F.Hoffmann introduceert PSA-techniek voor stansen en omvormen

F. Hoffmann in Zwijndrecht introduceert een nieuwe piëzosignaal-technologie (PSA) voor stans- en omvormprocessen. Hiermee kunnen functies worden uitgevoerd als krachtanalyse, controle op achtergebleven stansdeeltjes, banddikte, stempeldiagnose, vervorming, scheurherkenning, trilling, contactgeluid en zelfs enegieoptimalisering.

Het complete PSA-systeem, ontwikkeld door het Duitse Unidor TRsystems, bestaat uit één of (in de regel) meerdere PSA-sensoren, een verzameldoos, versterker en de digitale controlesystemen compactPress en multiControl voor evaluatie en controle alsmede de modules powerPress en smartOilspraying voor het besturen, visualiseren en controleren respectievelijk voor een zuinige en homogene oliedosering. De metingen worden uitgevoerd met grote nauwkeurigheid: het systeem maakt herkenning van vervormingsfouten tot 0,01 mm mogelijk.

Gereedschap voor stansen en omvormen is opgebouwd uit meerdere lagen, te weten. opspanplaat, snijplaat, neerhoudplaat, stempelplaat, drukplaat en kopplaat, die elk een bepaalde functie en taak hebben. Sensoren in het gereedschap of op de machine leveren de gewenste informatie voor het stans- of persproces. Voor de sensor wordt bijvoorbeeld in de drukplaat van het gereedschap een ongeveer 2 mm diepe gleuf gefreesd. De piëzosensor wordt daarin gelegd, bedraad en met epoxyhars overgoten om vervuiling en als gevolg daarvan een mogelijke kortsluiting te voorkomen.

Omdat de sensoren een geringe grootte hebben, kunnen deze in praktisch alle omstandigheden op of in het gereedschap worden ingebouwd. Na montage in het gereedschap levert de PSA-sensor een signaal, dat bij iedere slag wordt herhaald. Slijtage en breuk kunnen op die manier vroegtijdig worden onderkend, omdat door afwijkingen van de ingegeven normcurve direct veranderingen aan het stempel worden gesignaleerd. Vervolgens kunnen correctiemaatregelen worden genomen.

De PSA-sensoren leveren het signaal uit het gereedschap via verzameldoos en versterker aan de besturing en daarmee aan de evaluatie-eenheid voor visualisering. Het PSA-diagram wordt aangemaakt met een integraal uit een curve. Daarmee worden de waarden op nul gesteld en tenslotte wordt alleen de afwijking gevisualiseerd.

Behalve voor persprocessen is het nieuwe systeem in principe geschikt voor tal van andere toepassingen. Zo worden proeven genomen met de toepassing van het PSA-systeem voor het bepalen van korte-tijdbelastingen op spuitgietmachines.

Unidor TRsystems is producent van randapparatuur voor persen en stansmachines. F. Hoffmann voert een uitgebreid leveringsprogramma van machines en speciaalgereedschappen voor de niet-verspanende metaalindustrie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Gediplomeerde stansspecialisten

29-04 Middels een bedrijfsintern maatwerktraject heeft Mikrocentrum 21 medewerkers van Euro-Techniek, Guardian en KeyTec opgeleid…

Plaatbewerking

Schüler en Porsche starten bouw hightech persinstallatie

23-04 Persenbouwer Schüler begint samen met Porsche halverwege dit jaar met de bouw van de…

Featured

Persenleverancier RHTC verkoopt steeds meer specials

14-03 Met een netwerk van dealers in 64 landen over de hele wereld zet RHTC…

Plaatbewerking

Soft-blanking systeem op Omera-pers biedt wezenlijke voordelen

13-11 Hoffmann-Metalcare in Zwijndrecht heeft het leveringsprogramma uitgebreid met een nieuwe Omera-pers, type 400R1M2P8/SB. Verschillende…

Plaatbewerking

‘Oud meisje’ straalt weer

08-11 Na een complete mechanische en elektrische modernisering is een 50 jaar oude pers bij…

Plaatbewerking

Schuler opent Hot Stamping TechCenter

18-01 De Duitse persenbouwer Schuler heeft op haar vestiging in Göppingen een onderzoeks- en demonstratiecentrum…

Plaatbewerking

800 tons automatenpers uit één stuk voor VDL VDS

03-09 Met speciaal transport is in de nacht van 2 op 3 september een nieuwe…

Geen categorie

Rijva levert bijzondere persen van Pressmac

11-03 Met de introductie van de apparatuur van Pressmac realiseert Rijva een interessante versterking van…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X