Dunste pneumatische nulpuntspansysteem ter wereld

0

Schunk liet op de EMO in Hannover een uitbreding van het nulpuntspansysteem VERO S zien. Met een totale hoogte van 20 mm is de VERO-S NSE mini het dunste pneumatische nulpuntspansysteem ter wereld.

Volgens Schunk is het systeem ideaal om achteraf op bestaande machines in te bouwen en zo de machinekamer volledig te benutten en zelfs kleine werkstukken direct te spannen. Een gepatenteerd aandrijfconcept, bestaande uit een druk- en spanslag, zorgt ervoor dat de compacte module prestatievast is. Met een moduledoorsnede van 90 mm en een spanbout diameter van slechts 20 mm bereikt de NSE mini met de standaard ingebouwde turbofunctie enorme trekkrachten tot 1500 N. De spanbout wordt over een korte kegel geplaatst vastgezet met drie spanschuiven. De vergrendeling wordt mechanisch uitgevoerd door een veermontage. Ze is zelfsluitend en vormomsloten. Grote contactgebieden tussen spanschuif en spanbout minimaliseren in gespannen toestand de oppervlaktedruk en daarmee de slijtage van de module.

Omdat de minimale afstand tussen twee spanbouten slechts 100 mm is, kunnen met de NSE mini zeer kleine en variabele steekmaten aan het werkstuk of de palletspanning gerealiseerd worden. Het maakt dus een grote flexibiliteit in het bereik van nulpuntspanning mogelijk. Zelfs de kleinste werkstukken laten zich direct spannen en van vijf kanten rechtstreeks bewerken, zonder dat de klauwplaat of spanklauwen de toegankelijkheid beperken. Bovendien worden de spanbouten van het nulpuntspansysteem direct in het werkstuk geschroefd. Binnen enkele seconden worden de onderdelen vervolgens ingewisseld in de machine en met een herhalingsnauwkeurigheid van <0,005 mm in de nulpuntspanmodule

gepositioneerd, gefixeerd en gespannen. Om de toegankelijkheid in de machinespindel te optimaliseren, kunnen de werkstukken met behulp van moduleverhogingen op spanhoogte gebracht worden, ook zonder speciaal gereedschap kunnen alle vijf zijden van het werkstuk onbelemmerd worden bereikt.

Voor een maximale levensduur en procesveiligheid, is de NSE mini, net als alle VERO-S modules, zelfs in de standaard versie volledig uitgerust. Alle functionele onderdelen, zoals de bodemconstructie, spanbouten en spanschuiven zijn gemaakt van gehard roestvrijstaal. Daarnaast zijn de onderhoudsvrije modules volledig afgesloten en dus beschermd tegen spannen, stof en koelvloeistof. Om te voorkomen dat bij een werkstukwissel spannen in de module vast komen te zitten kan de bodemplaat onder de spanboutopening voorzien worden van een gat voor een luchtaansluiting.

Net als alle nulpuntspansystemen van Schunk, is ook VERO-S NSE mini geïntegreerd in ‘s werelds grootste modulaire systemen voor efficiënt werkstukopspannen. Het kan worden gecombineerd met een verscheidenheid aan spanplaten, spanmiddelen en meervoudige klemstations. De Setup kostenbesparing bij gebruik van dit spansysteem is tot 90%.

In totaal heeft Schunk meer dan veertig nieuwe producten geintroduceerd tijdens de EMO.