Dymato levert bewerkingscentrum met robotcel aan Deltour

Deltour uit Amsterdam, toeleverancier van fijnmechanische producten en fabrikant van koellichamen voor de elektronica-industrie, heeft kortgeleden een verticaal bewerkingscentrum van Hyundai-Kia in gebruik genomen dat is geïntegreerd met een robotcel voor werkstuk-handling.

Het bewerkingscentrum, type VX 400 is geleverd door Dymato. De combinatie wordt ingezet voor conventionele en gedeeltelijk onbemand produceren van kleine, veelal complexe componenten.

De combinatie van een bewerkingscentrum met een robotcel, type Compact 1250 van Cellro, vormt het antwoord op de wens van de onderneming om series precisieonderdelen ook buiten de gewone werkuren – Deltour werkt niet in ploegendienst – te kunnen produceren. Kenmerkend voor veel producten van Deltour is dat de omsteltijden in het algemeen kort zijn, de series klein tot middelgroot en de cyclustijden beperkt. De totale productietijd van een serie bedraagt vaak meer dan acht uur. Met de gekozen oplossing kan het bewerkingscentrum overdag conventioneel worden ingezet voor kleine series, waarna de machine laat in de middag kan worden ingesteld op een product dat zich leent voor onbemande productie. Dit komt de productie-efficiëntie sterk ten goede.

Grote bewerkingsruimte

Het bewerkingscentrum is het kleinste model uit de VX-serie met een BT-40 opname dat in een compacte structuur een opvallend grote bewerkingsruimte (800 x 600 x 520 mm) biedt. De spil wordt direct aangedreven en kan met zijn 12.000 toeren per minuut zwaar verspaningswerk aan, ook bij hogesnelheidsbewerking. Een geïntegreerde NC-rondtafel voor traploos indexeren verhoogt de bewerkingsmogelijkheden aanzienlijk. Bij de ontwikkeling is veel aandacht besteed aan aspecten als een laag energieverbruik en een gemakkelijk onderhoud. Ook scoort de machine hoog qua dynamiek met een ijlgang van 32 m/min. Bij de keuze voor deze machine gaven de goede prijs/kwaliteitverhouding en de professionele begeleiding en het hoge serviceniveau van importeur Dymato voor Deltour de doorslag.

Ladensysteem

De Compact 1250 robotcel van Cellro is speciaal ontwikkeld voor automatisering in kleine ruimtes. Om het ruimtebeslag beperkt te houden, is de robotcel met een ladensysteem uitgerust; elk van de zeven laden heeft een productspecifieke, verwisselbare vakverdeling. Het plaatsen van de onbewerkte producten en het uitnemen na de bewerking gebeurt handmatig. De laden schuiven uit en in op commando van de robot. De robotcel is modulair opgebouwd en daarmee in hoge mate flexibel. Behalve de nu gerealiseerde automatisering van de werkstukhandling kunnen daar later andere werkzaamheden zoals ontbramen, reinigen en wellicht ook het meten van de werkstukken bijkomen.

De gekozen combinatie is ruwweg de helft goedkoper dan een andere automatiseringsoptie, te weten een horizontaal bewerkingscentrum met meervoudige opspanning (zuilen op pallets) en een robot met een groot hanteergewicht. Deltour gebruikt de configuratie mede om ervaring op te doen met deze vorm van automatisering.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Slimme instap CNC-automatisering

13-07 BMO brengt Hybrid Automation – de combinatie van pallet- en productbelading – in het…

Verspanen

Hurco bundelt alle kennis in nieuwe vijfasser

06-04 Om de productiviteit, stabiliteit en nauwkeurigheid te verhogen heeft Hurco alle beschikbare kennis samengebracht…

Verspanen

Nieuw bewerkingscentrum Okuma voor grote werkstukken

09-02 De afmetingen en prestatiemogelijkheden van de nieuwe MA-8000H zijn enorm verhoogd in vergelijking met…

Verspanen

Meer ruimte voor Goorsenberg

12-01 De nieuwe ruimte wordt gelijk benut, want begin dit jaar komt de derde Matsuura…

Verspanen

Makino a40 Special Edition voor aluminium spuitgietdelen

24-11 De nieuwe 20.000 rpm spil levert snellere bewerking met speciale PCD gereedschappen, terwijl de…

Bedrijf en Economie

Stokvis neemt Fiduco Automatic over

07-07 De activiteiten van Fiduco worden ondergebracht bij Elsto Services en zullen voortaan onder deze…

Verspanen

Metalnet anticipeert met Yasda op toenemend precisiewerk

31-03 Dankzij het grote gereedschapsmagazijn en de palletautomatisering kan Metalnet het bewerkingscentrum ook inzetten voor…

Verspanen

Hyundai Wia introduceert grote vijf-assige XF8500 met box-in-box principe

21-12 Hyundai Wia, heeft de XF8500 geïntroduceerd. Dit vijfassige verticale bewerkingscentrum is de nieuwste telg…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X