CAM-programma PowerMILL 2013 benut DNA van de machine

0

De 2013-versie van het CAM-programma PowerMILL bevat met het Delcam Machine DNA en de nieuwe ruwfreesstrategie Vortex twee nieuwe functionaliteiten.

Delcam Machine DNA is een eerste poging om de bewerking efficiënter te maken middels een wetenschappelijke benadering. Met een profiler wordt het DNA van een machine bepaald waarop vervolgens de bewerkingsparameters worden gebaseerd. Hierdoor wordt de CNC-bewerking op de machine geoptimaliseerd. Met deze ontwikkeling zijn volgens Bemet International, dat Delcam in Nederland vertegenwoordigt, inmiddels de eerste goede resultaten geboekt. Deze functionaliteit zal de komende tijd verder worden ontwikkeld.

Specifieke kenmerken van de machine
De 2013-versie van PowerMILL is het eerste CAM-programma dat de baan van het gereedschap bepaalt op basis van de eigenschappen en kenmerken van de machine (= het DNA) waarop de bewerking uitgevoerd zal worden. Bestaande CAM-systemen baseren de gereedschapsbaan op de vorm die gemaakt moet worden, maar houden geen rekening met de eigenschappen van de specifieke machine die wordt gebruikt. Machine DNA bepaalt automatisch de ideale radius bij een ingestelde voeding die de machine kan hanteren zonder in voeding te reduceren; de optimale uitgifte van punten in de baan van het gereedschap en het optimale gebruik van bogen (G02/ G03) en lijnen (G01) op een willekeurig traject. Kortom, Machine DNA onthult de mogelijkheden van de machine.

Machine DNA biedt volgens Bemet diverse voordelen. Doordat vanaf het begin van de productie de maximale voeding wordt bereikt voor de gehele gereedschapsbaan, wordt de productiviteit aanzienlijk verhoogd. Het ‘DNA’ van de machine wordt snel verworven als aanvulling op de ervaring van de bediener van de machine. Hiermee worden CNC-programma’s gegenereerd die volledig zijn geoptimaliseerd voor de machine. Zo wordt optimaal voordeel uit de nieuwe apparatuur behaald. De genereerde gereedschapsbanen houden rekening met de kenmerken van de machine. Hierdoor is er een zichtbare verbetering van de oppervlakteafwerking en een vermindering van de slijtage van het gereedschap waar te nemen.

Vortex
Momenteel wordt Machine DNA gebruikt met Vortex. Dit is een nieuwe gereedschapsbaan strategie voor bewerken met hardmetaal frezen. De nieuwe Vortex strategie voor het op hoge snelheid verwijderen van grote hoeveelheden ruw materiaal is de grootste verbetering in de 2013-versie van PowerMILL.

Een fundamenteel probleem met conventionele strategieën om oppervlakten te verwijderen is dat de optimale snijcondities alleen worden behaald bij een rechtlijnige bewerking. Elke interne hoek in het model vergroot aanzienlijk de aansnijhoek van de frees. Om de frees te beschermen dient deze extra aansnijhoek (=belasting) gecompenseerd te worden door een lagere voeding in te stellen. De gebruiker heeft vervolgens de keuze om deze lagere voeding te gebruiken voor de gehele gereedschapsbaan, waardoor de bewerkingstijd toeneemt, of om te variëren met voeding en snelheden waarmee de frees zich om het model beweegt. Dit heeft weer toenemende slijtage van de frees tot gevolg.

Optimale freesvoorwaarden voor de gehele bewerking
In tegenstelling tot andere ruwfrees strategieën op hoge snelheid, die als doel hebben om gedurende de bewerking een constante hoeveelheid metaal te verwijderen, produceert Vortex gereedschapsbanen met een gecontroleerde aansnijhoek voor de gehele operatie. Hierdoor worden de optimale snijvoorwaarden gehandhaafd die normaal gesproken alleen mogelijk zouden zijn voor lineaire bewerkingen. Het resultaat hiervan is dat de bewerkingstijd korter wordt, terwijl de bewerking wordt uitgevoerd met een consistente voeding en een constante ratio van verspanen. Dit zorgt voor een langere levensduur van het gereedschap en de machine.

Zie en hoor het verschil
“Iedereen die gebruik maakt van de Vortex strategie zal het verschil meteen kunnen horen”, zegt Mark Forth, Product Manager van Delcam’s Advanced Manufacturing Solutions. “Conventionele ruwfrees strategieën produceren een geluid met vele variaties en diverse pieken, hetgeen overbelasting en slijtage van de machine en het gereedschap betekent. Afbramen middels de Vortex strategie geeft een constant geluid waaruit blijkt dat de machine onder consistente voorwaarden draait. Gebruikers kunnen het verschil ook zien in het constante formaat van de spanen, wat ook weer duidt op consistent frezen.”

Bijgaande film laat zien hoe de samenwerking tussen Vortex en Machine DNA er in de praktijk uitziet.