DMG demonstreert voorinstelapparaat met programma voor gereedschapbeheer

0

Door samenwerking tussen machineleverancier DMG en Greenock CAD Service kunnen Nederlandse en Belgische metaalverwerkende bedrijven binnenkort over een unieke oplossing voor gereedschapbeheer beschikken. Het gaat om de combinatie van het Microset voorinstelapparaat van DMG en het softwarepakket WinTool dat is ontwikkeld door het Zwitserse Datos en in de Benelux op de markt wordt gebracht door Greenock.

Tijdens de komende machine- en gereedschappenbeurs EMO in Hannover (19 t/m 24 september) vindt op de omvangrijke stand van DMG en Mori Seiki de introductie plaats van deze synergische combinatie en wordt het systeem doorlopend gedemonstreerd op een Microset-model uit de ergonomische VIO-serie met de nieuwste WinTool-versie.

Op een voorinstelapparaat worden de samenstellende delen van het verspanend gereedschap gemeten en vervolgens worden de waarden doorgestuurd naar de CNC besturing, zodat dit niet op de machine hoeft te worden ingegeven. Dit reduceert de machinestilstandstijden en verhoogt de bezettingsgraad van de machine. Beschadigingen en maatafwijkingen van het gereedschap worden vroegtijdig gesignaleerd zodat ook minder uitval ontstaat en de kwaliteit verbetert. De DMG Microset voorinstelapparaten die in drie basismodellen en met vele opties verkrijgbaar zijn, garanderen een exacte instelling. DMG biedt bedrijven die investeren in een Microset de nodige ondersteuning, onder andere met een vakkundige inbedrijfstelling en training. Naast het instapmodel UNO 115 eco dat zich voor eilandoplossingen leent en het universele type VIO 210 omvat de Microset-serie het op de EMO gedemonstreerde model VIO in verschillende bouwgrootten, dat zich onderscheidt door een modern design. In de nabije toekomst zal de serie worden gecompleteerd door een nog geavanceerder, luchtgelagerd model, de Airmatrix.

In combinatie met het door Greenock geleverde WinTool-programma ontstaat een gestroomlijnd systeem voor gereedschapcontrole en -beheer in de CNC-werkplaats. Alle gereedschappen worden in een centrale database opgenomen die de basis vormt voor alle onderdelen van het bedrijfsgebeuren: inkoop, CAD/CAM-afdeling, planning, werkvoorbereiding, magazijn, productie en ook voorinstelling. De voor iedere afdeling relevante gegevens zijn toegankelijk via een gebruikersvriendelijke interface. De werkstroom wordt daarmee transparant en eenvoudig terwijl de kans op fouten en vertraging sterk wordt gereduceerd. De glasheldere documentatie zorgt voor betrouwbaarheid en flexibiliteit van het productieproces.

WinTool leent zich voor het beheer van verspanings-gereedschappen. Van meer dan 50 fabrikanten zijn de catalogi reeds beschikbaar, wat de invoering vereenvoudigt. De software zorgt voor een ondubbelzinnige identificatie van ieder gereedschap en samenstelling; wijzigingen worden via de centrale database aan alle relevante locaties doorgegeven. Alle CNC gerelateerde onderdelen van het productieproces worden eenvoudig en betrouwbaar geadministreerd. Het resultaat is een toegenomen efficiency en sterke vermindering van de kans op fouten. Voorraadbeheer en bestelroutines garanderen te allen tijde de beschikbaarheid van gereedschappen en toebehoren. De open architectuur van het programma biedt flexibiliteit in de integratie met andere IT-systemen zoals ERP en PLM. WinTool is bijvoorbeeld in staat om met niet minder dan twaalf gerenommeerde CAM-programma’s te communiceren.