FME benadrukt belang van technologische zorgoplossingen

Technologische oplossingen kunnen een enorme bijdrage leveren aan de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. Het zijn zelfs onmisbare instrumenten om de problemen waarmee de zorgsector wordt geconfronteerd het hoofd te bieden. Met de inzet van nu reeds bekende medisch-technologische innovaties 40 procent van het voorziene arbeidstekort kan worden opgelost. Dit concludeert onderzoeksbureau Boer & Croon in het visiedocument ‘1001 Zorgoplossingen, de belofte van de medische technologie’, dat in opdracht van de Vereniging FME-CWM en tien van haar partners is uitgewerkt.

Het CPB heeft becijferd dat het aandeel van de gezondheidszorg in de economie met de huidige groeicijfers binnen twee decennia tot ver boven de twintig procent stijgt. Bij ongewijzigd beleid heeft de zorg over vijftien jaar 400.000 extra werknemers nodig. FME-voorzitter Jan Kamminga: “De geluiden zijn alarmerend. Bij ongewijzigd beleid komen we binnen 25 jaar honderdduizenden ‘handen aan het bed’ tekort. De zorg wordt een ongekende factor in onze economie. Intussen vergrijst onze samenleving en neemt het beroep dat we op de zorg doen verder toe.”

Daarom heeft FME, samen met tien brancheverenigingen, het initiatief genomen de urgentie voor het gebruik van technologische oplossingen voor de zorgsector te benadrukken met de lancering van de campagne ‘1001 Zorgoplossingen’. In dit kader heeft FME-voorzitter Kamminga op 29 augustus aan minister Edith Schippers van VWS het magazine ‘1001 Zorgoplossingen, Yes We Care’ aangeboden. Op hetzelfde moment is de website www.1001zorgoplossingen.nl live gegaan.

Het magazine bevat, naast een aantal inhoudelijke interviews, een groot aantal praktische kostenbesparende oplossingen die nu al beschikbaar zijn. Met de publicatie ‘1001 Zorgoplossingen’ roept de medisch-technologische industrie minister en politiek op om innovatie en het gebruik van deze oplossingen te stimuleren. “Dat technologie de zorg duur zou maken, is een grote misvatting. Het is een investering die juist tot enorme besparingen leidt”, voegt Kamminga toe. Hij wordt hierin gesteund door hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot, die in het magazine stelt: “Er is voldoende medische technologie beschikbaar om nu al grote winst te boeken. Maar het schort aan het gebruik ervan (…) Het roer moet drastisch om.”

De minister bevestigt de noodzaak van innovatie in de zorg en merkt op: “Innovatie komt zelden in plaats van; het komt er bovenop. Wij moeten met alle betrokken zorgpartijen samenwerken om een juiste afweging te maken over wat we doen en waar we mee stoppen”, aldus de minister.

1001 Zorgoplossingen is een initiatief van Vereniging FME-CWM in samenwerking met Diagned, FHI, Koninklijke Metaalunie, NEFEMED, NIVO, Uneto-VNI, GAIN, Holland HealthTech, Firevaned en Indent.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

FME introduceert Technostarter-lidmaatschap

11-12 FME heeft de nieuwe lidmaatschapsvorm FME Technostarter gelanceerd. Voor een aantrekkelijk bedrag van 500…

Geen categorie

Technology for Health bundelt alle technologische ontwikkelingen in zorg

29-07 De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en bieden ongekende mogelijkheden voor betere én betaalbare zorg.…

Bedrijf en Economie

Technologische industrie optimistisch

15-05 Ondernemers in de technologische industrie zijn optimistisch over de ontwikkelingen in 2014. Naar verwachting…

Geen categorie

Complimenten voor Nederlandse presentatie op Hannover Messe

14-04 De Nederlandse maakindustrie heeft vorige week op de Hannover Messe een uitstekende indruk achter…

Bedrijf en Economie

Nederlandse variant op Industrie 4.0

07-04 In navolging van het Duitse programma ‘Industrie 4.0’, is er nu het Nederlandse initiatief…

Bedrijf en Economie

Rutte en Merkel openen Hannover Messe

07-04 Premier Rutte en bondskanselier Merkel hebben zondagavond de Messe in Hannover geopend. Het is…

Bedrijf en Economie

Maakindustrie werkt aan imago op Hannover Messe

03-04 Gesterkt door gunstige economische berichten en de positieve sfeer op de Techni-Show en de…

Geen categorie

Maakindustrie werkt mee aan nieuwe medische vindingen

14-11 Mensen uit de maakindustrie, de medische wereld en de wetenschap hebben elkaar onlangs ontmoet…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen