Complexe draai/freesbewerkingen met CADCAM-pakket hyperMILL

Het vervaardigen van complexe onderdelen uit gangbare materialen was en is een belangrijke activiteit van Sluiter Techniek in Opheusden. Maar de in verspaning en machinebouw gespecialiseerde toeleverancier verricht deze complexe bewerkingen nu ook op moeilijk verspaanbare materialen zoals Titanium, Super Duplex en Alloy.

De voornaamste reden om te investeren in deze nieuwe software is dat Hendrik Sluiter het maximale uit zijn machines wil halen. “De machines moeten spindeluren maken, terwijl er achter de pc wordt geprogrammeerd”, zegt hij.

De belangrijkste machines zijn een Hurco VMX 42 T CNC freesmachine en een Okuma Multus B400 W draaifreesmachine. De Hurco heeft een freesbereik van 1060 mm x 610 mm en een uitbreiding met een vierde en vijfde as, waardoor in één opspanning vijfzijdige producten kunnen worden gemaakt. De Okuma heeft 1,5 meter tussen de spillen (linker- en rechterspil gelijkwaardig) en een HSK-spil van 10.000 rpm. Deze machine heeft Sluiter vooral aangeschaft vanwege de hoge nauwkeurigheden en om het product in één opspanning volledig te kunnen bewerken. Deze kwaliteiten kan hij dankzij het hyperMILL -pakket nu optimaal benutten. Optimale bewerkingsstrategieën voor het high speed cutting of high performance milling zijn ruimschoots aanwezig, waardoor de nieuwe software 5-assig simultaan bewerken, en 7-assig frezen/draaien mogelijk maakt.

Klantenkring

Sluiter Techniek is een allround toeleverancier op het gebied van verspanende productie van complexe componenten van roestvast staal, aluminium, kunststof en gehard staal. Hij levert zijn producten met name aan voedselverwerkende bedrijven, onderzoeksinstituten, matrijzenbouwers, de chipmachine-industrie, de maritieme sector en de offshore. Het merendeel van de producten zijn draaidelen, waaraan veelal ook freesbewerkingen, soms schuin ten opzichte van de hartlijn en excentrisch, moeten worden verricht.
Hiermee heeft Sluiter Techniek een vaste klantenkring opgebouwd, die vorig jaar door de deelname aan TIV Hardenberg opnieuw is uitgebreid. Met name deze beurs heeft Sluiter ook op het spoor gezet van de moeilijk verspaanbare materialen. Hier liggen kansen voor Sluiter. De machines om aan deze vraag te kunnen voldoen had hij al en nu beschikt hij ook over een goed softwarepakket dat daarvoor nodig is. De kracht van zijn bedrijf is het produceren van nauwkeurige enkelstuks en seriematige onderdelen. Sinds de komst van de Okuma machine, twee jaar geleden, ging hij de kleinere series echter al niet meer uit de weg. En de moeilijk verspaanbare materialen nu dus ook niet meer!

TIV Hardenberg 2011, standnummer 550

CNC-Consult ook van de partij

Het CADCAM-pakket hyperMILL is aan Sluiter Techniek geleverd door CNC-Consult uit Den Bosch, eveneens deelnemer aan TIV-Hardenberg. CNC-consult is als leverancier van hyperMILL al meer dan 16 jaar actief op de Benelux markt. Kenmerkend voor deze CADCAM-oplossing is dat alle bewerkingsstrategieën zijn geïntegreerd in één omgeving. Hierbij moet men denken aan frezen, draaien, freesdraaien, draaifrezen en draadvonken. Voor het 5-assig simultaan frezen is hyperMILL al jaren een begrip, maar ook voor het eenvoudig en efficiënt 2½D, 3D en 5-vlaks frezen is de software geschikt. Inmiddels staat ook het draaien en draaifrezen op een hoog niveau. Met feature- en macro-technologie wordt het CAM programmeren geautomatiseerd, terwijl met een API interface zelfs klantspecifieke applicaties kunnen worden gebouwd voor een volledig automatische CADCAM-programmering.

Behalve voor de inhoudelijke kwaliteiten van het hyperMILL -pakket, heeft Hendrik Sluiter van Sluiter Techniek ook doelbewust gekozen voor leverancier CNC-Consult, die zorgt voor praktijkgerichte trainingen en een goede begeleiding, of het nu on-site is of op afstand via de helpdesk. “CNC-Consult is een heel flexibel bedrijf, waar zeker geen negen tot vijf mentaliteit heerst”, zegt Sluiter. “Ze staan altijd voor ons klaar met de juiste vakmensen en zorgen daarmee voor een ondersteuning, die voor mij als klein bedrijf onmisbaar is.”

TIV Hardenberg 2011, standnummer 104 en 614

Puzzel mee met ConnecTIV vul uw oplossing hier in.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Technet bundelt alle disciplines voor OEM’s

19-10 Zes ontwikkel- en maakbedrijven in Oost-Nederland hebben hun kennis, kunde en capaciteit gebundeld in…

Verbinden

Lasrobotautomatisering met hoge mate van flexibiliteit

17-09 Een nijpend tekort aan lassers heeft de vraag naar lasrobotautomatisering nog verder opgestuwd. Daarnaast…

Verbinden

Lassers kiezen voor veilige lasspray

17-09 Hagoort Groep meldt een toenemende vraag naar zijn veilige anti-lasspat product LB 100 Vloeibaar.…

Materialen

IMS Nederland: al 65 jaar thuis in de metaalverwerkende industrie

16-09 IMS Nederland is met een breed assortiment staal, roestvast staal en aluminium al sinds…

Toeleveren

Satellietenrollenspindels

15-09 LM Systems heeft onlangs de satellietenrollenspindels van Rollvis toegevoegd aan het assortiment. Deze spindels…

Verbinden

Puntlastechniek bij Gicom

14-09 Bij puntlassen worden twee omgezette delen aan elkaar gelast. Het wordt voornamelijk toegepast op…

Personeel en Opleiding

Waarom uitbesteden in Tsjechië?

14-09 Moravian richt zich op het uitbesteden van voornamelijk staal- en houtbewerking in Oost-Europa, en…

Toeleveren

VMO schaart zich rond medicijnenrobot MedEasy

14-09 De medicijnenrobot MedEasy voor de uitgifte van verpakte medicijnen vormt het hart van de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen