Bystronic boekt groei met waterjets en kantbanken

Bystronic toont op de Techni-Show een drietal machines: een ByJet Smart waterstraalsnijmachine, een BySpeed Pro lasersnijmachine en een Expert kantbank.

De ByJet Smart, vorig jaar geïntroduceerd op de Blechexpo in Stuttgart, is voor de eerste keer in Nederland te zien. Het is een compacte machine met twee snijkoppen. “We presenteren deze machine als een betaalbaar product met Bystronic kwaliteit”, zegt Erik Metternich van Bystronic Benelux. “Het waterbekken is van beton, terwijl het bekken bij onze grotere machines uit plaatwerk bestaat. Beton is goedkoper, dus is de prijsstelling van de Smart gunstiger. Daarbij is deze machine echter wel uitgerust met alle snijtechnologie die op onze grote machines zit. Hij heeft een direct aangedreven pomp, die een maximale drukval van 3 bar geeft zonder het toepassen van een accumulator. De machine die we laten zien is ook uitgerust met waterniveauregeling en automatische slibafvoer.”

Waterstraalsnijden leeft enorm

De ByJet Smart is reeds verkocht en gaat na de Techni-Show rechtstreeks naar Waterflex in Wijchen. Dit is een nieuw bedrijf van Promec, dienstverlener op mechanisch en werktuigbouwkundig gebied. Promec beschikt reeds over een waterstraalsnijmachine, maar deze activiteit heeft een dermate hoge vlucht genomen, dat het waterstraalsnijden is ondergebracht in een apart bedrijf. Volgens Metternich is dit illustratief voor de ontwikkeling van het waterstraalsnijden in ons land. “Dat leeft momenteel enorm. Voor ons was 2011 een uitstekend jaar, waarin we qua omzet en resultaat de verwachtingen van ons Zwitserse moederbedrijf ruimschoots hebben overtroffen. Dat komt met name door de groei in waterjets. Dit jaar zien we dezelfde tendens. We hebben enkele weken terug een mailing uitgedaan die zoveel reacties opleverde, dat we ze nauwelijks allemaal konden opvolgen.”

Hoogsterkte staal buigen

Ook met de verkoop van kantbanken boekte Bystronic Benelux afgelopen jaar groei. Op de Techni-Show wordt een Xpert (250 ton perskracht, 3 meter werklengte) gedemonstreerd. Deze is voorzien van de nieuwste generatie hoekmeetsysteem LAMS. Dit is compacter en sneller dan de vorige generatie en kan de terugvering van het materiaal meenemen in de cyclus. Dit is met name interessant voor bedrijven die hoogsterkte staal verwerken. Dit heeft immers een sterkere terugvering dan normaal staal. Ook afwijkingen door verschillende walsrichtingen behoort hiermee tot het verleden. De in de cilinders gemonteerde druksensoren meten de terugvering al in de terugveercyclus van het hoekmeetsysteem waardoor het materiaal niet losgelaten hoeft te worden. Bij conventionele systemen kan de hoek pas gemeten worden als het materiaal volledig is ontspannen. De dynamische bombering van de machine gaat gelijk mee in het hele proces van terugvering.

De Expert is uitgerust met Energy Saver. Dit betekent dat de machine voortdurend in standby staat en pas inschakelt als het pedaal wordt ingetrapt. Na de buigcyclus gaat de machine direct weer in standby. Hiermee wordt tot 30 procent energie bespaard, het geluidsniveau is lager en de hydraulische olie gaat langer mee. Metternich merkt dat de plaatwerkindustrie steeds meer interesse heeft voor dergelijke energiezuinige oplossingen. “We verkopen onze kantbanken eigenlijk niet meer zonder. Energy Saver betekent wel een extra investering, maar die neemt men voor lief omdat deze zo weer is terugverdiend. Zeker bij grote kantbanken die groot en dik plaatmateriaal buigen is Energy Saver aantrekkelijk. Deze kantpersen staan relatief gezien immers veel stil.”

Nozzles en lensen wisselen

De derde machine die Bystronic demonstreert is een lasersnijmachine BySpeed Pro met een laserbron van 4,4 kW. Deze machine heeft standaard nozzlecentrering en zal in Utrecht ook voorzien zijn van de opties nozzlewisselsysteem en lenscassettewisselsysteem. “Eén wisseltafel zullen we beleggen met 1 mm dik plaatmateriaal om het highspeed snijden te demonsteren. Op de andere tafel leggen we veel verschillende soorten materialen in diverse diktes. Hiermee demonsteren we het gemak van de automatische nozzle- en lenzenwissel. Zo benadrukken we dat met het hele materialenspectrum van deze machine volledig manloos kan worden gewerkt.”

Ook bij deze lasersnijmachine is er aandacht voor energiezuinigheid. Hij is voorzien van een Power Save laserbron, die wordt gevoed met Premix gas. Het verbruik hiervan ligt veel lager dan dat van de drie conventionele resonatorgassen, waaronder het steeds duurder en schaarser wordende helium. Nieuw is dat de laserbron niet met Premix, maar met stikstof wordt gestart.

Bystronic houdt het dus op een CO2-lasersnijmachine, hoewel eerder dit jaar een fiberlaser met 3kW vermogen is gepresenteerd. “Met het opvoeren van het vermogen van 2 naar 3 kW heeft Bystronic een belangrijke stap gezet”, aldus Metternich. “Qua snelheid zijn hiermee enorme sprongen gemaakt, ook in het wat dikkere materiaal van bijvoorbeeld 4 à 5 mm dik RVS. De ontwikkelingen in fiberlasers gaan heel hard.”

Gezien het goede afgelopen jaar, is Metternich hoopvol gestemd ten aanzien van de Techni-Show deelname. “De markt is wel wat stroperiger geworden. Dat komt vooral omdat klanten toch lastiger geld krijgen. Daarom zijn de verkopen van onze duurdere lasersnijmachines in 2011 gestagneerd, terwijl waterjets en de kantbanken, die lagere investeringen vergen, juist groeiden. Het aantal projecten neemt op dit moment enorm toe. Mijn collega’s en ik zijn heel veel onderweg. In die zin zien we de Techni-Show met vertrouwen tegemoet.”

Bystronic Benelux

Hal 7, stand C076

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

ERBA Groep zet groei binnen onderdelen door

20-10 Van Soest: ”Ik denk dat het voor iedereen geldt dat we een bijzondere tijd…

MetavakNieuws

Besten Machines pakt uit met Haco

25-09 Maar het accent zal vooral op Haco liggen. Besten Machines is sinds begin dit…

Plaatbewerking

Bodor installeert 12 kW laser bij Paul Meijering

14-09 De ontwikkelingen op lasergebied gaan erg snel, zo snel dat machines van 5 jaar…

Plaatbewerking

Retrofit beste optie voor kantbank WIFO-Anema

16-06 WIFO-Anema is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur.…

Automatisering

‘Kantbank programmeren hoort thuis op de werkvoorbereiding’

09-06 “Want eigenlijk is dat een onlogische route, omdat je de plaatuitslag pas kunt snijden…

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine Laser Genius+ van Prima Power

08-06 Volgens de Italiaanse machinebouwer is deze nieuwe vlakbedlaser een synthese van nieuwe ideeën en…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Plaatbewerking

Kantbank Goudsmit Magnetics functioneert weer top!

20-04 Goudsmit Magnetics in Waalre ontwerpt en bouwt industriële magneetsystemen en hightech magneetcomponenten. Deze vinden…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X