Bystronic buigt snel en zuinig met Energy Safer en Fastbend+

Bystronic plaatst begin maart bij plaatbewerkingsbedrijf Decona in Denekamp de eerste Xpert kantbank in Nederland, die is uitgerust met Fastbend+ en Energy Safer. Het veiligheidssysteem Fastbend+ levert een tijdwinst op van 20 procent, Energy Safer een energiebesparing van 30 procent.

Bystronic presenteerde beide innovaties op de Xpert kantbanken afgelopen najaar op de internationale plaatwerkvakbeurs Euroblech in Hannover. Fastbend + (gepatenteerd) is ontwikkeld in samenwerking met Pilz. Het is een systeem dat zowel de veiligheid als de productiviteit van de kantbank verhoogt. Erik Metternich van Bystronic Benelux legt uit: “Bij ons vorige veiligheidssysteem stopte de bovenbalk met het gereedschap op ongeveer 12 mm boven het te buigen plaatmateriaal. Met Fastbend+ gaat het gereedschap in theorie in ijlgang tot op de plaat. Maar omdat het plaatmateriaal meestal niet helemaal vlak is, zal in de praktijk een afstand tot maximaal 4 mm boven de plaat worden ingesteld. Dit levert per buiging ruim 1 seconde tijdwinst op. Ofwel: in plaats van vier conventionele buigingen kunnen met Fastbend+ vijf buigingen in hetzelfde tijdsbestek worden gemaakt.”

Altijd stil

De tweede innovatie is Energy Safer, een systeem dat optioneel op de Xpert modellen 60 tot 320 (ton) zit. Bystronic brengt het onder meer onder de aandacht met de gewaagde slogan ‘Onze kantbank staat altijd stil’. Metternich legt uit: “Hoe gaat dat bij de meeste productiebedrijven? Als de machine-operators ’s morgens binnenkomen, wordt de kantbank al aangezet. Wanneer iedereen aan het eind van de middag naar huis gaat, wordt de machine weer uitgeschakeld. Gedurende de hele dag is de productiviteit van de kantbank echter misschien maar 20 procent. Met Energy Safer wordt de machine ’s morgens ook wel aangezet, maar hij wordt pas geactiveerd op het moment dat de operator op het voetpedaal trapt. Zodra de buiging is gemaakt en de bovenbalk weer naar boven is gegaan, wordt de kantbank automatisch uitgeschakeld totdat een nieuw buigproces wordt gestart. Dit heeft geen effect op de buigprocedures en de processnelheid blijft op een hoog niveau.”

Met Energy Safer wordt een energiebesparing gerealiseerd van minimaal 30 procent. Bystronic heeft dit systeem al in de jaren negentig bedacht en had het sindsdien op de plank liggen. Het is oorspronkelijk ontwikkeld met de bedoeling om het aanwezige geluid te elimineren dat een ingeschakelde kantbank voortdurend produceert. Nu energiezuinigheid in de maakindustrie een hot item is, heeft Bystronic het weer opgepakt.

Fastbend+ en Energy Safer waren de belangrijkste noviteiten op het gebied van buigen van Bystronic op de Euroblech. Daarnaast presenteerde de Zwitserse machinebouwer ook een barcode scanner. Hiermee verloopt de overgang tussen verschillende buigprogramma’s nog sneller omdat na het inlezen van de barcode het buigprogramma automatisch wordt geopend in de machinebesturing. Ook gepresenteerd werden een LED- verlichting op de kantbanken en een nieuwe buighulp die de flexibiliteit in de materiaalhandeling vergroot, zeker bij grote onderdelen van verschillende typen en materiaaldiktes. “De combinatie van de nieuwste generatie van ons hoekmeetsysteem LAMSII en deze buighulp zorgt er voor dat er eigenlijk nauwelijks limieten meer zijn bij het buigproces”, aldus Metternich.

Bystronic 25 jaar

Op de Euroblech in Hannover sprak Metternich al de verwachting uit dat de verkopen tegen het einde van 2010 nog een impuls zouden krijgen, omdat alles er op wees dat veel van zijn klanten het jaar met winst gingen afsluiten en daarmee ruimte zouden krijgen voor investeringen. “Die verwachting is uitgekomen”, zegt Metternich nu. “We hebben de beste decembermaand ooit beleefd. In een maand tijd hebben we een derde deel van de jaaromzet gerealiseerd. Daarmee is 2010 heel acceptabel afgesloten, al lag de omzet nog niet op het niveau van de topjaren 2007 en 2008. Vooral onze waterstraalsnijmachines hebben we afgelopen jaar ver boven verwachting verkocht.”

Ook 2011 ziet Metternich positief tegemoet. Zeker ook omdat Bystronic dit jaar het 25-jarig bestaan viert. Het bedrijf is weliswaar al in 1964 opgericht, maar produceerde toen uitsluitend machines voor het snijden van glas. Met de oprichting van Bystronic Laser, dat lasersnijmachines ging produceren, richt het concern zich sinds 1986 ook op de productie van machines voor het bewerken van plaatwerk. Sinds de overname in 1997 van Hämmerle ontwikkelt en maakt Bystronic ook kantbanken. In 2002 werden ook AFM en Beyeler overgenomen. De productiefaciliteit van Beyeler in het Duitse Gotha is vorig jaar uitgebreid met 8000 vierkante meter. Hier worden nu kantbanken geproduceerd in de standaard range van 60 ton/2 meter tot en met 3500 ton/18 meter.

Het zwaartepunt van de jubileumviering ligt in september. Bystronic zal dan een groot aantal Nederlandse relaties uitnodigen voor een bezoek aan de Competence Days op de thuisbasis in het Zwitserse Niederönz.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Belangrijke investering Apparaten Fabrikage Waalwijk

22-08 Apparaten Fabrikage Waalwijk is het bedrijf van de familie Van der Wilk. Het wordt…

Plaatbewerking

Nieuwe 300 tons E-Brake sluit aan bij duurzame filosofie TEMA Process

05-01 Zijn bedrijf maakt machines voor de productie van grondstoffen voor de food, chemie, mineralen…

Plaatbewerking

ERBA Groep zet groei binnen onderdelen door

20-10 Van Soest: ”Ik denk dat het voor iedereen geldt dat we een bijzondere tijd…

MetavakNieuws

Besten Machines pakt uit met Haco

25-09 Maar het accent zal vooral op Haco liggen. Besten Machines is sinds begin dit…

Plaatbewerking

Retrofit beste optie voor kantbank WIFO-Anema

16-06 WIFO-Anema is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur.…

Automatisering

‘Kantbank programmeren hoort thuis op de werkvoorbereiding’

09-06 “Want eigenlijk is dat een onlogische route, omdat je de plaatuitslag pas kunt snijden…

Plaatbewerking

Kantbank Goudsmit Magnetics functioneert weer top!

20-04 Goudsmit Magnetics in Waalre ontwerpt en bouwt industriële magneetsystemen en hightech magneetcomponenten. Deze vinden…

Plaatbewerking

De cirkel is rond voor Adlas Metaalbewerking

23-03 Want toen Adlas nog uitsluitend in Arkel was gevestigd, vormde de rivier De Boven…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen