Drie nominaties voor eerste MDG Architectuurprijs

0

Het hoofdkantoor van Achmea in Leiden, poppodium Tagrijn/de Vorstin in Hilversum en The Wall in Utrecht zijn genomineerd voor de eerste MDG Architectuurprijs. Met deze prijs wil de MDG, Vereniging Toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen, laten zien dat het mogelijk is om met metalen elementen gebouwen te realiseren met een zowel technisch als esthetisch hoog niveau.

Eerste nominatie is het Achmeagebouw in Leiden. Het gebouw staat ingeklemd op een langgerekte kavel tussen het spoor en wegen/tunnel van het stationsgebied. Het ‘opgetilde’ en ‘overstekende’ gebouw reageert op de weg met een uiterst slank vormgegeven kolomconstructie die doet denken aan de vorm van een boom. Architect van het project is VVKH architecten, de hoofdaannemer is Visser en Smit Bouw en de opdrachtgever is Eurocommerce.

Poppodium Tagrijn/de Vorstin in Hilversum, de tweede genomineerde, is een gebouw met gevelbeplating in diverse richtingen tussen een spinnenweb van lijnen met overal dezelfde basisdetaillering. Architect is de Architecten Cie, uitvoerder is Erdo en opdrachtgever is de gemeente Hilversum.

Derde nominatie is The Wall. Fons Verheijen heeft voor de flauwe bocht in de A2, ter plaatse van Lage Weide, een uniek project ontworpen, een geluidscherm maar tevens ook een gebouw voor grootschalige detailhandel; The Wall. The Wall is een geluidscherm en gebouw ineen. Het is een gebouw van maar liefst 800 meter lang, 60 meter breed en alles in vloeiende vormen. De architect van het project is VVKH architecten, hoofdaannemer is Van Wijnen Waalwijk en opdrachtgever is Lips Capital Group.

De prijs wordt op 9 februari uitgereikt tijdens de Bouwbeurs, die plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht van 7 tot 12 februari.

De drie projecten zijn genomineerd door de jury van de MDG Architectuurprijs, die bestaat uit P. Bontebal (voorzitter), M. Pauw, (Bouwen met Staal), O. Kettlitz, (Kettlitz Gevel- en Dakadvies), C. Nieuwenhuizen (Bijlbouw), M. Leemhuis (Kadans Vastgoed), H. Kuiper (gemeente Almere) en R. J. Steegman (Nestinox, bestuurslid MDG).