Duitse machinebouwers zoeken Chinese provincie op

0

De Duitse machine-industrie grijpt alle mogelijkheden aan om nog meer machines te verkopen op de Chinese markt. Medio mei reisden vijftien toonaangevende producenten van werktuigmachines af naar China, om daar drie technologiesymposia te organiseren.

De producenten, zowel van verspanende machines en plaatbewerkingsmachines als besturingstechniek, presenteerden zich in Chongqing, Wuhan en Guangzhou. Onder hen bekende namen als Alzmetall, Chiron, DMG, Heller, MAG en Siemens. In totaal volgden ruim 770 Chinese klanten tijdens de drie evenementen de voordrachten over nieuwe machines, oplossingen en services voor de Chinese markt. Centraal in de presentaties stonden innovatieve hightech-oplossingen, die hoge eisen stellen aan productiviteit, flexibiliteit, snelheid en nauwkeurigheid.

De vraag vanuit China naar Duitse machines is de afgelopen jaren explosief gegroeid. De Duitse machinebouwers zetten alles op alles om hun hard bevochten positie te behouden en uit te bouwen. Meer dan zestig van hen hebben al eigen vestigingen in China, voor de verkoop, service, inkoop , montage en productie van machines. Heel bewust is men dit keer met de presentaties de Chinese provincie ingegaan. Hier hebben zich de afgelopen jaren grote industriële regio’s ontwikkeld, met veel potentieel. Directeur Wilfried Schäfer van branche-organisatie VDW, die de trip organiseerde: “De drie gekozen regio’s staan voor veel economische power in voor onze leden belangrijke afnemerssectoren als de automotive en toeleverindustrie, algemene machinebouw, elektronica-industrie en metaalverwerkende industrie.”

Schäfer is ervan overtuigd dat China de komende jaren een steeds grotere afzetmarkt zal worden. De uitdaging voor de Duitse machinebouwers is daarbij om naast de automobielfabrikanten en hun toeleveranciers ook de Chinese industrie in de breedte te bereiken. De Duitsers zijn daarbij uiterst welkom in China; dat blijkt wel uit het feit dat de drie symposia werden ondersteund door hoge vertegenwoordigers van de plaatselijke overheden.