Eerste ABB IRB2600 robot in Nederland bij Laser Applicatie Centrum

0

Een nieuwe robot van ABB met draai-kantel manipulator zal vanaf juni beschikbaar zijn voor onderzoek en toepassingen op het gebied van laserlassen en lasercladden in het laserlab van de Universiteit Twente.

De robotarm IRB2600 is pas sinds dit jaar op de markt. Het exemplaar dat op de UT komt, is het eerste exemplaar in Nederland. M2i en de Universiteit Twente hebben de apparatuur gefinancierd en Flexweld (sinds dit jaar systeemintegrator voor ABB) verzorgt de systeemintegratie. Naast de robot zijn ook een coaxiale cladnozzle en thermische camera aangeschaft, beide voor het lasercladden.

De investering is noodzakelijk om nieuwe en veeleisendere werkzaamheden uit te kunnen voeren. De open besturing van de robot biedt daartoe vele nieuwe mogelijkheden en het offline programmeerpakket dat ook aangeschaft is, helpt om ingewikkelde contouren te kunnen programmeren.

“Deze nieuwe robot past perfect binnen de strategie van het Laser Applicatie Centrum (LAC) om zich te specialiseren in hoogwaardige dienstverlening”, zegt LAC-directeur Paul Hartgers. “Hoogwaardige onderzoeken en toepassingen behoren beide tot deze categorie. De aanschaf van de apparatuur is voortgekomen uit een langdurige en intensieve samenwerking tussen de Universiteit Twente, M2i en het Laser Applicatie Centrum, en geeft aan dat de genoemde partijen voorop willen lopen op het gebied van materiaalbewerking met lasers in Nederland.”

Aan de keuze voor deze robot is een uitgebreid vooronderzoek vooraf gegaan. Doorslaggevende factoren voor de keuze van dit merk en model waren de open en veelzijdige besturing, de gebruiksvriendelijke bediening, de goede absolute nauwkeurigheid en herhaalnauwkeurigheid, de goede koppeling tussen robotarm en manipulator, de goede service en de aanschafprijs.

Het LAC ondersteunt bedrijven bij het bewerken van materialen met lasers en levert direct toepasbare hoogwaardige kennis en/of producten, volledig aangepast aan de wensen van de industrie. Het LAC is gevestigd op de UT.

Flexweld is sinds 2000 aanspreekpunt voor levering en service van lasmallen tot complete robotsystemen voor industriële toepassingen. Met het uitgebreide leveringsprogramma realiseert Flexweld totaaloplossingen voor verschillende las- en snijvraagstukken.

M2i werkt als intermediair tussen wetenschap en bedrijfsleven. Enerzijds houdt M2i contact met technische universiteiten en kennisinstituten in heel Europa. Anderzijds houdt M2i de vinger aan de pols in de technische industrie, waardoor M2i weet aan welk soort onderzoek behoefte is, bij zowel grote bedrijven als bij het MKB.

Klik hier voor een demo van de nieuwe robotarm.