Carl Zeiss biedt loonmetingen aan

Carl Zeiss geniet in de technische industrie bekendheid als producent en verkoper van coördinatenmeetmachines (CMM). Maar Bert Heijenk zal de bezoekers van TIV Hardenberg vertellen dat Carl Zeiss sinds kort ook loonmetingen op deze machines aanbiedt.

Enkele maanden geleden heeft Carl Zeiss in Best (bij Eindhoven) namelijk een nieuw Measuring House geopend. Hier staan drie meetmachines, allemaal de nieuwste modellen: een grote machine van 2.40 meter, een middelgrote machine en een klein model met afmetingen van 500x500x500 mm. Op deze machines kan de technische industrie metingen (laten) verrichten, waarbij Carl Zeiss zich met name richt op toeleveranciers. “We merken dat er in Nederland steeds minder vakmensen zijn die het meten echt goed onder de knie hebben”, aldus Bert Heijenk, die bij de afdeling industriële meettechniek van Carl Zeiss verantwoordelijk is voor de exploitatie van het Measuring House. “Om de industrie te ondersteunen hebben we daarom dit democentrum geopend waar we ook metingen voor derden doen.”

Snel reageren
Dat is gebeurd in navolging van Duitsland, waar Carl Zeiss vanuit meerdere centra al veel langer loonmetingen aanbiedt. Deze activiteit ontwikkelt zich volgens Heijenk positief. “Er wordt veel gebruik van gemaakt. In Nederland moet men natuurlijk eerst wennen aan het idee dat ze bij ons meetwerk kunnen uitbesteden, maar de eerste klanten hebben we in Best al gehad.” Uiteraard is het niet de bedoeling van Carl Zeiss om het meetwerk helemaal over te nemen en het Measuring House daarmee een concurrent te laten worden voor de verkoop van de eigen meetmachines. “Nee, de productie metingen blijven onze klanten toch wel zelf doen. Het gaat veel meer om prototypes waar veel meetwerk aan zit, om meetwerk dat nodig is voor het productierijp maken van onderdelen. Ook kunnen we bijvoorbeeld helpen bij storingen. We kunnen heel snel reageren. Voor iemand die ’s morgens belt, kunnen we ’s middags al aan het meten zijn. Tekeningen kunnen vooraf al worden gemaild om alles voor te bereiden. We kunnen van tevoren precies aangeven wat het allemaal kost. Om een indicatie te geven: een hele dag meten kost 500 à 600 euro.”

Het Measuring House in Best dient tevens als demonstratiecentrum voor nieuwe machines en als locatie voor het geven van trainingen. “Dat werpt nu al zijn vruchten af”, aldus Heijenk. “Om potentiële klanten iets te laten zien, moesten we voorheen met hen naar bedrijven waar al meetmachines van ons staan of naar onze Duitse vestigingen. Hiervoor kunnen we nu in Best terecht. Dat maakt de verkoop makkelijker.”

Op TIV Hardenberg zal Carl Zeiss de DuraMax laten zien die in het democentrum Best staat. Het is slechts één van de vele CMM’s uit het leveringsprogramma. Carl Zeiss is ’s werelds grootste fabrikant van coördinatenmeetmachines en biedt een compleet pakket aan bestaande uit: advisering over de aanschaf, levering en plaatsing, kalibratie, service en preventief onderhoud, training aan de CMM met de diverse software-applicaties en cursussen met betrekking tot het juist beoordelen en specificeren van de productgeometrie.

TIV Hardenberg 2011, Standnummer 532S
www.zeiss.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Technet bundelt alle disciplines voor OEM’s

19-10 Zes ontwikkel- en maakbedrijven in Oost-Nederland hebben hun kennis, kunde en capaciteit gebundeld in…

Verspanen

Meetkamer Assmann Verspaningstechniek vernieuwd

12-03 De meetkamer van Assmann Verspaningstechniek is vernieuwd. Het bedrijf heeft de 3D meetmachine vervangen…

Verbinden

Lasrobotautomatisering met hoge mate van flexibiliteit

17-09 Een nijpend tekort aan lassers heeft de vraag naar lasrobotautomatisering nog verder opgestuwd. Daarnaast…

Verbinden

Lassers kiezen voor veilige lasspray

17-09 Hagoort Groep meldt een toenemende vraag naar zijn veilige anti-lasspat product LB 100 Vloeibaar.…

Materialen

IMS Nederland: al 65 jaar thuis in de metaalverwerkende industrie

16-09 IMS Nederland is met een breed assortiment staal, roestvast staal en aluminium al sinds…

Toeleveren

Satellietenrollenspindels

15-09 LM Systems heeft onlangs de satellietenrollenspindels van Rollvis toegevoegd aan het assortiment. Deze spindels…

Verbinden

Puntlastechniek bij Gicom

14-09 Bij puntlassen worden twee omgezette delen aan elkaar gelast. Het wordt voornamelijk toegepast op…

Personeel en Opleiding

Waarom uitbesteden in Tsjechië?

14-09 Moravian richt zich op het uitbesteden van voornamelijk staal- en houtbewerking in Oost-Europa, en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen