Europese productie werktuigmachines groeit nog dankzij export

De Europese productie van werktuigmachines bereikt dit jaar een volume van 22 miljard euro. Dat is een groei van 6 procent ten opzichte van 2011. De zwakke Europese vraag wordt gecompenseerd door de hoge exportprestatie.

Een en ander blijkt uit cijfers van Cecimo, de overkoepelende Europese organisatie van producenten van werktuigmachines. De toekomstige groei zal volgens Cecimo afhangen van de exportorders. Wat dat betreft belooft het laatste kwartaal van dit jaar niet veel goeds: dit liet een zwakke order-intake zien.

In 2011 noteerden de Europese producenten van werktuigmachines een stevige productiegroei. Hun productie kwam uit op 20,8 miljard euro, een kwart meer dan in 2010. Ook in het eerste kwartaal van 2012 groeide het aantal orders nog. Ondanks de afzwakking in de daarop volgende kwartalen kan daardoor een groei van 6 procent worden genoteerd.
Dat is volledig te danken aan de export naar gebieden buiten Europa. De afzet in Europa zelf zal dit jaar waarschijnlijk 77 miljoen euro lager uitvallen dan vorig jaar.

De geringe afzet van werktuigmachines in Europa weerspiegelt de terughoudendheid van Europese ondernemers en het lage productieniveau, vooral in Zuid-Europa. Daarbij komt een toenemende scepsis in veel productiebedrijven.

De export van de Cecimo-bedrijven bedroeg in 2011 16,7 miljard euro en bereikte daarmee bijna het recordniveau van 2008. De verwachting van een stabiele productie in 2012 berust op een solide exportgroei. De succesvolle exportprestatie bevestigt volgens Cecimo de concurrentiekracht van de Europese werktuigmachines. “Op grond van de zwakke interne Europese markt berusten de groeivooruitzichten op korte termijn op een hoge orderintake van buiten Europa en een hoge vraag uit Azië, Noord- en Zuid-Amerika”, verklaart Cecimo-president Martin Kapp.

In de afgelopen maanden liep de industriële productie in vele landen wereldwijd terug. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wees op het hoge risico van een ernstige globale afzwakking. Gezien de reeds zwakke vraag in Europa zou een verdere verslechtering van de mondiale conjunctuur het exportvolume en de groeivooruitzichten voor de werktuigmachineproducenten in gevaar kunnen brengen.

Vrije handel met India
In reactie daarop zijn volgens Cecimo proactieve maatregelen van de regeringen noodzakelijk om de groei in de productiesector te bevorderen. Daarbij moet de handelspolitiek van de EU een doorslaggevende rol spelen. De Cecimo-exporten in landen buiten Europa waren in 2011 goed voor bijna 50 procent van de totale export, en die tendens is stijgend. Om deze dynamiek vast te houden is een vrije en eerlijke handel noodzakelijk. “De vertragingen bij het afsluiten van een overeenkomst voor vrij handelsverkeer tussen de EU en India hebben concurrentienadelen voor Europese machinefabrikanten omdat landen als Korea en Japan al dergelijke overeenkomsten met India hebben gesloten”, aldus Cecimo. De organisatie dringt er op aan dat de EU alles doet om de deal met India zo snel mogelijk te sluiten.

Vakkrachten
Daar komt nog eens bij dat de toekomstige groei van de werktuigmachineindustrie afhangt van de beschikbaarheid van gekwalificeerde vakkrachten. Ondanks de heersende record-werkloosheid in de EU hebben de Europese machineproducenten echter problemen om vacatures in te vullen.
Cecimo is blij met de jongste mededeling van de Europese Commissie aangaande industriepolitiek, aangezien deze een ambitieus plan voor het stimuleren van investeringen, innovatie en de ontwikkeling van human capital in de maakindustrie behelst. In deze mededeling worden concrete initiatieven aangekondigd om de kwalificatiebehoefte in specifieke sectoren in een vroeg stadium vast te stellen en het opleidingsaanbod daarop aan te passen.

Cecimo-president Martin Kapp zegt over deze mededeling: “De Commissie heeft zich ten doel gesteld dat het BBP-aandeel van de productiesector in de EU tot het jaar 2020 van 16 naar 20 procent moet stijgen, en daarmee het Europese re-industrialisie doel in cijfers vastgelegd. Ze onderstreept daarmee haar langdurige verplichting om bij te dragen aan het scheppen van een toekomstige basis voor de Europese productiesector.”
Cecimo doet een beroep op de EU en de lidstaten om alle maatregelen die nodig zijn voor de implementatie van de nieuwe industriestrategie gecoördineerd op te pakken. De staten moeten volgens Cecimo solidair en in onbeperkte partnerschap met de industrie de doelen van de gemeenschappelijke industriepolitiek realiseren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Europese werktuigmachinebouw vertrouwt op eigen veerkracht

14-12 De Europese werktuigmachinebouw beleeft ongekend zware tijden, maar vertrouwt op een  herstel na de…

Verspanen

Okuma neemt Gelderblom over

20-05 Okuma Europe neemt 100 procent van Gelderblom CNC Machines over. Daarmee is Gelderblom na…

Toeleveren

Succesvolle machinebouwer kan niet zonder succesvolle toeleverancier

04-11 De hechte relatie tussen bouwers van industriële machines en hun toeleveranciers staat onder druk.…

Bedrijf en Economie

Order-intake Duitse werktuigmachineproducenten sterk afgekoeld

22-05 De Duitse producenten van werktuigmachines hebben hun order-intake in het eerste kwartaal van 2019…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachinebouw rekent op nieuw productierecord en minder orders

18-02 De Duitse producenten van werktuigmachines verwachten dit jaar een nieuw productierecord te vestigen. Hun…

Automatisering

Gemeenschappelijke taal voor werktuigmachines krijgt meer vorm

03-12 Alle partijen die mee willen werken aan de verdere ontwikkeling van de gemeenschappelijke taal…

Toeleveren

Negende editie Safety Event

07-05 ‘Iedereen wordt geacht de wet te kennen.’ Maar hoe dient een opdrachtnemer, bijvoorbeeld in…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachinebouw op weg naar evenaring productierecord 2008

20-02 Na twee jaren van sterke groei zijn de Duitse producenten van werktuigmachines ook voor…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X