Demoweek biedt brede blik op verspaningstechniek

Aan de elfde Demoweek (15 tot en met 18 maart in Veenendaal en Ede) doen negen bedrijven mee. Zij presenteren een complete mix van technologische oplossingen op verspaningsgebied. Met draaimachines en bewerkingscentra, gereedschappen, automatisering, software, meetapparatuur, besturingen, aandrijftechniek en hulpmachines zoals voorinstelapparatuur.

Aan de Demoweek 2011 nemen de volgende bedrijven deel: Bemet International, BenderTechniek, Cellro, DMG, Dormer Tools, Dymato, Heidenhain, Mitutoyo en 3D Worknet.

Bemet International biedt een compleet pakket aan automatiseringsproducten, zoals geïntegreerde CAD/CAM-systemen en het ERP-pakket Plan-de-CAMpagne, dat koppelingen bevat naar software voor boekhouding, managementinformatie, CAD/CAM, telefonie, materialenbibliotheek, webshop, productconfigurator enzovoort. Uit de beschikbare CAD/CAM-systemen (Delcam PowerMILL, TopSolid en GOelan) die alle machinale bewerkingen – 2,5D- en 3D-frezen, 4- en 5-assig simultaan frezen en draaien alsmede simulatiebeheersen. Zo kunnen maakbedrijven altijd een keuze maken die aansluit bij hun situatie. Met de ingebouwde productconfigurator in Plan-de-CAMpagne kan men snel en nauwkeurig een compleet product samenstellen. Door een aantal parameters in te voeren in een eenvoudig ogend scherm, wordt automatisch een calculatie aangemaakt. De productconfigurator is breed inzetbaar en is al toegepast bij de productie van onder andere bedrijfsdeuren, kogellagerrollen, transportbanden, orgels en tuinbouwkassen.

Bendertechniek vestigt de aandacht op het nieuwe 5-assige bewerkingscentrum MX-520 van Matsuura, dat zich kenmerkt door een hoge nauwkeurigheid en stabiliteit. De machine heeft een gebruiksvriendelijke besturing, is goed toegankelijk en standaard voorzien van antibotsingssoftware. De verplaatsing in X-, Y- en Z-richting bedraagt respectievelijk 630, 560 en 510 mm. Het bereik van de A- en C-as is -125° tot +10° resp. 360°. De spil maakt 12.000 toeren, het vermogen bedraagt 7,5/11 kW. De machine is geschikt voor werkstukken met een diameter tot 530 mm, een hoogte tot 350 mm en een gewicht tot 150 kg. Een andere opvallende machine bij Bendertechniek is de bedfreesmachine GBM42 van Lagun. Deze heeft een in twee vlakken automatisch indexeerbare freeskop, een gereedschapwisselaar en een Heidenhain TNC 530 besturing met Adaptive Feed Control (AFC). Hierbij past de besturing tijdens een bewerking afhankelijk van het opgenomen vermogen de voeding aan.

Cellro geeft in het nieuwe pand te Veenendaal een ‘sneak preview’ van de volledig autonoom werkende robotcel, die op de komende EMO officieel wordt geïntroduceerd. Met deze smartcel kunnen kleine series opeenvolgend, ’24/7′ worden geproduceerd. Basis vormt de Cellro Round 2000 configuratie met een 165 kg robot. De cel, met intelligente software/hardware koppeling, vormt een complete eenheid met een 5-assig bewerkingscentrum en heeft een grote bewegingsvrijheid onder andere door een universele ‘smart gripper’ die met grote precisie bekken verplaatst en wisselt, maar ook kan schroeven en automatisch zijn sleutels wisselt. Een omdraaistation maakt het mogelijk materiaal aan alle zes zijden te bewerken. Een ladelift biedt ruime mogelijkheden voor opslag van producten, spanmiddelen en gereedschappen. Ook heeft de cel een ingenieus systeem voor de zorgvuldige uitvoer van producten. Binnen tien minuten kan men de bewerking van een nieuw product instellen. In het demonstratiecentrum kunnen bezoekers bovendien kennismaken met de diverse andere automatiseringsoplossingen die Cellro ontwikkelt voor de verspanende industrie.

Met de DMU 65 monoblock presenteert DMG een universele freesmachine met een hoge dynamiek (acceleraties tot 6 m/s², ijlgangen van 40 m/min). De 5-assige uitvoering. heeft een snelle zwenkrondtafel en leent zich voor nauwkeurig frezen van o.a. gereedschappen, matrijzen en precisiecomponenten. De werkruimte meet 650 x 650 x 560 mm. De compact geconstrueerde machine heeft een modern design en is goed toegankelijk. Een goede spanenval wordt gewaarborgd door de steile wanden en de edelstalen bekleding van de werkruimte. Van het budgetvriendelijke ecoline-concept wordt op de Demoweek onder andere de draaimachine CTX 310 eco voorgesteld. Deze heeft een omloopdiameter over het bed van 680 mm en een maximale draaidiameter van 465 mm. De langsweg bedraagt 1050 mm (Z-as). Het maximale toerental is 3250 omw/min; aan de spil staat een draaimoment van 630 c.q. 420 Nm (bij een inschakelduur van 40 resp. 100%) ter beschikking.

Dormer Tools presenteert een nieuwe serie volhardmetalen frezen voor het verspanen van roestvast staal. Vóór- en nabewerken kan met dezelfde frees gebeuren. De frees kan eventueel worden voorzien van een hoekradius. De wisselende spiraalhoeken en de speciale vormgeving van de geleiderand en de vrijloop zorgen voor een rustige, trillingsarme en stabiele verspaning zodat de snijcondities kunnen worden opgevoerd. Resultaat: een hoger spaanvolume per tijdseenheid met behoud van oppervlaktekwaliteit, maatnauwkeurigheid en standtijd. Voor het diepgatboren introduceert Dormer Tools een nieuw assortiment (dieptes tot 30xD). Hiermee kan de gebruiker in één gang diepe gaten boren in uiteenlopende materialen. Ook kruisgaten kunnen probleemloos worden gepasseerd. Het assortiment omvat vijf typen voor gaten met een diepte van 8xD tot 30xD mm.

Dymato demonstreert verschillende mogelijkheden om efficiënter te bewerken aan de hand van machines onder spaan. Nieuw in het programma is het compacte 5-assige bewerkingscentrum RXP 200DS van Röders. Dit is een dynamische machine (acceleratie tot 3G) met een portaalconstructie voor hoge stabiliteit, geschikt voor de verspaning van precisiecomponenten. Een belangrijk detail is de gepatenteerde gewichtscompensatie van de Z-as door een vacuümbalg, waardoor wrijvingsloos gewerkt wordt. Dymato stelt tevens de SKT180TTSY draaimachine van Hyundai-Kia voor, een voorbeeld uit het nieuwe Multi Axis programma. Hierbij kan simultaan met de bovenste revolver aan de linkerspil en met de onderrevolver aan de rechterspil gewerkt worden, maar ook kunnen beide spillen synchroon draaien, zodat met beide revolvers aan één lang product gewerkt kan worden. Ook gelijktijdig binnen- en buitendraaien met beide revolvers is mogelijk.

Heidenhain introduceert een draadloze afstandsbediening voor gereedschapmachines. Bij het handmatig werken concentreert de machinebediener zich volledig op wat er in de machineruimte gebeurt. Met het radiografische handwiel HR 550 FS kan dat voortaan zonder dat hij daarbij in zijn bewegingsvrijheid wordt belemmerd. Ook voor het automatisch meten van de gereedschappen op een CNC-machine heeft Heidenhain nu een draadloos systeem beschikbaar. Bij dit gereedschaptastsysteem TT 449 worden de data via een infraroodsignaal aan de besturing overgedragen. Kabels in de bewerkingsruimte zijn verleden tijd. Het systeem is geschikt voor toepassingen waarbij onbeperkt verplaatsen, zwenken en roteren nodig is. Met de in de besturing beschikbare cycli kan men gereedschappen automatisch en direct op de machine controleren. Via de nieuwe zend- en ontvangsteenheid SE 642 is het mogelijk tegelijkertijd een gereedschapmeetsysteem TT en een werkstuktastsysteem TS te gebruiken.

Voor Mitutoyo staat de Demoweek 2011 mede in het teken van de opening van de nieuwe Showroom in Veenendaal. Bezoekers kunnen in deze 500 vierkante meter grote, volledig geconditioneerde showroom kennismaken met recente vernieuwingen op het gebied van CNC coördinatenmeetmachines, Mitutoyo’s eigen productrange laserscanners voor gebruik op CNC meetmachines en de software voor de verwerking van puntenwolken voor tolerantievergelijkingen en reverse engineering. Daarnaast zijn er de hybride Quick Vision meetmachines – machines voor beeldverwerkingsmetingen die zowel in de meetkamer als een productieomgeving inzetbaar zijn – waarbij het contactloze visionsysteem wordt gecombineerd met tactiele tastersystemen en wisselrekken. Verder vraagt de Nederlandse vestiging van de Japanse fabrikant aandacht voor de nieuwe stationaire Rockwell-hardheidstesters en de nieuwe rondheidsmeters.

Voor 3D Worknet – dat acte de présence geeft bij Bendertechniek – vormt de Demoweek een goede gelegenheid om de EOSINT M 280 metaalprinter te laten zien. Deze nieuwste machine van (op het gebied van 3D printen) marktleider EOS produceert hoogwaardige metalen componenten direct uit driedimensionale CAD-data. Dat gebeurt volledig automatisch, een proces dat slechts enkele uren neemt, zonder gebruik van opspangereedschappen. Het systeem is optioneel verkrijgbaar met een 200 of 400 W laser. Deze laser combineert kwaliteit met stabiliteit. Zo kan het systeem een breed scala materialen verwerken, van lichtmetalen tot roestvast staal en van gereedschapstaal tot superlegeringen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Minder vervorming van onderdelen tijdens het frezen

23-11 Het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) in Aken heeft nu samen met partners…

Verspanen

Seco Helical SN8-13 frezen met lagere kosten per snijkant

10-10 De frezen zijn gebouwd voor moeilijke toepassingen met ISO P-, M-, K- en S-materialen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Zuivere 90° hoek met de nieuwe TNGX

22-04 De frees is lichtsnijdend, waardoor afbuiging wordt voorkomen en een uitstekende oppervlakteafwerking mogelijk is.…

Verspanen

Freesuitbreiding voor lastig verspaanbare materialen

22-03 De vijfsnijders (S770HB/S771HB/S772HB/S773HB), laten tot 25% hogere voedingswaarden toe ten opzichte van vier snijkanten.…

Verspanen

Deze zes metalen kunnen gebruikt worden voor het CNC frezen

18-11 Zoals je mogelijk al wel weet kun je bij CNC frezen gebruik maken van…

Verspanen

Beter werken met aluminium

14-07 De automotive industrie heeft te maken met een gewichtsdilemma. In 2017 bijvoorbeeld, wogen lichte…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen