Eerste Tongtai Topper met champagne beklonken

Tongtai Topper, de nieuwe handelstak van Laagland, heeft zijn eerste machine verkocht. Het is een carrouseldraaibank met een draaidiameter van 1600 mm. De koper is BMC Machines uit Drunen en de deal werd op METAVAK Gorinchem beklonken met champagne.

Machineleverancier Laagland tekende eind september op de vakbeurs EMO in Hannover een contract met de Taiwanese Tongtai Group voor de vertegenwoordiging van hun machineprogramma in de Benelux. Op METAVAK Gorinchem werd voor het eerst een deel van dit programma aan de Nederlandse metaalindustrie gepresenteerd. Het is een compleet programma hoogwaardige CNC draaibanken en bewerkingscentra. Ron Tosseram, sales engineer van Laagland, noemt het een mooi en goed programma voor de Nederlandse markt. “Zeker ook vanwege de prijs. Voor Nederlandse metaalbedrijven is tegenwoordig onder de huidige economische omstandigheden de prijs van een machine allesbepalend om rendabel te kunnen produceren.”

En dat beamen de kopers van de eerste machine, Kees van Bladel en Ludy van Noort van BMC Machines. “Dit was de enige voor ons betaalbare machine in dit segment”, zo vertelde Van Bladel op METAVAK Gorinchem. “Een nieuwe machine welteverstaan. We hebben ook gekeken naar een gebruikte carrouseldraaibank, maar vonden het risico daarvan toch te groot.”

BMC Machines deed jarenlang veel werk voor Wärtsilä in Drunen, totdat dat concern besloot de productie van scheepsschroeven te verplaatsen naar China. “We bewerkten voor Wärtsilä onderdelen tot maximaal 1 meter rond”, aldus Van Bladel. “Maar we moesten op zoek naar alternatieven en zien een markt voor nog grotere onderdelen. Die grotere onderdelen bewerkten we al, maar daarbij liepen we tegen onze limieten aan. Bovendien was de machine waarop we dat deden eigenlijk helemaal op. Onze nieuwe Tongtai Topper is dus zowel een vervanging als een uitbreiding voor ons.”

De aankoop van deze carrouseldraaibank (type TVL 12) is de eerste stap van BMC op weg naar groter verspanen. Deze machine zal over drie maanden worden geïnstalleerd op de nieuwe locatie van BMC in de oude bedrijfsruimte van Wärtsilä, waar tevens een pas aangeschafte gebruikte kotterbank en een grote langbedfreesbank komen de staan. Laatstgenoemde machine wordt vanuit de hoofdvestiging van BMC Machines naar de nieuwe plek verhuisd. “Daar gaan we onze groot verspanen activiteiten uitoefenen omdat er meer ruimte is en omdat er voldoende hefcapaciteit is voor zware werkstukken”, zegt Van Bladel.

BMC koopt zonder meer een goede machine, aldus Ron Tosseram. “Hun blokgeleidingen kunnen concurreren met Europese kwaliteit. Ze gebruiken goede componenten, die goed op elkaar zijn afgestemd. De hydrauliek en de elektronica zijn prima en de besturing is van Fanuc. De capaciteit van de klauwplaat is 1250 mm, de draaidiameter is 1600 mm en de hoogte 1250 mm. De machine is uitgerust met een 12-voudige gereedschapwisselaar.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Personeel is de grootste uitdaging

05-07 De resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens Tuwi Next, een onderdeel van het tweedaagse open…

Featured

Grootste carrouseldraaibank van Nederland arriveert in Almelo

13-10 Met de aankomst van een gigantische carrouseldraaibank is één van de voornaamste productiemiddelen nu…

Toeleveren

Bauhuis Industrial Partner richt pijlen op buitenland

03-11 Bauhuis Verpaning opereert sinds 1 november onder de nieuwe handelsnaam Bauhuis Industrial Partner. Met…

Bedrijf en Economie

METAVAK bewijst: metaalsector durft weer te investeren

30-10 De vakbeurs METAVAK heeft ongeveer 8300 bezoekers getrokken. De stemming op de beursvloer was…

Uncategorized

Autonational bewerkt ‘groot’ op Hedelius T7-4200

02-02 Bij Autonational Verspaningstechniek in IJlst is in januari een Hedelius T7-4200 toegevoegd aan het…

Geen categorie

Autonational bewerkt 'groot' op Hedelius T7-4200

02-02 Bij Autonational Verspaningstechniek in IJlst is in januari een Hedelius T7-4200 toegevoegd aan het…

Geen categorie

Peekstok voert draaicapaciteit flink op

28-10 Groter draaiwerk met meerdere bewerkingen uit lastig materiaal is de specialiteit van metaalbewerkingsbedrijf Peekstok.…

Bedrijf en Economie

Boessenkool winnaar FME International Business Award

03-10 Machinefabriek Boessenkool heeft de FME International Business Award 2014 gewonnen. De Almelose grootverspaner, gespecialiseerd…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen