Commerciële belang MVO groeit

De Metaalunie grijpt TIV Hardenberg aan voor de lancering van de digitale MVO-monitor. MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het commerciële belang hiervan wordt steeds groter en met behulp van de MVO-monitor kunnen metaalondernemers dat belang verzilveren.

Tijdens een lunchbijeenkomst op donderdag 8 september, voorafgaand aan de slotdag van TIV Hardenberg, zal Metaalunievoorzitter Michaël van Straalen de digitale monitor introduceren bij de leden van de Metaalunie. Steeds vaker krijgen deze leden van hun afnemers (bedrijven en overheden) de vraag of en zo ja in hoeverre zij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het antwoord op die vraag kan omzetbepalend zijn. MVO wordt daarmee een marketinginstrument.

Eerlijk zaken doen
MVO omvat meer dan milieu en arbeidsomstandigheden. Ook zaken als mensenrechten, eerlijk zaken doen, betrokkenheid en eindgebruikersbelangen spelen een belangrijke rol. Met het zelfhulpinstrument van de MVO-monitor stelt de Metaalunie leden in staat een passend antwoord te geven op de MVO-vraag van de klant. Door online vragen te beantwoorden met JA of NEE ziet de ondernemer waar het bedrijf staat, hoe dat kan worden aangetoond en welke acties ondernomen moeten worden om eventuele hiaten te dichten.

De MVO-monitor is gebaseerd op de internationale ISO-26000 richtlijn. Leden kunnen zich desgewenst via een eenvoudige procedure laten certificeren via de Stichting Keurmerk Branches. Ook certificering conform de CO2-prestatieladder (trede 3) of aansluiting bij de NEN-zelfverklaring is via de MVO-monitor relatief eenvoudig te regelen. Onderscheidend ten opzichte van andere ‘monitoren’ is dat de Metaalunie MVO-monitor een brancheambitie formuleert waar andere monitoren (scans) dat niet doen.

Tijdens de lancering zal onder meer door Annette Augustijn, directeur Rijkswaterstaat Duurzaam, het commerciële belang van MVO worden benadrukt. Ook een private afnemer komt aan het woord. Dat is John van Mierlo, manager operations bij Jansen Venneboer. Hij doet verslag over de praktijkervaringen van een ondernemer in het MKB-metaal met de MVO-monitor. Verder wordt de werking van de MVO-monitor uitgelegd door Jeannette Levels, directeur van de Stichting Adviescentrum Metaal. Zij zal ook vertellen welke directe mogelijkheden en kansen de monitor metaalondernemers biedt. “Met de monitor hebben we een perfect instrument om bedrijven, die van hun afnemers moeten aantonen dat ze aan diverse MVO-aspecten voldoen, goed op weg te helpen”, zegt Levels. ” Het is praktisch en laagdrempelig. Men kan online een eigen plan van aanpak genereren en met de gekoppelde informatie in de monitor kan elk bedrijf het in haar eigen tempo aanpakken. Met de gekoppelde certificering, die wij als één van de controlerende instellingen kunnen aanbieden, bij Stichting Keurmerk Branches hebben de bedrijven tegen beperkte kosten een onafhankelijk certificaat om te verstrekken aan klanten.”
Tot slot vindt de uitreiking plaats van het eerste certificaat dat de monitor heeft opgeleverd.

De bijeenkomst vindt plaats op 8 september van 12.30 tot 14.00 uur in Evenementenhal Hardenberg. Aanmelden kan via de agenda op de Ledenportal. In het najaar van 2011 vinden regionale voorlichtingsbijeenkomsten plaats over de MVO-monitor.

SAM helpt

De Stichting Adviescentrum Metaal (SAM) heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de Metaalunie MVO-monitor. Op het Metaalunieplein (standnummer 111) zijn op 8 september medewerkers van het Adviescentrum Metaal aanwezig om geïnteresseerde metaalondernemers direct op weg te helpen met de monitor.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Technet bundelt alle disciplines voor OEM’s

19-10 Zes ontwikkel- en maakbedrijven in Oost-Nederland hebben hun kennis, kunde en capaciteit gebundeld in…

Verbinden

Lasrobotautomatisering met hoge mate van flexibiliteit

17-09 Een nijpend tekort aan lassers heeft de vraag naar lasrobotautomatisering nog verder opgestuwd. Daarnaast…

Verbinden

Lassers kiezen voor veilige lasspray

17-09 Hagoort Groep meldt een toenemende vraag naar zijn veilige anti-lasspat product LB 100 Vloeibaar.…

Materialen

IMS Nederland: al 65 jaar thuis in de metaalverwerkende industrie

16-09 IMS Nederland is met een breed assortiment staal, roestvast staal en aluminium al sinds…

Toeleveren

Satellietenrollenspindels

15-09 LM Systems heeft onlangs de satellietenrollenspindels van Rollvis toegevoegd aan het assortiment. Deze spindels…

Verbinden

Puntlastechniek bij Gicom

14-09 Bij puntlassen worden twee omgezette delen aan elkaar gelast. Het wordt voornamelijk toegepast op…

Personeel en Opleiding

Waarom uitbesteden in Tsjechië?

14-09 Moravian richt zich op het uitbesteden van voornamelijk staal- en houtbewerking in Oost-Europa, en…

Toeleveren

VMO schaart zich rond medicijnenrobot MedEasy

14-09 De medicijnenrobot MedEasy voor de uitgifte van verpakte medicijnen vormt het hart van de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen