FME lanceert Meldpunt Ongevallen Machineveiligheid

0

De Commissie Arbo van FME stelt een meldpunt ‘Ongevallen machineveiligheid’ in. Met dit meldpunt verwacht de branche-organisatie voor de technologische industrie de komende jaren een beter beeld te krijgen van de meest voorkomende ongevallen en de oorzaken hiervan.

Het doel is uiteraard om daar lessen uit te trekken om in de gehele branche veiliger te gaan werken en het aantal ongevallen met machines te laten dalen. Uit het Rapport Arbo & Verzuim 2011 van FME blijkt dat 27% van de ongevallen met verzuim wordt veroorzaakt door machines. Machineveiligheid is dan ook een speerpunt van het arbobeleid van FME en 5xbeter, het gezamenlijke initiatief van werkgevers en werknemers om de arbeidsomstandigheden in de metaal en metalektro te verbeteren. Dit jaar is de verbetercheck machineveiligheid gelanceerd. Hoewel bijvoorbeeld de Inspectie SZW cijfers verzamelt over ongevallen met en zonder letsel in de metaalbranche en technologische industrie, blijkt dat er toch te weinig specifieke informatie beschikbaar is over ongevallen met vaste machines.

Meld ongevallen
FME vraagt bedrijven om ongevallen die in 2012 zijn voorgekomen op te geven bij het meldpunt. Het meldpunt is bereikbaar via preventiemedewerker.fme.nl. De meldingen worden vertrouwelijk behandeld en geaggregeerd tot brancheniveau.

5xBeter lanceert op 30 oktober de Veiligheidscheck Machineveiligheid. Lees hier meer.