FME onder druk om eindelijk cao te sluiten

De druk op werkgeversorganisatie FME om met de vakbonden een nieuwe cao voor de Metalektro te sluiten, neemt toe. Zowel intern als van buitenaf groeit de kritiek op de branche-organisatie voor de technologische industrie.

De vakbonden voeren al maanden (sinds juni) acties en begin deze week dreigde de zaak te escaleren toen zo’n 150 actievoerders het kantoor van FME in Zoetermeer binnenliepen voor een sit-in actie. Vakbond FNV sprak van een vreedzame actie, terwijl ze bij FME vonden dat ze met geweld waren bestormd en dat er sprake was van intimidatie en bedreiging. Het goede nieuws was dat in ieder geval dat FME-voorzitter Ineke Dezentjé een gesprek heeft gevoerd met een aantal actievoerders. Beide partijen hebben daarbij aangegeven zo snel mogelijk een goede cao op tafel te willen hebben.

FPT-VIMAG: hooligan-gedrag onacceptabel
Van meerdere kanten wordt daar nu ook op aangedrongen. André Gaalman, voorzitter van de brancheorganisatie voor productietechnologie FPT-VIMAG, roept zowel FME als de vakbonden op om vooral weer met elkaar om tafel te gaan. Hij vraagt beide partijen om te zoeken naar wat verbindt, zodat op langere termijn groei voor iedereen in Nederland zeker kan worden gesteld. “We zien dat het conflict verhardt. Dat is niet in het belang van de werkgevers, noch in dat van de werknemers. Daarom roepen we de partijen op om er aan de tafel uit te komen. Nederland heeft een lange traditie van overleg met en begrip voor elkaar. Hooligan-gedrag als maandag is onacceptabel. Laten we geen Franse toestanden in Nederland krijgen.”

Gaalman stelt dat FME nu in een sleutelrol zit om een brug te slaan tussen werkgevers en werknemers. “Beiden lijden schade door stakingen en slechtere relaties. Met als ultiem gevolg een afremmende groei en minder innovatie in Nederland.”

Bedrijven zijn stakingen zat
Ook vanuit de eigen lidbedrijven neemt de druk op FME toe om tot een akkoord te komen.  Ze zijn de stakingen zat. “We hebben afgelopen maanden meerdere keren bij de bonden én bij de FME aangedrongen: ga nou aan tafel met elkaar”, zei een woordvoerder van VDL in Eindhoven deze week in de NRC.  “We zijn ontevreden over de ontstane situatie. Dit duurt te lang.”

Een woordvoerder van DAF zei in hetzelfde artikel: “Het gaat goed met de economie, het gaat goed met DAF, daar moeten medewerkers van profiteren. We hopen dat FME en bonden zo snel mogelijk weer aan tafel gaan.” Een commissaris die betrokken is bij meerdere, bij FME aangesloten bedrijven en die anoniem wil blijven, bevestigde in de krant dat er gemopperd wordt in de bestuurskamers over de rol van FME. “Stakingen verzieken de sfeer op de werkvloer. Dat wil je niet. De bedrijven willen dat de FME de onderhandelingen goed managet.”Ondertussen blijven ook de bonden de druk opvoeren met acties. De werknemers van Fokker en Ardagh uit Hoogeveen, van Burgerhout uit Assen en van Muelink & Grol uit Groningen leggen het werk twee dagen neer, op donderdag 29 november en vrijdag 30 november. In Hoogeveen schrijven ze zich in, waarna ze een stakingsmars door Hoogeveen gaan lopen. Op dezelfde dagen staken ook de metaalwerkers in Friesland. Daar leggen zo’n zevenhonderd mensen het werk neer. Zij komen uit grote en kleine Friese metaalbedrijven, zoals Ardagh Leeuwarden, fietsfabrikant Accell, Gea Royal de Boer, Avek Surhuisterveen en diverse scheepswerven.

De vakbonden willen, naast meer zeggenschap over uren en meer loon voor jongeren en inhuurkrachten, een loonsverhoging van 3,5 procent. De werkgevers vinden 2,5 procent genoeg. FME heeft bedrijven in de Metalektro dan ook de aanbeveling gedaan de lonen per 1 december 2018 te verhogen met 2,5%.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Skillspaspoort voor maakindustrie?

15-11 Volgens FME en Metaalunie is de arbeidsmarkt dynamischer dan ooit: banen veranderen steeds sneller.…

Personeel en Opleiding

Vrouwen dichten loonkloof

15-11 Tussen 2016 en 2019 lag op landelijk niveau het gemiddelde loon van vrouwen in…

Bedrijf en Economie

Binnenkort stakingen in kleinmetaal

01-11 Na een extra onderhandelingsronde op 14 oktober braken de bonden het overleg af en…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Bedrijf en Economie

‘Kennelijk heeft sector behoefte aan staking’

14-10 Zojuist boorden ze het cao-onderhandelingstraject de prut in. Een goede afspraak over reële arbeidsvoorwaarden…

MetavakNieuws

Slim leren, slim produceren en slim verdienen

01-10 Het is voor het eerst dat de vakbeurs METAVAK de handen ineen slaat met…

Bedrijf en Economie

Onderhandelingen cao Metaalbewerkingsbedrijf opgeschort

29-09 “We zijn er nu klaar mee en schorten het overleg voorlopig op want verder…

Bedrijf en Economie

Nieuwe cao Metalektro definitief

13-09 De organisaties kwamen 14 juli tot een principeakkoord over de nieuwe cao. Behalve nieuwe…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X