Colubris op weg naar productiefabriek zonder papier

Robert ter Haar, Business Unit Manager bij Colubris Technologies in Winterswijk, vindt het maar een ouderwetse gedachte dat lassers en monteurs op hun werkplek geen computer nodig zouden hebben. Zijn ideaal is dat er in de productiefabriek helemaal geen papier meer te vinden is. “En dat kan”, zo is ter Haar zijn overtuiging. “Door de multifunctionele kast bieden wij nu deze mogelijkheid. De lassers en monteurs maken hier voor hun werk gebruik van en met de internetverbinding kunnen zij ook mailen.”

Colubris heeft vorig jaar al een begin gemaakt met het reduceren van het papier op de werkvloer. Voor het eigen productieproces is een gereedschapskast met geïntegreerde computer ontwikkeld. De multifunctionele kast zorgt er niet alleen voor dat medewerkers eenvoudig de werktekeningen kunnen bekijken, maar ook dat alleen het benodigde gereedschap op de werkplek ligt. Daarnaast is eenvoudig de planning met de daaraan gekoppelde materiaalstroom te volgen.

Efficiënt verloop processen
In de moderne productiefabriek in Winterswijk wordt een breed scala aan bewerkingsmethoden gerealiseerd. Van de bouw van complete afvalwaterzuiverings- en afvalsorteerinstallaties tot het vervaardigen van losse componenten of deelbewerkingen. Ter Haar: “Wij vertalen de wensen van onze klanten naar technisch haalbare en duurzame oplossingen. In onze eigen fabriek staat naast het duurzaam gebruik van goederen ook het zo efficiënt mogelijk laten verlopen van de processen voorop. Een van onze lassers had een idee om complexe 3D-tekeningen niet langer als papieren versie in het proces mee te laten lopen, maar op een computerscherm. Door dit te integreren in een gereedschapskast hebben we onze productiewijze geoptimaliseerd. Wij hebben proefgedraaid met één kast en al snel bleek dat de medewerkers niet meer terug willen naar de oude werkwijze. Samen met onze medewerkers bekijken we of er nog meer verbeteringen geïntegreerd kunnen worden op de werkvloer.”

Planning volgen
Op de computer kunnen de medewerkers alle 3D tekeningen, die bij het te produceren product horen, bekijken. Onderdelen kunnen ingezoomd worden, zodat alle afmetingen en details goed zichtbaar worden. “Het gebruik van dikke werkplaatsmappen met een grote hoeveelheid tekeningen is hierdoor niet langer noodzakelijk en bespaart ook direct op de printkosten. Ander bijkomend voordeel is dat zowel de lassers als de monteurs nu ook de planning met de daaraan gekoppelde materiaalstroom kunnen volgen.”

Lean manufacturing en projectmanagement vormen de basis voor de productie. Colubris Technologies gebruikt hiervoor de 5S methode, wat staat voor scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren en stimuleren. “In dit geval hebben wij voor het benodigde gereedschap ‘schikken’ gebruikt. Dus alleen het gereedschap dat nodig is, ligt in de gereedschapskast. En dat werkt effectief”, aldus Ter Haar.

Ontwikkeling doorzetten
Hij is vast van plan deze ontwikkeling door te zetten. In de fabriek zijn nu vier gereedschapskarren met geïntegreerde computer in gebruik, maar wat hem betreft worden dat er twintig; één voor alle tien lassers en ook één voor alle tien monteurs op de assemblage-afdeling. Voor de bedrijfsvoering levert het veel winst op.” De invoering zal geleidelijk aan gaan. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanwege de medewerkers. “Mensen die er eenmaal mee werken, zijn snel overtuigd van de voordelen, maar er zijn ook medewerkers die het liefst de werktekeningen in hun handen hebben en alle gereedschappen bij de hand. Daar zullen we toch omzichtig mee om moeten gaan.”

Colubris Technologies is onderdeel van Colubris Environment, een bedrijvengroep die zich inzet voor een evenwichtig milieu met rijke en duurzame levensbronnen. Het bedrijf speelt flexibel en efficiënt in op klantvragen, waarbij verantwoord milieuvriendelijk ondernemen centraal staat, om gezamenlijk tot een goed (eind)product te komen. De afdeling Engineering past innovatieve technologieën toe om de productie- en bedrijfsprestaties van de industrie te verbeteren. Zij hebben samen met de andere dochterbedrijven van Colubris Environment, waaronder Redox Water Technology en Redox Waste Recycling, diverse unieke systemen ontwikkeld. In de productiefabriek worden vervolgens de systemen vervaardigd zoals complete afvalwaterzuiverings- en afvalsorteerinstallaties. Daarnaast worden vanuit co-makership diverse werkzaamheden uitgevoerd zoals plaatbewerkingen, lassen en monteren.

TIV Gorinchem 2012, standnummer 187

Vraag hier uw registratiekaart aan!

Vul hier uw antwoord in van de TIV Gorinchem PrijsPuzzel!

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Verspanen is een taal

15-11 Seco Tools Benelux besteedt veel aandacht aan het opleiden van klanten. Patrick de Vos,…

Toeleveren

Onze knowhow gaat verder dan de bodem

15-11 De Plaatijzerindustrie is al vele jaren een bekende verschijning op de TIV-vakbeurzen. De bezoekers…

Toeleveren

Elmec klaart zware klus

15-11 Elmec heeft afgelopen zomer een 200 ton dubbelliggerbovenloopkraan geïnstalleerd bij de  SIF Group in…

Toeleveren

Nieuwe aanwinst HFI

14-11 HFI in Groenlo heeft geïnvesteerd in een tweede Nakamura-Tome WT-250II. Dit is een multi-turret…

Toeleveren

Beelen Techniek: klein bedrijf, groot in kennis en kunde

14-11 Beelen Techniek is een relatief klein bedrijf, waar een prettige familiaire sfeer heerst. En…

Geen categorie

METAVAK mooie aanvulling op TIV

28-08 Een mooie mix van aanbieders van machines, gereedschappen en aanverwante producten en diensten voor…

Algemeen

Gratis entree bij 2 vakbeurzen onder één dak

16-08 Breng op 4, 5 en 6 september een bezoek aan Evenementenhal Hardenberg en maak…

Geen categorie

Goede stemming op TIV Gorinchem

26-01 De toeleveringsvakbeurs TIV Gorinchem, de eerste belangrijke beurs voor de technische industrie in 2012,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen