FDP lanceert informatiebank

De Federatie Metaalplaat (FDP) heeft met de website www.deMetaalgids.nl een nieuw initiatief gelanceerd, dat de maakindustrie die actief is in plaatwerk en buis, gerichte informatie geeft over de meest gangbare metalen en de verwerking daarvan.

De website is een informatiebank, waar vooral afdelingen als engineering/werkvoorbereiding, maar ook productie en inkoop hun voordeel mee kunnen doen. Zij vinden hier gemakkelijk toegankelijke en overzichtelijke kennis en tips. Ontwerp- en engineeringbureaus kunnen, naast de informatie over materiaaleigenschappen, ook bruikbare informatie vinden over ontwerpen en werktekeningen. Een ander nuttig overzicht is de bedrijvengids. Hierin staan de distributeurs van metalen gerangschikt met een eventuele doorklik naar hun website.
Daarnaast is er een materialenselector ontwikkeld. Dit instrument helpt plaatwerkbedrijven bij de keuze van het juiste materiaal tijdens het ontwerp of de ontwikkeling van een product. Ook krijgt de afdeling inkoop hiermee meer inzicht in de mogelijkheden. Ook het onderwijs is volgens de FDP gebaat bij dit instrument en kan het in de lesstof integreren.

De Federatie Metaalplaat (FDP) is een kennisnetwerkorganisatie die relaties onderhoudt met personen en bedrijven die veel knowhow in huis hebben van materialen en productieprocessen. Metalen plaat doorloopt een keten, die begint bij de staalproductie en via handel en toeleveranciers uitkomt bij de fabrikanten van eindproducten en haar ontwerpafdelingen. De FDP ontplooit allerlei activiteiten om die keten te versterken en richt zich daarbij onder andere op de kennisbehoeften van de keten (achterban), maar ook op onderzoek en technisch onderwijs. Zodat de kennis van afgestudeerde leerlingen zoveel mogelijk aansluit op de behoeften en wensen van de maakindustrie. “Kennisoverdracht gebeurt steeds meer langs digitale weg”, zegt FDP-directeur Frederik Lodeizen over de nieuwe website. “Het internet biedt alle mogelijkheden om snel en flexibel op vragen van klanten te reageren.”
Een interessant onderdeel van www.demetaalgids.nl is de materialenselector, die door de Federatie Metaalplaat samen met de Staalfederatie Nederland is ontwikkeld. De materialenselector is een softwarematig hulpmiddel voor de materiaalkeuze bij het ontwerpen van producten.

De basisgedachte voor deze selector is om met behulp van een beperkt aantal (kern)vragen tot een materiaalkeuze te komen. Uit een bestand van een groot aantal materialen worden de meest voor de hand liggende materialen (maximaal vijf) geselecteerd en in een voorkeursvolgorde geplaatst. De definitieve keuze is dan aan de ontwerper, die buiten de kernvragen nog een aantal andere keuzecriteria in overweging kan nemen. De beantwoording van de kernvragen wordt in relatie gebracht met een specifiek materialen-databestand in matrixvorm.

Keuzecriteria
In het ontwerpproces dient in het algemeen voor de materiaalkeuze rekening gehouden te worden met de volgende criteria of aspecten: sterkte, stijfheid, dynamische belasting (waaronder vermoeiing), crashbelasting, thermische belasting, aantasting (corrosie), productietechnologie, verbindingstechnologie, cosmetica, kosten, leverbaarheid, gewicht, slijtage, wrijving, standaardisatie om het assortiment te beperken, recycling, milieu, veiligheid, arbeidsomstandigheden, onderhoud en reparatie, geleiding (elektriciteit en warmte), patenten en octrooien, cosmetische aspecten en langeduur gedrag (degradatieverschijnselen).

Kernvragen bij materiaalkeuze
De kernvragen bij de materiaalkeuze zijn: Welke materialen komen in aanmerking wat betreft sterkte en stijfheid? Welke materialen komen in aanmerking wat betreft corrosiebestendigheid? Welke materialen zijn geschikt voor een lichtgewicht constructie? Welke materialen komen in aanmerking voor een gekozen productiemethode? Welke materialen zijn kostengunstig?
De vraagstelling wordt in verband gebracht met een matrix waarin de materiaalinformatie, die relevant is voor beantwoording van de kernvragen, is opgeslagen. De invulling van de matrix geschiedt door een panel van deskundigen, die zich baseren op diverse kennisbronnen.

De gebruiker van de materialenselector zal in het product-ontwikkelingstraject voor betreffend product de kernvragen aan de orde stellen, die beslissend zijn voor de materiaalkeuze. Hierbij dienen de criteria, voor zover mogelijk, kwantitatief opgevoerd te worden. Bijvoorbeeld: Welke materialen hebben een minimale treksterkte van 500 N/mm²? Het systeem selecteert dan die materialen die aan deze eis voldoet.

www.demetaalgids.nl

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

FDP introduceert probleemoplosser

07-12 De Federatie Metaalplaat (FDP) heeft het coronatijdperk en de (gedeeltelijke) lockdowns benut voor het…

Toeleveren

Webinar digitalisering in de plaatwerkketen

15-06 De Federatie Metaalplaat FDP organiseert samen met MCB en Teqnow op 25 juni van…

Plaatbewerking

Bevordering ketenintegratie is FDP op het lijf geschreven

31-03 Frederik Lodeizen draagt vanaf 1 april zijn activiteiten als directeur van de FDP over…

Materialen

Meer winst door Hoge Sterkte Staal

30-05 Teqnow organiseert op 11 juni in samenwerking met FDP de bijeenkomst ‘Meer winst dankzij…

Plaatbewerking

FDP-bijeenkomst ‘Smart engineering’ bij Merford

01-05 De middagbijeenkomst ‘Smart engineering’ die de Federatie Metaalplaat (FDP) op 22 mei organiseert bij…

Plaatbewerking

De papierloze plaatwerkfabriek

02-03 Hoe lees je een digitaal model met alle productinformatie en gebruik je dat in…

Plaatbewerking

Plaatwerkketen werkt aan betere datadeling

12-02 Hoe kan de deling van data in de plaatwerkketen worden verbeterd? Dat is de…

Automatisering

Themabijeenkomst robotisering/automatisering in plaat

04-09 Wat zijn de moderne mogelijkheden op het gebied van robotisering/automatisering voor plaatbewerkers? Deze vraag…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X