De Cromvoirtse zet mega-stappen

Met de installatie van een volautomatische verstekcirkelzaagmachine van KASTO heeft De Cromvoirtse opnieuw een stap gezet in de ontwikkeling van staalhandel naar leverancier van plaatwerk en profiel- en buismateriaal met toegevoegde waarde.

Deze nieuwe machine, geleverd door van Hoorn Machining, zal het zaagproces voor de klanten van De Cromvoirtse verder optimaliseren. De tussenkomst van mensen wordt minder, waardoor er minder fouten zijn en dus ook nog kortere doorlooptijden worden gerealiseerd.

Begin volgend jaar volgen er bovendien nog enkele veel grotere stappen: achter het pand van De Cromvoirtse verrijst momenteel een 2000 vierkante meter grote bedrijfshal waarin ‘een wereldprimeur’ qua innovatie wordt gerealiseerd. “Hierin speelt ook KASTO een zeer belangrijke rol”, vertelt Gerwin van de Moosdijk, hoofd verkoop en marketing bij De Cromvoirtse. En veel meer wil hij daarover op dit moment eigenlijk nog niet loslaten.
Behalve dan dat voor de wereldprimeur veel tijd en vele partijen de revue zijn gepasseerd om wat ooit een droom was te kunnen realiseren. De Cromvoirtse zal in januari 2012 de nieuwe bedrijfshal volledig operationeel gaan inzetten voor haar klanten.

Al deze investeringen zijn het gevolg van een koers die enkele jaren geleden is ingezet.
In dat kader beschikt De Cromvoirtse al over een online portal, waarmee klanten 24 uur per dag offertes kunnen vragen en orders kunnen plaatsen. Deze portal is in samenhang met de nieuwe uitbreidingen verder doorontwikkeld en de volledige productie die daar achter zit haakt daar bij aan, zowel qua machines als qua logistiek.
Het ultieme doel van De Cromvoirtse is uiteindelijk dat de klant met het plaatsen van zijn order automatisch het volledige productieproces aanstuurt. “Aan de voorzijde blijven we de uitstraling houden van dat vriendelijke ijzerwinkeltje van vroeger, waar iedereen binnen kan lopen”, zegt Van de Moosdijk. “Maar daarachter zit een geweldig innovatief productieproces en een onderneming die dat steeds verder optimaliseert.”

Machinebouwers
De metamorfose die De Cromvoirtse ondergaat, is ingegeven door een aantal ontwikkelingen in de markt. Allereerst is dat de voorspelling dat de staalmarkt tot 2015 zal krimpen. Daarnaast is er de tendens dat de klanten steeds meer ‘lean’ worden en dus geen voorraden meer willen. Ze zijn daarom op zoek naar leveranciers, die hen snel en met grote leverbetrouwbaarheid van materialen kunnen voorzien. “We spelen hier op in door ons verder te ontwikkelen van een handelend naar een producerend bedrijf, waarbij we de snelheid behouden, die kenmerkend is voor de handel. Onze visie is dat we onze producten snel, op maat, landelijk en met hoge kwaliteit kunnen leveren. We zijn in staat om binnen 4 à 5 dagen onze producten te leveren, in plaats van binnen 2 à 3 weken, zoals gebruikelijk is. In het verleden is met deze snelheid te weinig gedaan. Nu gaan we dit concurrentievoordeel volledig benutten en zullen de levertijden nog korter worden.”
Daarbij vormen de machinebouwers in de ogen van Van de Moosdijk een zeer belangrijke doelgroep voor de toekomst. “Want vooral die zijn bezig met het inrichten van lean processen en de outsourcing van activiteiten waar niet hun core-business ligt. Daar sluiten wij perfect bij aan.”

Unieke orders
Maar het vergt nogal wat om die aansluiting perfect te laten zijn. Want elke order van De Cromvoirtse is in principe uniek. “Van repeterend werk is zelden sprake”, aldus Van de Moosdijk. Bij verdere groei lukt het nooit om alle orders met de huidige bezetting te verwerken, terwijl één van onze uitgangspunten nu juist is om met hetzelfde aantal medewerkers meer omzet behalen. Dat betekent dus verregaand automatiseren en het complete productieproces nog efficiënter maken.”

Geweldig gevoel
Een belangrijke stap is daarin nu gezet met de komst van de KASTO volautomatische verstekcirkelzaagmachine (model KASTOflex F). Deze machine, die is geleverd door KASTO-importeur Van Hoorn Machining uit Veldhoven, heeft drie oude machines vervangen. De zaagmachine is voorzien van een 12 meter lang aanvoer kettingmagazijn, waar het te zagen materiaal op 10 inlegposities kan worden opgelegd. Programmeren kan aan de machine en vanuit het bedrijfsbureau, waarna het materiaal aan de achterzijde via een kieprollenbaan op klant wordt uitgesorteerd.
Andere stappen zijn de doorontwikkeling van het online portal, dat uiteraard ook aanhaakt op de KASTOflex F, de optimalisatie van de ERP-omgeving, de ingebruikname van het nieuw online snijcalculatieprogramma en begin volgend jaar dus de ingebruikname van de nieuwe productiehal. “We kijken daar enorm naar uit”, zegt Van de Moosdijk, die moeite heeft om niet nu al meer te vertellen over het innovatieve project aan de achterzijde van hun pand en de rol van KASTO hierin. “Dat we als metaalbedrijf uit Brabant in staat zijn iets neer te zetten dat nog nooit eerder is gerealiseerd, geeft een geweldig gevoel.”

De KASTOflex F, die door Van Hoorn Machining aan De Cromvoirtse is geleverd, is een universele volautomatische, cirkelzaagmachine voor het zagen van profiel-, buis- en massief materiaal; voor recht- en verstekzagen zowel links als rechts tot 60° scherp (zwenkhoek 60°). “De Cromvoirtse heeft een 12 meter pennenmagazijn voor de aanvoer en een 4 meter lamellenband voor de afvoer”, aldus Ronnie Bons van Van Hoorn Machining.

De machine is uitgerust met standaard Kasto Easy-Control voor een optimale en gebruikersvriendelijke bediening. Er zijn opdrachten te programmeren (lengte/stuks/verstekhoek-combinaties). Na het bereiken van het ingegeven aantal schakelt de machine automatisch uit. In automatisch bedrijf wordt door een minimum aan neventijden een maximale zaagprestatie bereikt. Precieze materiaallengte positionering geschiedt door aandrijving van de materiaal-aanvoerunit middels kogelomloopspindel. Het materiaal wordt hydraulisch door middel van een gecombineerde lange/korte slagcilinder aan beide zijden van het zaagblad verticaal geklemd. De voorinstelling geschiedt door een lange slag waarna het materiaal met de korte slag wordt gespannen. De zaagcapaciteiten zijn de volgende: 90° rond 150 mm, 90° vlak (BxH) 200x100mm, 90° vierkant 140x140mm, 45° rond 145 mm, 45° vlak (BxH) 160x80mm, 45° vierkant 120x120mm, 60° rond 115, 60° vlak (BxH) 120x60mm, 60° vierkant 100x100mm.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

IMS Nederland zaagt volautomatisch grote series blankstaal

01-04 Steeds meer draaierijen doen hun zaagmachine de deur uit en bestellen bij hun leverancier…

Werkplaatstechniek

Cirkelzaagbladen Metabo uitgebreid

01-12 Of het nu gaat om hout, laminaat, staal, aluminium of vezelcement – verschillende materialen…

Werkplaatstechniek

Bosch introduceert accumetaalcirkelzaag

07-09 Met de eerste accumetaalcirkelzaag van Bosch kan metaal snel, precies en bijna zonder vonken…

Geen categorie

Man bijt hond op bezoek bij 70-jarige Friese slijper

17-10 Het populaire tv-programma Man bijt hond bracht onlangs een bezoek aan Beko Slijpinrichting in…

Geen categorie

Speciale cirkelzaag Kinkelder voor sneller zagen van buizen

19-06 Zaagbladenproducent Kinkelder heeft een speciale cirkelzaag ontwikkeld voor binnengeschaafde, langsnaadgelaste stalen buizen. De nieuwe…

Columns

Haalbaarheidsonderzoek naar een aangepaste afzuiginstallatie.

12-07 Arntz Nederland (www.arntz-nl.com) levert vanuit Almere band- en cirkelzagen voor alle denkbare toepassingen in…

Geen categorie

Behringer voert zaagsnelheid spectaculair op

20-06 De Duitse zaagmachinefabrikant Behringer toonde begin juni tijdens haar driedaagse open huis spectaculaire ontwikkelingen…

Geen categorie

Posthumus exclusief importeur MEP zaagmachines voor Benelux

22-02 Posthumus Machines en Revisie in Drachten heeft onlangs een langdurig contract afgesloten met de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen