ByTower marktrijp met hulp van Hoekman

Eén van de primeurs die Bystronic presenteert op de Blechexpo in Stuttgart, is het nieuwe compacte magazijnsysteem ByTower. Een eerste exemplaar hiervan staat al sinds december bij Hoekman Bedrijven in Nieuwleusden. Hoekman heeft meegewerkt om het magazijn in de praktijk te testen, de kinderziektes eruit te halen en het zo marktrijp te maken.

ByTower is een modulair magazijn dat samen met het be- en ontladingsysteem ByTrans Extended en een lasersnijmachine een compact systeem vormt voor het onbemand snijden van (kleine series) plaatmateriaal. Het is leverbaar met vijf, acht of elf cassetteposities. Elke cassette kan 3 ton materiaal bevatten. Bijzonder is dat de ruimte tussen de verschillende cassettes voldoende hoog is om het plaatmateriaal inclusief de houten pallets te kunnen herbergen. Dat scheelt in de logistieke handeling. Het magazijn kent een eenvoudige constructie en heeft geen eigen besturing, maar wordt volledig bestuurd door de besturing van de lasersnijmachine. Dit alles heeft een gunstige invloed op de prijs. “Omdat ByTower geen gebruik maakt van aparte in- en uitrijwagens, maar een eenvoudig in- en uitvoersysteem heeft, en er geen aparte pc nodig is voor de besturing, is de terugverdientijd relatief kort”, zegt Erik Metternich van Bystronic Benelux. “Dit magazijn is in 5 jaar af te schrijven.”

Waterstraal- en lasersnijmachine
Toch had een ByTower magazijn niet de hoogste prioriteit voor Gerrit Hoekman, directeur van Hoekman Bedrijven. Afgelopen najaar investeerde hij in een waterstraalsnijmachine en een lasersnijmachine van Bystronic. De keuze voor de lasersnijmachine viel op een Bystar 3015. Niet de nieuwste machine uit de Bystronic range, maar wel een machine die precies voldeed aan de wensen van Hoekman. Hij wilde hiermee niet alleen plaatmateriaal snijden, maar ook buizen en kokers. En hij wilde er mee laserlassen. Vanwege de minimale omsteltijden, was de Bystar de meest geschikte machine. Hij is gekoppeld aan een ByTrans Extended be- en ontladingssysteem, dat zorgt voor een snelle be- en ontladingscyclus. Is de machine klaar met snijden, dan rijdt wisseltafel met de gesneden onderdelen eruit en wordt de nieuwe plaat direct geladen. Binnen 60 seconden staat de machine weer te snijden, omdat er ook geen ijkblok op de wisseltafel zit maar de ijking in de machine zelf plaatsvindt. Om de korte productiecyclus nog meer te bevorderen beschikt de ByTrans Extended over een tweede voorraadcassette positie. Deze heeft drie functies. Hij kan dienen als tweede voorraadcassette voor 3 ton materiaal; hij kan er voor zorgen dat (kunststof) scheidingsplaten boven op de gesneden delen worden gelegd, om beschadigingen te voorkomen; en hij beschikt over 42 zuigers, die individueel zijn aan te sturen om onderdelen uit te sorteren als het snijplan dat toelaat. Deze onderdelen komen dan in de cassette te liggen.

Interessante optie
Op zich kon Hoekman hiermee al goed uit de voeten. De toevoeging van een ByTower magazijn om er een manloos systeem van te maken, was een weliswaar interessante, maar niet direct noodzakelijke optie. Voor Bystronic had Hoekman daarmee het ideale profiel om als testklant te fungeren. Een testklant die tijd en gelegenheid had om met het nieuwe systeem te experimenteren en die bovendien bereid was zijn bevindingen terug te koppelen naar de engineers op de thuisbasis van Bystronic in het Zwitserse Niederönz. Want Hoekman is wel van het pionieren. In zijn bedrijf arriveerde in het midden van de jaren negentig de eerste (gebruikte) lasersnijmachine. “Daar gingen we mee tot aan de grens”, herinnert Hoekman zich. “We hebben veel leergeld betaald, maar er vooral veel van geleerd.” Nu wilde hij ook per se een lasersnijmachine, waarmee hij ook kan experimenteren met laserlassen. “We zijn misschien wat eigenwijs, maar de eerste werkstukken zijn al wel gelast.” Dus ook het pionieren met het magazijnsysteem zag Hoekman wel zitten. Hij geeft de beschikking gekregen over een ByTower met elf cassetteposities, die maar net in de productiehal past. Het dak moest er zelfs een stukje voor worden verhoogd.

