Energie-efficiënte hoogvermogen lasers veroveren de markt

0

De wereldmarkt van lasersystemen voor materiaalbewerking heeft in 2011 een recordvolume bereikt van 7,2 miljard euro. Dit bedrag is 22 procent hoger dan in 2010 en maar liefst 90 procent hoger dan het crisisjaar 2009. Een en ander blijkt uit onderzoek van het Zwitserse adviesbureau Optech Consulting.

Oost-Azië laat met afstand de hoogste groeipercentages zien. In China, Korea en Taiwan loopt de vraag naar lasers met een steile curve omhoog, maar ook in andere landen waar sprake is van een snelle groei van de industriële productie, zoals India en Brazilië, neemt de vraag toe.

De markt omvat lasersystemen voor macrobewerking, vooral machines voor snijden, lassen en markeren, met een marktvolume van rond 5 miljard euro. De overige 2 miljard euro nemen de lasersystemen voor microbewerking voor hun rekening. Hierbij gaat het om systemen voor de productie van halfgeleiders, platte beeldschermen, printplaten en zonnecellen. Macro- en microbewerking met lasers dragen in gelijke mate bij aan de hoge vlucht van de branche.

Opmars moderne laserbronnen

In de macrobewerking zetten de moderne vaste stoflasers (de fiber- en disklasers) de trend. Zij zijn bezig met een opmars bij het snijden van plaatmateriaal, het grootste toepassingsgebied van lasermateriaalbewerking überhaupt. Weliswaar zijn de nieuwe lasertypes nog niet voor alle snij-toepassingen geschikt en komen hun voordelen tot dusverre vooral bij het snijden van dunne materialen tot hun recht, toch stijgt hun marktaandeel duidelijk. Een belangrijke reden hiervoor is de relatief lage energieconsumptie van de nieuwe lasers. Hoogvermogen CO2 lasers, van oudsher de werkpaarden bij het lasersnijden, hebben een elektrische efficiency van minder dan 10 procent en consumeren tot wel 100 kW elektrisch vermogen. Disk- en fiberlasers daarentegen zijn met een ongeveer vijf keer hogere werkingsgraad hoogefficiënte thermische gereedschappen. Trumpf, een van de marktleiders, levert inmiddels zo’n 10 procent van zijn machines voor het snijden van plaatmateriaal uit met een disklaser. Optech Consulting veronderstelt dat het procentuele aandeel bij de andere producenten van snij-installaties, die overwegend inzetten op de fiberlaser, ongeveer even hoog is. Het succes van de nieuwe lasers bij het snijden komt meerdere jaren na de doorbraak bij het lassen, waar disk- en fiberlasers en ook diodelasers al langere tijd aan de winnende hand zijn ten opzichte van de CO2 lasers.

Microbewerking

Ook in de microbewerking vertoonden lasers en lasersystemen in het jaar 2011 een sterke groei van de vraag. Hier profiteert de laserbranche van meerdere trends in belangrijke sectoren. Zowel halfgeleiders als printplaten wensen steeds kleinere structuren voor hogere prestatievermogens en een betere draagbaarheid van de apparaten in termen van gewicht, afmetingen en kosten. Industriële lasers spelen hierbij een cruciale rol doordat ze bijvoorbeeld gericht materiaal verwijderen. Ook bij de productie van de nieuwste platte beeldschermen, inclusief hoge-resolutie displays van smartphones en tablet-pc’s en grootformaat LED en OLED displays van televisies, komen lasers steeds vaker tot inzet. Een ander groeiend toepassingsgebied voor lasermicrobewerking is de productie van zonnecellen, waar lasers met structureringsprocessen de energie-efficiency van de cellen vergroten.

Website Optech Consulting