherpe snijkanten met het potentiële gevaar op verwondingen. Om zulke gevaren bij de montage of bij het latere gebruik van de eindproducten uit te sluiten, moet men de kanten ontbramen en afronden. Hiervoor heeft Lissmac de slijp- en ontbtraammachines SBM-L 1000 G1S2 en SBM-L 1500 G1S2 voor breedtes van 1000 en 1500 mm ontwikkeld. Wij leveren op klantenwens de machines inclusief de nodige stofafzuiging compleet af. Zelfs de slakproblematiek bij autogeen of plasmasnijden is Lissmac met de slakverwijderingsmachines in de varianten SBM-M 1000 D2 en SBM-M 1500 D2 op het lijf geschreven.”

Snelle hulp

Het was Bruma snel duidelijk dat Lissmac een bedrijf is met een groot ontwikkelingspotentieel om perfecte machines op de markt te brengen. Terwijl de handel in gebruikte machines wereldwijd is, is de verkoop van nieuwe machines uit het huis van Lissmac beperkt tot Nederland. “Als de bedrijven eenmaal hebben ervaren welke voordelen bewerkte plaatkanten hebben, staan ze in de regel open voor de nieuwe techniek”, aldus de Bruma-directeur. “Daar bovenop biedt Lissmac goede service en snelle hulp bij probleemgevallen. Reserve-onderdelen ontvang ik in de regel binnen 24 uur.”

“We hebben persoonlijk contact nodig met de Nederlandse producenten en vertegenwoordigers van verschillende machinebedrijven. Maar voor de verkoop is het minstens zo belangrijk dat potentiële klanten de machines in onze showroom kunnen uitproberen. In juli 2010 hebben we daarom onze nieuwe, 1200 vierkante meter grote hal in gebruik genomen. Zo hebben we nu een ruimte van in totaal 3600 vierkante meter beschikbaar voor demonstraties en onderhouds- en retrofitwerkzaamheden. De nieuwe hal heeft een hoogte van 12 meter, een vrije overspanning van 30 meter en een hijscapaciteit van 40 ton. Hiermee hebben we alle mogelijkheden om machines makkelijk en bedrijfszeker aan- en af te voeren. Maar ook om complete machinelijnen op te bouwen.”

Voor de wereldwijde verkoop maakt Bruma gebruik van internet. “Hierop speuren collega-handelaren wereldwijd naar wie welke machine in de aanbieding heeft. Daarom publiceren we onze complete aanbod op onze website en zorgen we ervoor dat het steeds actueel is. Met een klik op een van de afgebeelde machines opent zich een nieuw venster met alle informatie over de machine en de producent ervan. Langs deze weg komen de gebruikers ook via de kortst mogelijke weg direct bij het volledige productaanbod van Lissmac.”

Bruma Machines

Hal 7, standnummer D018