Fiscaal voordeel milieu-investeringen breder toegankelijk

Dit jaar zijn er voor de metaal meer fiscale aftrekmogelijkheden voor milieu-investeringen. Dat varieert van VOS-reducerende technieken en grondstoffenbesparing tot het aanbrengen van deklagen en lasrookafzuiging.

Oorzaak hiervan is een koppeling van de Milieulijst met het Activiteitenbesluit milieubeheer. Tot 36 procent van de investeringskosten mag worden afgetrokken van de fiscale winst en/of 75 procent van de investering mag vrij worden afgeschreven. De aftrek en/of vrije afschrijving is mogelijk voor ongeveer 370 bedrijfsmiddelen die milieuwinst opleveren. Al deze bedrijfsmiddelen staan op de Milieulijst van de MIA\Vamil-regeling. Op de nieuwe Milieulijst voor 2011 zijn in overleg met de Koninklijke Metaalunie en Stichting Adviescentrum Metaal (SAM) investeringen opgenomen waardoor bedrijven makkelijker gebruik kunnen maken van de MIA/Vamil.

De Milieulijst 2011

Op de Milieulijst van 2011 staat nu bijvoorbeeld code F 3000: VOS-emissiereducerende technieken binnen de metaalindustrie. Dit is een zogenoemde generieke code waarbij fiscale aftrek mogelijk is voor een (maatwerk) investering met een flinke milieuwinst. Hiermee is de MIA/Vamil-regeling breder toegankelijk omdat de milieuwinst op verschillende manieren mag worden gerealiseerd. Daarnaast bevat de Milieulijst veel andere bedrijfsmiddelen die interessant kunnen zijn voor ondernemers in deze sector.

Leaflet

In samenwerking met de Metaalunie en SAM heeft Agentschap NL een leaflet gemaakt met een overzicht hoe de Milieulijst 2011 voor de metaalsector aansluit bij het Activiteitenbesluit. Ondernemers kunnen hiermee gemakkelijk nagaan welke investeringen op fiscaal voordeel kunnen rekenen. Op de website van de MIA/Vamil-regeling kunt u makkelijk zoeken in de Milieulijst van 2011 via een speciale zoekfunctie.

MIA

De MIA biedt de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. Bedrijven kunnen tot 36 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

Vamil

Met de Vamil kunnen bedrijven 75 procent van een investering op een willekeurig moment afschrijven. Door sneller afschrijven vermindert de fiscale winst en betalen bedrijven minder belasting in dat jaar. Dit levert een rente- en liquiditeitsvoordeel op.

Aanvragen

Het aanvragen van MIA en Vamil is eenvoudig en kan met één formulier. Meestal is het meesturen van informatie niet noodzakelijk en er is geen accountantsverklaring nodig. Kort gezegd moet het bedrijf de investering in een bedrijfsmiddel dat op de actuele Milieulijst staat binnen drie maanden na de datum van investeren melden bij NL Milieu en Leefomgeving. Een uitgebreid stappenplan staat op www.agentschapnl.nl/miavamil onder het kopje ‘aanvragen’.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Kunstmatige intelligentie verbetert lasprocessen in scheepsbouw

05-09 Deze processen bereiken echter hun grenzen wanneer er enkelstuks geproduceerd worden, er fabricageafwijkingen ontstaan…

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

Personeel en Opleiding

OOM prikkelt lassers

25-08 Met dit loopbaaninstrument wil OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking,…

Verbinden

Gebruiksvriendelijk TIG-lassen

16-08 Zo is de nieuwe besturing met het kleurendisplay van 7″ overzichtelijk en intuïtief te…

Verbinden

MetaalNieuws: Special Verbindingstechniek

11-06 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Verbinden

EWM breidt XQ-serie voor MIG/MAG-lassen uit

18-02 De MIG/MAG-multiproces-lasapparaten Titan XQ puls, Phoenix XQ puls en Taurus XQ Synergic onderscheiden zich…

Plaatbewerking

Arendsen Plaatwerk wordt een geoliede machine

21-12 Arendsen Plaatwerk heeft gloednieuwe kantoren en een moderne presentatie/ontvangstruimte in gebruik genomen. Maar de…

Plaatbewerking

Laserlassen van buizen en profielen met fiberlasers

26-02 Tijd is geld – of het nu gaat om bewerkingstijd, tijd die wordt besteed…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X