Overgevoelige sensoren
Hoekman en zijn medewerkers zijn volop met het systeem aan de slag gegaan en hebben er daardoor diverse kinderziektes uit kunnen halen. Zo bleek een aantal storingen het gevolg te zijn van overgevoelige sensoren. De sensoren die Bystronic in eerste instantie had toegepast, bleken zo gevoelig, dat ze zelfs het minimale doorbuigen van de platen bij een zwaarder gewicht registreerden. Vervanging door een minder gevoelige sensoren loste dit probleem op. Ook is er bijvoorbeeld veel tijd besteed aan het programmeren van het volledige systeem met één besturing. Hoekman ondervond dat het programmeren van de lasersnijmachine moest worden onderbroken om materiaal in en uit magazijn te laden. Dat heeft geleid tot aanpassingen in de software.

Het ByTower magazijn functioneert nu goed bij Hoekman, die zichzelf nooit als een proefkonijn heeft beschouwd. “Omdat we ervan overtuigd waren dat we er een werkend geheel van konden krijgen.” En zo is het ook gegaan. Het rode lampje van de laserbron van de Bystar heeft al veel meer uren gebrand dan verwacht. s’ Nachts wordt er al veel plaatmateriaal gesneden en overdag is er tijd om buizen en kokers te snijden en te laserlassen. “We willen de kennis over laserlassen gewoon in eigen huis hebben”, zegt Hoekman. Dat moet je van de grond af opbouwen omdat er geen school is voor laserlassen. Nu zijn we in de fase dat we stappen maken. Onze medewerkers zien dat dat laserlassen wel erg hard gaat. Dan valt het kwartje en is de weerstand weg. Nu kunnen we gaan denken aan nieuwe producten, waarvoor nieuwe productiemethoden nodig zijn”, aldus Hoekman, die ook al nadenkt over onbemand laserlassen.
Bystronic is in ieder geval blij met de bijdrage van Hoekman aan het nieuwe systeem. “Ze waren in staat een goede terugkoppeling te geven, dat liep fantastisch”, aldus Erik Metternich, die mede dankzij de medewerking vanuit Nieuwleusden straks een volledig functionerende en marktrijpe ByTower kan demonstreren op de Blechexpo.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Vormenfabriek geeft chocolade perfecte glans met Röders

25-11 Om meer efficiëntie in het productieproces van de benodigde matrijzen te brengen, heeft de…

Verspanen

Vliegtuigmotoren profiteren van vijfassig frezen en slijpen

25-11 Het gebruik van dubbele spiraalvormige tandwielen in vliegtuigmotoren heeft diverse voordelen. Een kenmerk van…

Bedrijf en Economie

3nine Industries overgenomen door investeringsfonds Alder

24-11 3nine, oorspronkelijk opgericht in 1999, levert een toonaangevend assortiment olienevelseparators op basis van de…

Plaatbewerking

Vestiging 247TailorSteel in Langenau geopend

24-11 “We zijn blij dat we dit heuglijke feit vandaag samen met onze klanten, leveranciers…

Verspanen

“Ons doel is om tot de top 3 van machinebouwers te behoren”

24-11 Om meteen met de deur in huis te vallen. Waarom is de naam Doosan…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Kijk nou eerst eens naar koelsmeermiddelen!”

23-11 Rein Vrij (Fuchs Lubricants), Jacob Vermaas (Optimol Lubrication), Pim Hagoort (Hagoort Group), Reinier van Berge…

Verspanen

Maximale kwaliteit en duurzaam succes met automatisering en digitalisering

23-11 Deze ontwikkeling heeft zijn weg gevonden naar de eigen productie van de Duitse fabrikant…

Automatisering

Samenwerking RoboJob en Kumatech bij Mazak

23-11 Wie door Mazak als exposant wordt uitgenodigd, zet alles op alles om het beste…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen