Exporteurs ondanks crisis optimistisch over groei in 2012

Nederlandse exporteurs zien ondanks de economische crisis voldoende kansen voor groei. Zo komt het gemiddelde groeipercentage hoger uit dan begin 2012. Exporteurs gingen toen nog uit van een gemiddelde groei van 7 procent. Zes maanden later verwachten zij dat hun omzet uit export met maar liefst 10 procent groeit.

Bovendien verbreedt bijna 64 procent het blikveld naar landen buiten de Europese Unie. Dat blijkt uit de herfsteditie van Trends in Export, een tussentijdse peiling van Atradius – Nederlands grootste kredietverzekeraar – en exportvereniging Fenedex.

In deze tussentijdse editie peilen Atradius en Fenedex de verwachtingen van Nederlandse exporteurs op basis van de exportresultaten over de eerste twee kwartalen van 2012. Hieruit blijkt dat de export nog steeds een positieve uitzondering is op de ongunstige economische vooruitzichten. In Trends in Export van begin dit jaar gaven exporteurs aan 7 procent exportomzetgroei in 2012 te verwachten. Een verwachting die redelijk overeenkomt met de exportgroei van bijna 6 procent die het Centraal Bureau voor de statistiek kort geleden heeft gerapporteerd. “Het is goed om te zien dat de belangstelling voor export naar buiten de EU groeit, Fenedex pleit hier al jaren voor. Deze herfstpeiling is daarmee in lijn met de CBS statistieken die ook daadwerkelijk een groei van de export naar bestemmingen buiten Europa laat zien”, aldus Bart Jan Koopman, directeur van Fenedex.

Bert Bruning, directeur Atradius Nederland: “Ook Atradius herkent de trend dat er steeds meer interesse is voor export buiten de EU. Dit merken we niet alleen aan de aanvragen, maar ook aan de toename van downloads van rapporten over landen buiten de EU op onze website.”

Aanhoudend optimisme
Uit de tussentijdse peiling blijkt dat het optimisme onder Nederlandse exporteurs aanhoudt. Zo verwachtte 57 procent aan het begin van dit jaar dat de exportomzet in 2012 zou stijgen. Nu voorspelt 61 procent een omzetstijging. Wel is het percentage dat in 2012 juist een daling verwacht eveneens gegroeid: van 7 naar 13 procent. Ondanks de matige economische vooruitzichten zien exporteurs dus nog steeds voldoende kansen in de exportmarkt. Zo verwachten zij nu zelfs een hogere gemiddelde exportgroei dan aan het begin van dit jaar. Exporterende bedrijven benadrukken dat ze in 2012 niet 7, maar bijna 10 procent omzetgroei verwachten.

Kansen in nieuwe groeimarkten
Nu de groeiverwachtingen voor de Europese Unie laag zijn en de werkelijke groeimarkten buiten Europa liggen, verkennen steeds meer exporteurs nieuwe exportmogelijkheden buiten Europa. Aan het begin van 2012 gaf 40 procent van de bedrijven aan kansen buiten de EU te onderzoeken, terwijl 44 procent deze stap nog niet had gezet. Ruim zes maanden later benadrukt bijna 64 procent van de exporteurs dat zij hun blikveld verruimen naar markten buiten Europa. Deze ontwikkelingen zijn niet alleen een rechtstreeks gevolg van de crisis, maar mogelijk ook een verklaring voor de positieve groeiverwachtingen van exporteurs. Zo zien zij buiten Europa duidelijk voldoende exportmogelijkheden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Staalimporten dempen prijsstijgingen

12-07 De koopgraagte van veel staalhandelaren, service centers en verbruikers is in juni behoorlijk afgenomen,…

Bedrijf en Economie

MKB-metaal bezorgd om stijgend ziekteverzuim

12-11 Het ziekteverzuim in het MKB-metaal is aan een sterke opmars bezig, waardoor steeds meer…

Bedrijf en Economie

Kleinste verbetering in twee jaar – NEVI PMI november 56.1

03-12 De NEVI PMI daalde van 57.1 in oktober naar 56.1 in november, wat de…

Bedrijf en Economie

Van Leeuwen Buizen versterkt dienstverlening aan machinebouw

02-05 De Van Leeuwen Buizen Groep heeft de activiteiten van Ferrostaal Piping Supply overgenomen, een…

Automatisering

Export machines naar Amerika is ‘vak apart’ geworden

02-05 Zeker sinds een aanpassing in de regelgeving is het exporteren van machines naar Noord-Amerika…

Bedrijf en Economie

Producenten van halffabricaten boeken grootste groei

01-03 De Nederlandse industrie groeit al 58 maanden achtereen en liet in februari zelfs een…

Bedrijf en Economie

MKB-metaal breekt met traditioneel slecht derde kwartaal

23-10 Het MKB-metaal heeft een goed derde kwartaal achter de rug. Dat blijkt uit de…

Bedrijf en Economie

Duitslanddag biedt ondernemers complete informatie

15-07 Ondernemers die meer succes willen hebben op de Duitse markt kunnen tijdens de Duitslanddag…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X