Elke beursdag een workshop doelmatig onderhoud

De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud verzorgt tijdens METAVAK Gorinchem elke dag een workshop over een aantrekkelijk en actueel onderwerp. Op dag 1 vormt ODS, een mechanisme voor feedback naar ontwerp, het onderwerp en op dag 2 gaat het over trillingshinder na revisie van een elektromotor. Op de derde METAVAK-dag komt de vraag aan bod of conditiebewaking met AE techniek beter is dan met trillingsmetingen.

Leo van der Vliet verzorgt de workshop met als titel ‘ODS, een mechanisme voor feedback naar ontwerp’ . ODS staat voor Operational Deflection Shapes. Van der Vliet zal uitleggen wat ODS is. Het is een methode waarmee problemen in een structuur worden gevisualiseerd, een animatie van een machinestructuur op één frequentie binnen een bepaalde tijd. Kleine vervormingen in een structuur kunnen vergroot worden weergegeven en gecombineerd met de kennis over eigen frequenties van een structuur, kan deze techniek directe informatie geven bij het oplossen van een structuurprobleem. De praktische meetdata kunnen worden teruggekoppeld naar het ontwerp.

Leo van der Vliet is werkzaam als Sr. Condition Monitoring Consulting Engineer bij SKF. SKF Engineering Simulation Services gebruikt metingen uit het veld van de in bedrijf zijnde machines, liever dan theoretische gegevensinvoer, om numerieke simulaties van het probleem te maken.

Trillingshinder

Ber van Loon behandelt in zijn workshop een case over trillingshinder na revisie van een elektromotor. Na revisie van de rotor produceert een 650 kW elektromotor hinderlijk hoge trillingsniveaus die in combinatie met omgevingsfactoren een interessante speurtocht naar de oorzaak van het onderliggende probleem opleveren. Onderwerpen die aan bod komen zijn: revisietechnieken, troubleshooting, trillingsanalyse, modale analyse, trillingsisolatie, trillingsdemping, condition monitoring, bedrijfsvoering.

Ber van Loon van Uptime! gebruikt uiteenlopende meet- en analysetechnieken om problemen met productieprocessen en/of rotating equipment aan te pakken. Daarnaast levert Uptime! diensten op het gebied van condition monitoring.

AE meettechniek

De workshop van Bert Supèr draagt de titel ‘Conditiebewaking met AE techniek – beter dan met trillingsmetingen?’ Conditiebewaking van roterende machines is een bedrijfseconomische must en wordt nog actueler met de nieuwe normen voor functionele veiligheid die met ingang van 2012 van kracht worden. Geaccepteerde technieken zijn trillingsmetingen, thermografie en tribologie (smeermiddelanalyse). Een in Nederland nog zo goed als onbekende meettechniek is AE (Acoustic Emissions). Dit is een hoogfrequente techniek waarmee elastische golven in het metaalrooster gedetecteerd kunnen worden. Beginnende defecten van lagers en tandwielen kunnen met AE zeer vroegtijdig en betrouwbaar ontdekt worden, beter dan met trillingsmetingen. In de presentatie worden twee praktijkgevallen besproken. De eerste betreft een procescentrifuge met een vergevorderde lagerschade die met trillingsmetingen nog niet ontdekt was. De andere case gaat over radiale ventilatoren waarbij op basis van trendmatige trillingsmetingen iedere 3 maanden de lagers vervangen werden, Er bleek iets heel anders aan de hand te zijn. AE metingen gaven in beide gevallen de sleutel tot het ontdekken en oplossen van werkelijke oorzaak.

Bert Supèr is oprichter van Vibroservice, een dienstverlenend bedrijf voor conditiebewaking, trillingsanalyse en balanceren van roterende machines. Om aan de toenemende vraag naar meet- en bewakingsapparatuur te voldoen werd in 1998 de handelstak van Schenck Vibro (nu Brüel & Kjaer Vibro) in de Benelux overgenomen en ondergebracht bij Vibro Controls. Daarnaast zijn er eigen producten zoals vibratietransmitters en specialistische balanceermachines voor rotoren van enkele grammen tot meer dan 100 ton.

De NVDO heeft ook een stand op METAVAK en geeft hier voorlichting over onderhoud. De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud biedt middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van maintenance betrokken zijn en helpt daarmee de Nederlandse onderhoudssector als ’s werelds beste te presteren. De NVDO huist in het Aluminiumcentrum in Houten en is met zo’n 1700 leden Europa’s grootste onderhoudsplatform.

Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO), standnummer 158

Drie workshops

Dinsdag 8 november:

‘ ODS’ een mechanisme voor feedback naar ontwerp

Woensdag 9 november

Trillingshinder na revisie elektromotor

Donderdag 10 november

Conditiebewaking met AE techniek – beter dan met trillingsmetingen?

Alle workshops zijn van 15.00 tot 16.00 uur in de spreekzaal links bij de ingang van Evenementenhal Gorinchem (dus niet op de beursvloer). Geïnteresseerden kunnen zich vooraf inschrijven door op de links van de workshops hierboven te klikken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

European Corrosion Medal voor Arjan Mol

06-07 Als voormalig voorzitter van de European Federation of Corrosion (EFC) wordt Arjan Mol geprezen om zijn…

Toeleveren

Voorspellend onderhoud wordt de norm

02-03 Bij voorspellend onderhoud vindt de specifieke planning van onderhoudsactiviteiten plaats op basis van de…

Werkplaatstechniek

‘Verdien geld door goed onderhoud’

05-03 ‘Vakmanschap, duurzaamheid, continuïteit, nieuwe inzichten en een enthousiast jong team’, dit kenmerkt Airsave. Airsave…

Materialen

Corrosie bij aluminium weer actueel

23-12 De luchtvochtigheid is weer hoog, de kou komt er aan, dus de risico’s op…

Toeleveren

Verdubbeling van Boge compressoren bij DAF

27-11 Persluchtfabrikant Boge heeft afgelopen zomer bij DAF Trucks het aantal perslucht compressoren mogen verdubbelen;…

Materialen

Corrosiebestendigheid van aluminium

19-08 Of een materiaal als aluminium corrosiebestendig is voor een specifieke stof, is moeilijk te…

Oppervlaktetechniek

Kunnen algen chroom-6 overbodig maken?

30-07 In het lab van dr. Santiago Garcia aan de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek van de…

Automatisering

Spanningsvrij onderhoud

07-05 Met het veilige spanningsbewakingsrelais PNOZ s60 biedt Pilz nu bewaking van de spanningsvrije toestand…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen