ByAutonom regelt alles zelf

Een hoogtepunt in de presentatie van Bystronic op de vakbeurs Euroblech in Hannover was de ByAutonom. Dit is een autonoom werkende  lasersnijmachine, die samen met automatiseringscomponenten als ByTrans, ByTower en Bycell manarm kan werken.

Dat geldt ook als soort en dikte van het plaatmateriaal veranderen. De machine pakt eenvoudigweg de juiste lens en nozzle, centreert automatisch en snijdt verder. En als een onderdeel kantelt herkent ByAutonom een crash, stopt direct de bewerking, controleert of de nozzle nog voorhanden is, gaat terug naar het centreerstation en centreert automatisch de nozzle opnieuw.  Ze onthoudt waar de crash plaatsvond, slaat dit deel over en gaat naar het volgende.
De productiviteit en de betrouwbaarheid van de machine zijn opgevoerd. Lineaire motoren van de nieuwste generatie zorgen voor hoge acceleratie. Zij maken  ByAutonom dynamischer dan andere Bystronic installaties en worden daarbij ondersteund door een extreem stijf machinebed en een lichtgewicht brug. Ook dik materiaal wordt sneller en beter gesneden omdat een speciale 9 inch snijkop tot de standaarduitrusting behoort, die daarvoor meer geschikt is dan de 7,5 inch versie. Voor betrouwbaarheid zorgen onder andere Condition Messenger en de Maintenance Messenger. De Condition Messenger laat de bediener grafisch zien in welke toestand de componenten zich bevinden en deelt hem mee wanneer een onderdeel getest zou moeten worden. De Maintenance Messenger wijst de bediener erop, wanneer machine en laserbron onderhoud nodig hebben. “Beide Messengers zijn waardevol“, is de overtuiging van commercieel directeur Johan Elster van Bystronic. “Omdat de klant zich hierdoor nog sterker op zijn machine kan verlaten.“
ByAutonom, bekroond met de Euroblech Award in de categorie scheidingstechniek, onderscheidt zich ook qua design. Er is gebruik gemaakt van kunststof in plaats van plaatmateriaal om nieuwe en ergonomische vormen toe te kunnen passen, en een nieuwe kleurstelling. Waarom? “Omdat emotie bij de aankoopbeslissing een belangrijke rol speelt“, weet Elster uit talloze verkoopgesprekken.

BySoft 7
Met BySoft 7 introduceerde Bystronic ook een nieuwe softwaregeneratie. Bezoekers van de Euroblech konden ermee kennis maken in het Bystronic Softwareforum. BySoft 7 biedt talrijke nieuwe functies en mogelijkheden. De eerste verrassing doet zich voor als een gebruiker een onderdeel of een component wil construeren: met een click opent zich de jongste versie van SolidWorks 3D- und 2D-CAD.
Ook op CAM-niveau zijn er vernieuwingen. De binnencontouren van snijdelen laten zich bijvoorbeeld automatisch verkleinen, zodat ze zich niet meer kunnen opstellen. Deze functie minimaliseert de waarschijnlijkheid dat de snijnozzles met zulke resten botsen. De machine is dus nog betrouwbaarder. Meer proceszekerheid biedt ook de gespreide nesting, waarmee de geneste delen beter verdeeld kunnen worden. Beter betekent in dit geval dat BySoft 7 de afstand tussen de delen vergroot  om een hogere proceszekerheid te bereiken. Mocht de gebruiker de omgekeerde weg willen gaan, dan kan hij teruggrijpen op de functie gecomprimeerd nesten. Hierbij wordt de zekerheidsafastand geminimaliseerd om meer onderdelen te nesten in de plaat.
BySoft is eenvoudig te bedienen voor nieuwelingen en vereenvoudigt processen in de productie. De software bestaat uit vier modules; vlakbewerking, buisbewerking, buigen en Plant Manager. Plant Manager ist een gereedschap dat verschillende laser- en waterstraalsnijprocessen zowel plant als bewaakt. Het zorgt daarnaast voor alle relevante machine- en productiedata en zorgt daarmee voor maximale transparantie in de plaat- en buisbewerking.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

F1-wereld ontdekt Phantom gereedschappen

29-06 De Phantom Challenge die het Nederlandse merk freesgereedschappen onlangs is gestart, trekt veel interesse.…

Automatisering

Bemet houdt TopSolid Gebruikersdag

15-07 Bemet International houdt op donderdag 15 september de jaarlijkse TopSolid gebruikersdag. TopSolid is een…

Bedrijf en Economie

Wereldberoemde productie- en managementgoeroe in Nederland

13-05 De wereldberoemde productie- en managementgoeroe Richard Schonberger geeft op 1 juni een lezing in…

Bedrijf en Economie

VOAA biedt gratis productiviteitscheck in nationaal onderzoek

06-05 VOAA, specialist op het gebied van optimalisatie van de bedrijfsvoering, organiseert het nationaal productiviteit…

Bedrijf en Economie

Bril instrueert de monteur

04-01 Een onderhoudsmonteur kijkt via een bril naar een apparaat en ziet tegelijkertijd de instructies…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen