Een gelukkige switch

Na een lange periode van 30 jaar is er onlangs een einde gekomen aan de samenwerking tussen de Japanse machinebouwer Amada en handelshuis Landré in Vianen. Voor Landré-directeur Jan Floor van Egmond kwam de mededeling van Amada dat het de verkoop van zijn machines voor plaatbewerking in Nederland voortaan zelf gaat doen, niet als een verrassing. Dat hadden de Japanners de afgelopen jaren al wel vaker laten doorschemeren. Achter de schermen was Van Egmond zich dan ook al jaren aan het voorbereiden op het tijdperk na Amada. Hierbij spelen de Ermak plaatbewerkingsmachines van de Turkse machinebouwer Ermaksan Machinery een centrale rol.

“Natuurlijk is zo’n afscheid jammer. Er staan dankzij ons zo’n 800 machines van Amada in Nederland, we hebben de markt voor hen opgebouwd. Maar verder geen kwaad woord over Amada. Ze maken fantastische machines en als een groot concern besluit afscheid te nemen van een relatie is dat prima.” Van Egmond kan ook begrip opbrengen voor de beweegreden van de Japanse concernleiding om de samenwerking te staken. Dat besluit is vooral gebaseerd op onderzoek naar de verzadigde markten voor plaatbewerking in Europa. Daar waar de opkomende economieën in met name Azië een machinebouwer als Amada grote kansen bieden, daar is er in Europa geen sprake meer van groei. De verwachting is juist dat de Europese markt krimpt en dus zal er sprake zijn van een verdringingseffect tussen de verschillende machinemerken. Amada kwam tot de conclusie dat het in een dergelijke marktsituatie de verkoop beter zelf kan doen. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar bijvoorbeeld ook voor landen als Spanje en Polen. Van Egmond wil verder niet te veel woorden vuil maken aan het einde van de relatie met Amada. Hij heeft het veel liever over de toekomst; over de nieuwe vertegenwoordiging Ermak en over de rol van Landré als handelshuis.

Toegevoegde waarde
Want het naderende afscheid van Amada dwong Landré na te denken over de eigen toekomst. Van Egmond: “Eigenlijk zijn we al zo’n vijf jaar bezig met de vraag hoe de markt er de komende jaren uit zal zien en wat het nieuwe Amada is. Maar we hebben ons vooral ook gebogen over de vraag wat de rol van Landré als handelshuis moet zijn. We vertegenwoordigen al heel lang een aantal mooie merken, maar daardoor hadden we ook de neiging ons te gedragen als de principaal (lees: de producent) zelf. We moesten weer op zoek naar wat onze toegevoegde waarde is. Kijk, Amada heeft enkele jaren geleden in Haan (vlak bij Düsseldorf) het Solution Centre laten bouwen; een paleis met state of the art voorzieningen. Je kunt je afvragen welke rol er voor ons dan nog overblijft. We kunnen veel meer toegevoegde waarde bieden aan een leverancier die ver weg zit, die een nieuwe markt zoekt en die daarbij gebruik wil maken van onze kennis, expertise, service en bijvoorbeeld showroommogelijkheden.”

En dus ging Van Egmond op zoek naar zo’n leverancier van plaatbewerkingsmachines. Die zocht hij aanvankelijk in China. Dat was al in 2006-2007. “Dat zag er allemaal wel veelbelovend uit, maar de machines van de producenten waarmee we contact hadden, waren niet te verkopen in Europa.” Uiteindelijk kwam de Landré-directeur terecht in Turkije, een land met een flink aantal machinebouwers en een hard groeiende economie. Veel hightech bedrijven hebben in Turkije een eigen plant en het land heeft een eigen automotive industrie. Hier vond Van Egmond zijn plaatwerkmachinefabrikant van de toekomst: Ermaksan Machinery, dat machines levert onder de merknaam Ermak. “Een bedrijf met een zeer hoge potentie en de blik omhoog gericht”, aldus Van Egmond. “De directeur heeft de ambitie het Trumpf of Amada van de toekomst worden. Ze zitten nog niet op dat niveau, maar de ontwikkelingen gaan snel. In 2008 hebben ze een compleet nieuwe fabriek gebouwd, die past bij hun ambitieniveau. Ze investeren zwaar in engineering en passen high end componenten toe, zoals Fanuc besturingen en resonators voor de lasersnijmachines. Bovendien: het ontwikkelen en bouwen van een kantpers is natuurlijk geen rocket science. Je hoeft het wiel niet uit te vinden, het wiel nabouwen volstaat. Als technieken niet meer wezenlijk veranderen, wordt het verschil tussen de merken kleiner. Zo gaat het met auto’s, zo gaat het ook met machines. Als je voor je lasersnijmachines Fanuc besturingen en resonators gebruikt, kom je al dicht in de buurt van je collega-machinebouwers. Verschillen zitten dan in design, specialisme, de mogelijkheden tot klantspecifieke aanpassingen, service, levertijd en prijs.”

Gelukkige switch
Van Egmond spreekt van ‘een gelukkige switch’ naar Ermak. “Ze hebben een goede plant, een uitgekiende logistiek en lage arbeidskosten. Daardoor kennen hun machines een goede prijs kwaliteit verhouding. Ik koop bovendien rechtstreeks bij de fabriek, waardoor er geen schakels tussen zitten die de prijs verhogen.”
Met de vertegenwoordiging van Ermak kan Landré bovendien beter uit de voeten in de krimpende markt. De organisatie is ingericht op de Benelux-markt, maar Landré vertegenwoordigde Amada alleen in Nederland. België werd gedaan door het Franse Amada en daar viel nimmer aan te tornen. De vertegenwoordiging van Ermaksan geldt voor de hele Benelux en daarmee wordt het afzetgebied voor Landré aanmerkelijk groter.
Van belang is ook dat Landré zich met Ermak kan richten op een veel groter deel van de plaatbewerkingsmarkt. De machines van het A-merk Amada vonden vooral hun weg naar de smalle bovenkant van de markt, terwijl Ermak volgens Van Egmond interessant is voor bedrijven in de bovenkant van het lage segment tot en met bedrijven halverwege het hoge segment. Daarmee is het marktpotentieel beduidend groter.
Verder produceert Ermak een bredere en diepere range machines. De kantbanken gaan tot perskrachten van 3000 ton en werkbreedtes van 16 meter, de lasersnijmachines tot afmetingen van 2,5 bij 6 meter. Ermak biedt een compleet programma scharen, kantbanken, plasmasnijmachines, uithoekers en profielbewerkers in heel veel afmetingen en diverse technieken. “Ze gaan van klein tot heel groot, van heel simpel tot high-end met 16 gestuurde assen. En als een klant een speciale machine nodig heeft, dan kan dat ook.”

Geautomatiseerde systemen
Wat Ermak (nog) niet heeft, zijn de logistieke systemen rondom de plaatwerkmachines, zoals de geautomatiseerde be- en ontladingsinstallaties en magazijnen. Maar daarvoor heeft Landré een partnerschap met het Italiaanse Antil, zodat het ook volledig geautomatiseerde systemen kan leveren. Ook dat illustreert volgens Van Egmond de toegevoegde waarde van Landré als handelshuis. Juist vanwege die waarde is hij Landré aan het positioneren als merk. “Ik heb de naam maar eens laten registeren, dat was sinds de oprichting nog nooit gebeurd. Je moet de waarde van het merk Landré voor het voetlicht brengen. De combinatie die wij bieden is uniek in de Benelux. We leveren machines voor verspaning, kunststofbewerking en plaatbewerking. Ook leveren we de nieuwe techniek additive manufacturing. We willen toonaangevend zijn in het naar de markt brengen van nieuwe technieken, zoals we in de negentiende eeuw ooit zijn begonnen met het introduceren van de stoommachine in Nederland.”
In het versterken van de toegevoegde waarde past het voornemen om te groeien in technische dienstverlening. “Daar hebben we een ontwikkelingsplan voor. We hadden drie technische diensten, nu is de hele service binnendienst gecentraliseerd. Na de bundeling van capaciteit gaan we nu de technische capaciteit vergroten. We willen groeien naar 50 tot 100 technische mensen, die niet alleen onze eigen merken ondersteunen, maar ook andere merken. We zien daar een grote business ontstaan door de uitstroom van technische kennis, veranderende knowhow en lean concepten bij producerende bedrijven, waarin een eigen technische dienst niet past.”

Nieuwsgierig
Er staan momenteel ongeveer zestig Ermak machines in Nederland en een zelfde aantal in België, voornamelijk kantbanken en scharen, maar ook een aantal pons- en plasmamachines. Dat aantal moet flink gaan groeien. Van Egmond mikt op een marktaandeel in scharen en kantbanken van 10 procent en in lasersnijmachines en ponsmachines van 5 procent. Hij beseft dat de markt zal moeten wennen aan het gegeven dat Landré voortaan Ermak in plaats van Amada presenteert. Tot gefronste wenkbrauwen heeft dat vooralsnog niet geleid. “Ik ontmoet vooral nieuwsgierigheid bij onze relaties. Klanten kiezen voor Landré vanwege het vertrouwen dat ze hebben in de machines die we leveren, maar ook in ons. Daarom denken we onze klanten te kunnen overtuigen van onze keuze voor Ermaksan.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Nauta reduceert snijtijden met 22kW Bodor laser

03-02 Het leven is keuzes maken en dat geldt ook voor zakelijke beslissingen. Zo stond…

Verspanen

‘Groeien met gereedschappen en plezier’

02-02 De benoeming van de ervaren Lenting sluit aan op de nieuwe strategie van Van…

Plaatbewerking

Van Kerkhof versterkt snijcapaciteit met 30kW laser

01-02 Eigenlijk had Leon van Kerkhof, die het bedrijf samen met mede-eigenaar Pieter Fleuren runt,…

3D

ZEISS introduceert compacte T-SCAN hawk 2 3D-laserscanner

01-02 De nieuwe T-SCAN hawk 2 wordt geleverd met een eenvoudige en aangename gebruikersbegeleiding: intuïtief…

Verspanen

Horn beheerst kogelbaanfrezen met SX-gereedschap

01-02 Volgens Horn bereikt het SX-systeem zelfs bij hoge voedingen productietoleranties in het micronbereik. De…

Toeleveren

Circular Supply Power: Wat zijn de circulaire kansen voor toeleveranciers?

01-02 Deze bijeenkomst – op donderdag 9 februari bij MAAK Haarlem – is interessant voor…

Plaatbewerking

Zware Haco kantbank maakt Mesken nóg veelzijdiger

01-02 Mesken levert technisch werk op maat en is een begrip in Drenthe en omstreken.…

Columns

Gozert

01-02 De kinderen studeerden en gingen vlot door alle tentamens. Zijn vrouw werkte drie dagen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen