Energie-efficiency topthema op METAV

Twee weken voordat de Nederlandse metaalindustrie afreist naar Utrecht voor de Techni-Show, vindt van 28 februari tot en met 3 maart vlak over de grens in Düsseldorf de eerste internationale vakbeurs voor metaalbewerking van dit jaar plaats. METAV 2012 telt 620 exposanten uit 26 landen. De beurs is 10 procent groter dan de vorige keer in 2010.

Directeur Wilfried Schäfer van METAV-organisator VDW (de Duitse branche-organisatie van werktuigmachinebouwers), stelt dat de stemming in de kapitaalgoederenindustrie nog steeds prima is. “Na het goede jaar 2011 verwachten de bedrijven ook in 2012 nog goede zaken te doen.”

Een wezenlijke bijdrage aan de vakbeurs wordt geleverd door de producenten van precisie gereedschappen. Hun aandeel is met vijftig procent gestegen en samen zijn ze goed voor de invulling van een vijfde deel van de expositieruimte. De METAV biedt de bezoekers verder een attractief randprogramma, waarin actuele onderwerpen aan bod komen als elektromobiliteit, moderne verspaningsprocessen, oplossingen voor de productie van medische techniek en de bewerking van compositieten.

Energie-efficiency

Het topthema op de METAV is energie-efficiënte productie. Een belangrijke sector als de automotive schrijft de producenten inmiddels dwingend criteria en componenten voor, zoals energie-efficiënte motoren of bewerkingsspindel. Energie-efficiënt wordt steeds meer een marketing instrument.

In de praktijk doet zich daarbij echter het probleem voor dat het energieverbruik dat wordt verwacht niet kan worden gekwantificeerd. Het gevolg is dat overdimensioneringen plaatsvinden of energetisch ongunstig gestuurde of aangedreven componenten worden toegepast. Om een beoordeling van de totale economische prestatie van werktuigmachines mogelijk te maken werd in Duitsland e-Sim-Pro opgezet, een gezamenlijk project van overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Het doel hiervan is voorbeelden te ontwikkelen van energie-optimale concepten voor machines en componenten. In het kader van dit prohect is inmiddels een methode ontwikkeld, die het mogelijk maakt de energiebehoefte van verschillende bouwgroepen van een werktuigmachine met hulp van simulatiemodellen te berekenen. Daardoor kan een machinefabrikant al in het ontwikkelingsproces van de machine verschillende constructieve oplossingen in het licht van het te verwachten energieverbruik waarderen en daarmee zekerstellen dat hij zowel qua kosten als ook qua energieverbruik een optimale machine aan de markt kan aanbieden.

Christian Eisele, die namens het instituut voor werktuigmachines PTW in Darmstadt bij het project is betrokken, zegt hierover: “Tot dusverre ontbreken objectieve gestandaardiseerde vergelijkingsmogelijkheden voor de energiebehoefte van verspanende werktuigmachines. De nu ontwikkelde simulatiesoftware maakt het mogelijk de te verwachten elektrische prestatie-opname van de individuele machinecomponenten te kwantificeren. Met behulp van een gebruiksprofiel van de machine kan daarmee het energieverbruik van een specifieke bewerkingsopgave in de verschillende machinetoestanden berekend worden. Daarmee heeft de machinebouwer de mogelijkheid zijn machines qua energieverbruik optimaal op de bewerking af te stemmen en daarmee overdimensionering te voorkomen.”

Eisele verwacht op de METAV veel te zien qua energie-efficiency: “Naar mijn mening zijn machineproducenten in de afgelopen jaren steeds gevoeliger geworden voor dit thema. Veel goede oplossingen worden reeds aangeboden. In het kader van dit project kon ik vaststellen dat de uitwisseling tussen de machineproducenten en de gebruikers van deze machines tot veel verbeteringen heeft geleid. Ik hoop dat deze uitwisseling in de toekomst ook buiten projecten als de onze plaatsvindt.”

De METAV trok in de hoogtijdagen telkens zo’n duizend bezoekers uit Nederland. “Het zou mooi zijn als we dat aantal ook dit keer halen”, aldus VDW-directeur Schäfer, die benadrukt dat Düsseldorf vanuit Nederland makkelijk is aan te reizen. Alle informatie over de METAV is te vinden op de website, die zowel in het Engels als in het Duits is te raadplegen.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Exposanten leren van Metav Digital maar kijken uit naar echte beurzen

29-03 Meer dan 80 exposanten hebben met de beursorganisatoren VDW en Messe Düsseldorf  meegedaan om…

Automatisering

Open communicatiestandaard umati aanwezig op METAV digital

18-03 Umati (in 2017 gelanceerd door de VDW – Duitse Vereniging van Werktuigmachines) neemt van…

Verspanen

Digitale Metav presenteert automatiseringsoplossingen

08-03 Bijvoorbeeld bij Paul Horn. Deze gereedschappenproducent heeft in samenwerking met de Kistler Groep een…

Verspanen

Vakbeurs Metav wordt volledig digitaal

10-12 Metav Reloaded wordt Metav Digital. Ofwel: de uitgestelde vakbeurs Metav, die van 23 tot…

Verspanen

Vijf dagen Metav digitaal

01-06 Onder het motto ‘Let’s talk about innovation’ worden van 15 tot en met 19…

Bedrijf en Economie

Uitgestelde vakbeurzen zorgen voor druk najaar

01-04 Door de coronacrisis zijn tal van technische evenementen die dit voorjaar zouden worden gehouden,…

Bedrijf en Economie

UPDATE: Vakbeurzen en Coronavirus

28-02 De vakbeurzen TechniShow en ESEF Maakindustrie gaan ondanks het Coronavirus vooralsnog door. Dat heeft…

Verspanen

Metav technologie-etalage voor productiebedrijven

27-02 De complete procesketen van de metaalbewerking staat in de focus van de vakbeurs Metav,…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X