Direct aan de slag met export naar Duitsland

0
236

Exportgoeroe Pieter Klaas Jagersma presenteert tijdens de businesslunch Internationaal Ondernemen een shortlist met aandachtpunten voor een succesvolle gang naar het buitenland. Hiermee kunnen ondernemers direct aan de slag.

De businesslunch wordt georganiseerd door de Metaalunie en vindt plaats op woensdag 7 september van 12.00 tot 14.00 uur, voorafgaand aan de tweede TIV-beursdag. Doel van deze bijeenkomst is om ondernemers die zich willen oriënteren op de export te laten zien wat export voor hun bedrijf kan betekenen en hoe zij de eerste stappen kunnen zetten. Naast praktische tips krijgt men informatie over hoe overheid en partners hierbij kunnen ondersteunen. De focus ligt op praktische informatie, waarbij Duitsland als voorbeeldland wordt gebruikt.

Jagersma (ondernemer, auteur, hoogleraar Strategie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar International Business en Exportkunde aan Universiteit Nyenrode) zal spreken over de specifieke exportuitdagingen in de maakindustrie en aangeven hoe daarmee om kan worden gegaan in de praktijk. Een andere spreker is Dennis van Dijk van Nijdra Groep uit Middenbeemster, producent van hoogwaardige fijnmechanische componenten en mechatronische samenstellingen voor industriële afnemers in binnen- en buitenland. Hij zal vertellen over zijn ervaring met export, vooral gericht op Duitsland. Paul Verlinden, beleidssecretaris Internationale Zaken van de Metaalunie, geeft praktische informatie over regelingen en diensten met betrekking tot internationaal ondernemen.

Tijdens TIV zal Gateway to Germany, het Metaalunie Steunpunt voor Duitsland, twee workshops organiseren. Op 7 september vindt van 17.00- 18.00 een workshop plaats met als thema ‘Zakendoen met de Duitse industrie’ en op 8 september vindt van 14.30 – 15.00 uur een workshop plaats met als onderwerp ‘Werken met Agenten’. Meer informatie hierover op www.gatewaytogermany.nl. Op alle beursdagen zal de Metaalunie met haar (export)partners op haar stand (111) aanwezig zijn om (export)vragen te beantwoorden.

Aanmelden voor de businesslunch Internationaal Ondernemen kan via de Agenda op de Ledenportal van de Metaalunie.