ERP op maat voor de maakindustrie

CNC-Netlink biedt voor zowel plaatverwerkende als verspanende metaal- en kunststofverwerkende bedrijven een nieuwe, geïntegreerde IT-oplossing. “Onze oplossing gaat veel verder dan wat de maakindustrie gewend is”, zegt initiatiefnemer Jan van der Linden. De markt is er volgens hem helemaal rijp voor. “MKB’ers ontkomen niet aan de uitdaging om meer rendement uit hun proces te halen. Maar de stap naar geavanceerd werken met behulp van ERP was vaak nog te groot. Door het aanbieden van ERP op maat kan CNC-Netlink deze ondernemers nu helpen. Processen worden beter geïntegreerd, gemonitord en slimmer bestuurd.” De première van deze IT-oplossing, Netlink ERP, vindt plaats tijdens METAVAK & Gebruikte Machinevak Gorinchem.

Verspanende bedrijven gebruiken voor de aansturing van hun proces CAD/CAM, ERP, PLM, CRM, PDM, NC-programmering en postprocessoren. Meestal komen die IT-systemen van verschillende leveranciers en softwarehuizen. Het onderling koppelen van de diverse systemen zorgt regelmatig voor problemen, wat inefficiëntie veroorzaakt. De planning, de calculatie versus nacalculatie, de volledige productiegegevens inclusief uitgebreide historie, het meten van de OEE (Overall Equipement Effectiveness) en het spindelrendement gebeurt niet of is niet geïntegreerd. Dat terwijl deze managementinformatie nodig is om het bedrijf goed aan te sturen. CNC-Netlink vult deze lacune op en heeft de diversiteit aan systemen en informatie geïntegreerd in Netlink ERP. Netlink ERP biedt een integrale IT-automatisering, inclusief de koppeling met de financiële administratie met bedrijfsadministratie-software AccountView. Gekoppelde systemen kunnen eenvoudiger en met minder mensen functioneren. Zowel bij bedrijven zonder geautomatiseerde productie als ook bedrijven die daar naar toe groeien of reeds geautomatiseerd zijn. Vanuit de directiekamer kan het volledige proces gelezen worden en kan men zich richten op de doorontwikkeling van de organisatie.

ERP op ieder niveau
CNC-Netlink is een initiatief van Jan van der Linden (directeur van Auto-Cell) in samenwerking met Maschinenbau Lienenbrügger. Auto-Cell is een systeemintegrator die zich profileert als turnkey-leverancier van flexibele automatisering voor verspanende bedrijven. De Nederlandse ondernemers krijgen de mogelijkheid om hun processen meer rendement te laten opleveren en tegelijk hun kostprijs te verlagen, zo stelt Van der Linden. “Ze moeten met minder mensen en meer automatisering meer presteren dan nu het geval is.” Veel kleine en middelgrote bedrijven zijn nu zover dat ze daar ERP voor willen gaan gebruiken, signaleert de onlangs aangetreden directeur van CNC-Netlink Hans Derks, die 15 jaar ervaring in de CAD/CAM-business meebrengt. “Zij waren altijd terughoudend door negatieve verhalen over implementaties, waarbij bedrijven zich overgeleverd voelden aan hun ERP-leverancier. “De administratie komt met veel moeite en inzet op orde, maar de planning wordt veelal nog in Excel gedaan.” Door de frisse aanpak van CNC-Netlink moet die weerstand worden weggenomen. “Dit doen wij door middel van een nauwe samenwerking met onze opdrachtgever. Daarnaast bieden wij branchespecifieke ERP aan. ERP alleen is echter niet voldoende. Je moet de processen goed kunnen monitoren en verstandig kunnen besturen. Voor die deelprocessen bieden wij volledig geïntegreerde oplossingen.”

Totaaloplossing
Het complete aanbod van CNC-Netlink omvat Netlink-ERP, Netlink-Flexplanning en Netlink-MDE/DNC (voor MaschinenDatenErfassung en Direct Numerical Control). Zo biedt CNC-Netlink een totaaloplossing aan de maakindustrie. De kracht ligt in het organiseren en stroomlijnen van complexe bedrijfsprocessen met grote hoeveelheden orderregels, die in relatief korte tijd moeten worden geproduceerd door middel van verschillende logistieke stromen (bewerkingen). CNC-Netlink biedt daarvoor CAM-applicaties van partners aan en levert (standaard) postprocessoren tussen CAM-applicatie en machine. Daarnaast is Netlink-ERP afgestemd op de eisen vanuit de verspanende en plaatverwerkende markt. Netlink-Flexplanning bevat een real-time flexibele planning en Netlink-MDE/DNC voedt de automatische nacalculatie.

Kennisbundeling
CNC-Netlink is ontstaan uit de behoefte in de markt, verklaart Van der Linden. “Wij hebben kennispartners gebundeld met een gezamenlijk doel: het betaalbaar en betrouwbaar verbeteren van het rendement van de verspanende, metaal- en kunststofverwerkende bedrijven. Door deze gebundelde inzet zijn de weerstanden tegen met name ERP in kaart gebracht en geëlimineerd.”
CNC-Netlink onderscheidt zich in de markt door de geïntegreerde IT-oplossing Netlink-ERP, met één aanspreekpunt voor de gehele digitale omgeving binnen een bedrijf. Daarnaast door het uitgebreide netwerk van specialisten, voor onder meer systeemintegratie, verspaningsstrategie, tool-optimalisatie, CAD/CAM-service en -training en business-software.
CNC-Netlink zal per 1 december van Nunspeet naar Almelo verhuizen en heeft een dependance in het Brabantse Vessem. PLM-aanbieder AESC in Den Bosch heeft het dealerschap verworven.

Samenwerking met de klant
CNC-Netlink is geen ‘dozenschuiver’, benadrukt Hans Derks tot slot. “Wij inventariseren bij de klant waar diens processen nog niet optimaal zijn. Wij kijken daarbij ook naar de logistiek en vertalen dit naar een oplossing voor de integrale automatisering. Op basis van die inventarisatie maken wij samen met de klant een plan van aanpak. Onze werkwijze is uniek en past perfect in de verspanende markt. Wij hebben namelijk verstand van ERP én van verspaning. Daarnaast kunnen wij de klant begeleiden, totdat deze er inderdaad het gewenste rendement uit haalt. Met Netlink-Flexplanning zeggen we vaarwel tegen chaotische planningen en onbetrouwbare levertijden. Ik ben ervan overtuigd dat een nauwe samenwerking met de klant tot een succesvolle implementatie leidt.”

CNC-Netlink
METAVAK Gorinchem 2011, standnummer 173
www.cnc-netlink.com
www.aesc.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

METAVAK Gorinchem

Style CNC Machines verbreedt aanbod

28-10 Style CNC Machines produceert al vele jaren CNC draai- en freesmachines voor de productie…

METAVAK Gorinchem

Complete werkplaatsinrichting onder één dak bij Huvema

28-10 Goede prestaties beginnen met een professionele werkplaats. Onder dat motto heeft Huvema in Veghel…

METAVAK Gorinchem

Draaien en frezen met Haas

28-10 Haas Factory Outlet, de Nederlandse vertegenwoordiging van Haas Automation, presenteert de draaimachine ST-25Y met…

METAVAK Gorinchem

Eerste Doosan VCF850 multi-purpose machinecenter bij TMB De Jong

28-10 Technisch Metaal Bedrijf De Jong in het Friese Wommels heeft deze zomer het eerste…

METAVAK Gorinchem

Landré en Fanuc: slimme productie oplossingen

28-10 Landré  zal  samen met Fanuc onder meer het Robodrill bewerkingscentrum met vijfde  as, een…

METAVAK Gorinchem

Dormac’s meest verkochte allround draaimachine

28-10 Dormac CNC Solutions, dat de verkoop en service van diverse merken draai- en freesmachines…

METAVAK Gorinchem

Zetbank of kantpers? Jörg helpt bij keuze

24-10 Jörg Machines uit Dodewaard presenteert de Toskar Masterfab kantpers (3100 mm x 135 ton)…

METAVAK Gorinchem

Hevami showt compacte langbandschuurmachine

24-10 Hevami oppervlaktetechniek introduceert een compacte langbandschuurmachine van het fabricaat Kuhlmeyer. Deze Duitse machinebouwer brengt…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen