Extreme tijden voorbij voor industrie

De seinen voor 2011 staan op groen voor verdere productiegroei in de industrie. Het groeitempo valt echter wel terug, van 6,3% in 2010 naar een nog altijd sterke 2,8% in 2011, voorspelt ING Economisch Bureau in zijn Kwartaalbericht Industrie.

Voor de belangrijke voedingsmiddelenindustrie wordt een nulgroei verwacht. Deze branche heeft door sterk gestegen afzetprijzen te maken met druk op de volumes. De sterkste groei binnen de industrie wordt verwacht voor de transportmiddelenindustrie: +20%.

Deel industrie profiteert van Duitse voorspoed

Het buitenland, in het bijzonder Duitsland, heeft de Nederlandse industrie weer in het zadel geholpen. De Duitse economie groeide in 2010 met 3,5%, de industriële productie met 11,5%. Het zijn vooral de technische maakindustrie en de toeleveranciers die profiteren van het Duitse herstel. De maakindustrie (inclusief metaal) in Duitsland neemt 61% van de Duitse industriële productie voor haar rekening. In Nederland ligt dit percentage op 32%. Rindert Ekhart, Sectormanager Industrie: “Voeding en chemie zijn hier grotere branches en dit verklaart het huidige verschil in productiegroei tussen Nederland en Duitsland.”

Machinebouw

Uitgesplitst naar brancheniveau, stelt ING dat de machinebouw profiteert van aantrekkende investeringen. Machinebouwers zijn bij uitstek gevoelig voor conjuncturele schommelingen. Wanneer de vraag naar eindproducten daalt, valt de vraag naar nieuwe machines om deze producten te maken soms bijna volledig uit. De productiekrimp bedroeg gemiddeld in de branche 20% over de periode 2008-2009. Langzaam komen de bedrijfsinvesteringen weer op gang. Het gaat hierbij niet alleen om vervangingsinvesteringen, maar zeker bij de bedrijven die sterk uit de crisis zijn gekomen ook om uitbreidingsinvesteringen. De productiegroei over 2010 voor machinebouwers kwam uit op ruim 17% en voor 2011 wordt een groei voorzien van 5%.

Metaalproducten

Wat betreft de metaalproducten herstelt het productieniveau wel, maar de omzet nog niet. De metaalproductenindustrie kende een productiegroei van ruim 8% in 2010 na de krimp van 15,5% in 2009. Een belangrijk deel van de groei kwam voort uit het opbouwen van voorraden. De omzet van metaalproducenten bleef gemiddeld genomen namelijk stabiel, terwijl metaalprijzen in de loop van 2010 zijn gestegen. Wel is er vanwege overcapaciteit druk op de uurtarieven voor machinegebruik. Voor 2011 wordt een verdere groei van de productie verwacht met 4%. De bezettingsgraad ligt inmiddels weer op het hoogste niveau sinds eind 2008, maar met 77,6 nog wel onder het tienjaarsgemiddelde van 79,6.

Lees hier het ING Kwartaalbericht Industrie

Zie hier een video waarin ING economen het kwartaalbericht toelichten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Vormenfabriek geeft chocolade perfecte glans met Röders

25-11 Om meer efficiëntie in het productieproces van de benodigde matrijzen te brengen, heeft de…

Verspanen

Vliegtuigmotoren profiteren van vijfassig frezen en slijpen

25-11 Het gebruik van dubbele spiraalvormige tandwielen in vliegtuigmotoren heeft diverse voordelen. Een kenmerk van…

Bedrijf en Economie

3nine Industries overgenomen door investeringsfonds Alder

24-11 3nine, oorspronkelijk opgericht in 1999, levert een toonaangevend assortiment olienevelseparators op basis van de…

Plaatbewerking

Vestiging 247TailorSteel in Langenau geopend

24-11 “We zijn blij dat we dit heuglijke feit vandaag samen met onze klanten, leveranciers…

Verspanen

“Ons doel is om tot de top 3 van machinebouwers te behoren”

24-11 Om meteen met de deur in huis te vallen. Waarom is de naam Doosan…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Kijk nou eerst eens naar koelsmeermiddelen!”

23-11 Rein Vrij (Fuchs Lubricants), Jacob Vermaas (Optimol Lubrication), Pim Hagoort (Hagoort Group), Reinier van Berge…

Verspanen

Maximale kwaliteit en duurzaam succes met automatisering en digitalisering

23-11 Deze ontwikkeling heeft zijn weg gevonden naar de eigen productie van de Duitse fabrikant…

Automatisering

Samenwerking RoboJob en Kumatech bij Mazak

23-11 Wie door Mazak als exposant wordt uitgenodigd, zet alles op alles om het beste…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen