Carrouseldraaibank BMC al rendabel bij dagdienst-inzet

De naam is nog niet algemeen bekend, toch kom je in de werkplaatsen van de Nederlandse metaalindustrie steeds vaker carrouselbanken tegen van het Taiwanese fabricaat Honor. Recent leverde importeur Laagland een VL-125C machine aan de toeleverancier en machinefabrikant BMC Machines uit Drunen. De investeringsbeslissing dateert van september vorig jaar; inmiddels wordt de machine succesvol ingezet voor de precisiebewerking van draaidelen met een diameter tot 1600 mm, zoals onderdelen van scheepsschroeven. “Een Taiwanese machine, maar met Europese techniek”, zo typeert directeur Kees van Bladel de nieuwe aanwinst.

Het leek er even op dat met de beslissing van Wärtsilä om de productie van scheepsschroeven over te hevelen naar China, een stukje Nederlands vakmanschap eveneens teloor zou gaan. ‘Lips, Drunen’, ooit een begrip, was met de overname door het Finse concern al historie geworden, nu zou de expertise zelf ook tot het verleden gaan behoren. Zover is het echter niet gekomen. Een investeringsgroep nam de gebouwen en gieterijinstallaties over en maakte eind 2010 een nieuwe start als Gieterij Drunen, gespecialiseerd in grotere ferro- en nonferro gietdelen voor sectoren als de offshore, pompproductie, waterkrachtopwekking en scheepsbouw. Ja, in Drunen – Lipsstraat 50 – worden ook weer grote nikkel aluminium brons scheepschroeven vervaardigd, zowel uit één stuk als verstelbare schroeven, waarvan de bladen en de naaf afzonderlijk worden gegoten. Ze kunnen, naar verluidt, op kwaliteit goed concurreren met de producten uit China, om het voorzichtig uit te drukken. BMC Machines verzorgt het verspaningswerk in een samenwerkingsverband met Gieterij Drunen; tegen die achtergrond is de carrouselbank aangeschaft.

Toelevering
Carrouseldraaien vormt maar één van de activiteiten van BMC Machines. Kees van Bladel en Ludy van Noort startten de onderneming  ruim twee decennia geleden. “We noemden het hier in het begin gekscherend een beunpaleis, maakten ambachtelijk smeedwerk zoals schoorsteenkappen en hekwerken”, zegt Van Bladel. Gaandeweg ontwikkelde het bedrijf zich, in lijn met de passie van de oprichters, tot bouwer van speciaalmachines, compacte productie-units waarin meerdere bewerkingen gecombineerd worden. Een voorbeeld daarvan is de machine voor de productie van bundelbeugels (voor het opbergen van de inhoud van ordners), ontwikkeld en gebouwd in opdracht van Loeff’s patent. Voor de automotive-industrie ontwierp BMC machines voor de bewerking van extrusieprofielen, zoals aluminium sierlijsten. Vooral voor de gerenommeerde Duitse automobielfabrikanten bouwde BMC veel speciaalmachines. “Die hechten, zoals bekend, aan strikte leveringsbetrouwbaarheid”, zegt Van Bladel. “Uitbesteden van productie, met alle risico’s van vertraging en fouten, was voor ons geen optie. Daarom hebben we zelf gaandeweg een CNC-machinepark opgebouwd. Dure machines, die je zoveel mogelijk moet laten draaien uit een oogpunt van rentabiliteit. Dus ga je dan vanzelf op zoek naar bedrijven die werk uit te besteden hebben. Zo werden we naast machinebouwer ook toeleverancier, met vooral klanten in de scheepsbouw, offshore, olie & gas industrie en energiesector. We zijn allround, verwerken alle materialen, de onderdelen lopen van eenvoudig tot complex precisiewerk, in het diameterbereik van 5 tot 1600 mm.”
De toeleveringsactiviteiten zijn steeds belangrijker geworden, vormen nu circa 80 procent van de omzet. Een deelspecialisme is de bewerking van omvangrijke draaidelen, zoals onderdelen van verstelbare scheepsschroeven maar ook andere ronde werkstukken: rotoren, statoren, ringen, deksels, naven en dergelijke. Daarbij gaat het bijna altijd om enkelstuksproductie en kleine series tot vier, vijf producten.  Vanaf eind 2010 verricht BMC hoogwaardig draai- en freeswerk voor Gieterij Drunen.

Zware, stabiele constructie
De VL-125C carrouselbank zorgt voor een sprongsgewijze verhoging van de capaciteit. Op de draaitafel van 1250 mm rond kunnen werkstukken tot 5 ton worden opgespannen met een hoogte tot 1250 mm en een diameter tot 1600 mm. De spil maakt 3 tot 300 toeren per minuut. De machine is voorzien van een gereedschapstation met twaalf posities, een automatische gereedschapwisselaar en een Fanuc-besturing.
“Een Taiwanese machine, maar met Europese techniek”, oordeelt Van Bladel, nu de carrouselbank enkele maanden intensief is ingezet. “Eersteklas prestaties, waarmee onze aanwinst op zijn minst de vergelijking met – veel duurdere – Duitse machines rustig kan doorstaan, dat was voor ons een vereiste. Ons economische criterium was dat we rendabel konden werken zonder inzet in ploegendienst, dat wil zeggen met een dubbele bezettingsgraad. We moeten de machine op basis van dagdienst kunnen terugverdienen, en dat lukt. En qua technische prestaties vinden we de lagere prijs, die vooral is terug te voeren op de seriegewijze productie van de machines, niet terug. We geloven in dit geval ook niet in het argument dat Taiwanese machines op den duur wat minder gaan presteren. Ik weet niet of dat in het algemeen opgaat; het is niet de ervaring van gebruikers die al langere tijd een Honor in dienst hebben.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Algemeen

Groenewegen levert carrousel aan Technische Dienst Europoort

29-10 Groenewegen Machines heeft een nieuwe Gromatic 200 carrousseldraaibank geleverd aan Technische Dienst Europoort. Deze…

Geen categorie

Industrial parts te Booy beste toeleverancier van Parker

11-04 Industrial parts te Booy uit ‘s-Heerenberg is door de directie van Parker Hannifin (filter…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen