EMO goed voor 4,5 miljard euro aan orders

De 2037 exposanten op de EMO Hannover hebben in 6 dagen tijd voor 4,5 miljard euro aan orders genoteerd. Zowel de organisatie als de exposanten en de bezoekers hebben een uiterst positief gevoel overgehouden aan de internationale vakbeurs voor productietechniek: de toch al sterk aangetrokken markt voor werktuigmachines is dankzij de EMO nog robuuster geworden.

De 2037 exposanten, afkomstig uit 41 landen, hebben van 19 tot en met 24 september ongeveer 140.000 bezoekers uit honderd landen voorbij zien komen. Het aandeel van de bezoekers uit Azië nam toe ten koste van de Europese bezoekers, hetgeen opnieuw een teken is dat het zwaartepunt van de markt aan het verschuiven is. De exposanten toonden hun nieuwste machines, oplossingen en services voor de metaalbewerking. “Het innovatievermogen van de branche als basis voor duurzame groei is indrukwekkend”, zegt Detlev Elsinghorst namens de EMO-organisatie. “Dat blijkt niet alleen uit het technische prestatievermogen van de machines, maar ook uit functionele, spraakmakende ontwerpen, die tegenwoordig gewoon bij optimaal presterende, moderne machines horen.”

Duurzaamheid

In het middelpunt van de beurs stonden vooral innovaties en oplossingen rondom het thema duurzaamheid. De EMO liet zien hoe intensief machinefabrikanten vooral inzetten op energie-efficiency van hun installaties. “De spaarzame inzet van energie en grondstoffen wordt in de internationale concurrentiestrijd steeds meer het onderscheidende criterium voor succes op de wereldmarkt”, zo weet Elsinghorst zeker.

De EMO illustreerde dat er ondanks alle verhalen over de eurocrisis in Europa en de schuldencrisis in de Verenigde Staten nog steeds sprake is van een positieve stemming in de markt. “Hier in Duitsland hebben ze het helemaal niet over een crisis”, zegt Wouter van Halteren van Style High Tech uit Bunschoten, die terugkijkt op een goede beurs. Ook Joost Verschure van machineleverancier Dormac CNC Solutions uit De Goorn is positief. Alle medewerkers van Dormac waren in Hannover aanwezig om Nederlandse bezoekers te ontvangen op de stands van de machinebouwers Doosan, Alzmetall, Kiheung en Dahlih. “We hebben veel landgenoten op bezoek gehad”, aldus Verschure. “En ze waren allemaal niet zo maar, maar met een duidelijke doelstelling naar Hannover gekomen.”

Dat laatste bevestigt ook de EMO-organisatie. 55 Procent van de vakbezoekers was met concrete investeringsplannen naar Hannover afgereisd, bij de buitenlandse bezoekers lag dit percentage zelfs op 75 procent. Ongeveer de helft van de bezoekers wilde investeren in de uitbreiding van de capaciteit, 20 procent kwam om voor het eerst in werktuigmachines te investeren. “Voor de exposanten gaat het werk na de EMO zonder pauze verder”, aldus directeur Wilfried Schäfer van EMO-organisator VDW (Vereniging van Dutise Werktuigmachinefabrikanten). “Bij hun sowieso al hoge capaciteitsbezetting kunnen ze de vele opdrachten die op de EMO genoteerd konden worden nog optellen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

VDW meldt onzekerheden en records op de markt voor werktuigmachines

10-08 Hoewel er enorm veel onzekerheden zijn in de industrie en de inkomende orders van…

Verspanen

Megashow werktuigmachines in Taiwan van start

21-02 De organisatoren, TAITRA, TAMI en TMBA, brengen de industrie en exposanten allemaal samen op…

Bedrijf en Economie

Europese werktuigmachinebouw vertrouwt op eigen veerkracht

14-12 De Europese werktuigmachinebouw beleeft ongekend zware tijden, maar vertrouwt op een  herstel na de…

Verspanen

Okuma neemt Gelderblom over

20-05 Okuma Europe neemt 100 procent van Gelderblom CNC Machines over. Daarmee is Gelderblom na…

Bedrijf en Economie

Order-intake Duitse werktuigmachineproducenten sterk afgekoeld

22-05 De Duitse producenten van werktuigmachines hebben hun order-intake in het eerste kwartaal van 2019…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachinebouw rekent op nieuw productierecord en minder orders

18-02 De Duitse producenten van werktuigmachines verwachten dit jaar een nieuw productierecord te vestigen. Hun…

Automatisering

Gemeenschappelijke taal voor werktuigmachines krijgt meer vorm

03-12 Alle partijen die mee willen werken aan de verdere ontwikkeling van de gemeenschappelijke taal…

Featured

Verspanen blijft de gezaghebbende productietechniek

12-09 De AMB in Stuttgart kan dit jaar voor het eerst beschikken over de nieuwe…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen