FNV Bondgenoten wil afspraken over machineveiligheid

“We zijn op de goede weg, maar er moeten nu eindelijk ook afspraken gemaakt worden over machineveiligheid”. Dit zei voorzitter Henk van der Kolk van FNV bondgenoten onlangs op het congres ‘Een veilige start in de metaal’.

“De belangrijkste oorzaak van ongelukken met jongeren, 38%, is het contact met bewegende delen”, aldus Van der Kolk, die een oproep deed aan werkgeversorganisatie FME: “Laten we de sector beter en aantrekkelijker maken voor jongeren en nieuwkomers. Het is dan ook belangrijk en tijd dat er goede afspraken komen over machineveiligheid. Metaalunie en FNV Bondgenoten en de andere bonden zijn het al met elkaar eens en hierbij nodig ik FME uit om zich bij hen aan te sluiten.”

Bijna 200 metaal- en arbokenners, van verbetercoach tot vakbondsleider, van KAM-coördinatoren tot ‘jongens van de vloer’ bezochten het congres, dat op 21 juni werd gehouden in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Het afgelopen jaar heeft 5x Beter, een samenwerkingsverband van werkgevers en werknemers, veel tijd en energie gestoken in het onderwerp nieuwkomers. Uit onderzoek blijkt dat een nieuwkomer tot acht keer meer kans heeft op een ongeval. Deze groep bestaat uit schoolverlaters, stagiairs, anderstaligen en flexwerkers, maar ook collega’s die een andere functie krijgen. Iedereen die nieuw is op een werkplek heeft steun nodig, die dankzij de middelen van 5x Beter kan worden geboden. Maar daarnaast is er ook een verandering in cultuur nodig. Iets wat ‘veranderoloog’ Maaike met haar team jongleurs in de openingsact grappig duidelijk maakte.

Daarna was het tijd voor een goed voorbeeld. Dirk Lips van Libéma hield een inhoudelijk betoog over het opleiden van je mensen en investeren in hun carrière. Tijdens de discussie met de voorzitters van de 5x Beter-partners werd opnieuw duidelijk hoezeer zij het samenwerkingsverband ondersteunen. Ook nieuwkomers is duidelijk een onderwerp dat leeft bij Jos van de Werken van de Koninklijke Metaalunie, Jan Kamminga van FME-CWM, Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten, Jaap Jongejan van CNV Vakmensen en Reindert Algra van de Unie.

Een bijzondere groep nieuwkomers zijn anderstaligen. Theater als Spiegel had na de pauze een interactieve voorstelling over nieuwkomer Sinan. De mensen in de zaal mochten reageren als er tijdens de introductie van Sinan iets niet volgens de regels ging. De middag bestond verder uit de presentatie van de 5x Beter pilot die in samenwerking met CNV Jongeren in verschillende bedrijven oplossingen voor nieuwkomers moet gaan realiseren. Daarnaast werd de ‘Veiligheidsmedewerker van het Jaar’ gekozen, de jongste ooit. Martijn Pijnacker (27) van Condoor Industrial Doors uit Zeewolde stond met rode wangen op het podium om deze eretitel in ontvangst te nemen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Praktische handreiking voor veilig werken in MKB-metaal

13-05 Koninklijke Metaalunie en FME hebben voor hun lidbedrijven een praktische handreiking opgesteld voor de…

Werkplaatstechniek

Hendrik Veder Group zet juist nu in op veilig werkgedrag

15-04 Hendrik Veder Group gaat een samenwerking aan met Tagpoint Training om ook tijdens de…

Toeleveren

Explosieveiligheidsdocument nodig?

15-12 PKM, adviseurs voor de metaal- en technische sector, heeft een telefonische check in het…

Toeleveren

Geslaagde beurs voor CE-Ester

01-11 Een breed scala aan oplossingen op het gebied van keuringen en machinebeveiliging; dat presenteerde…

Verbinden

Lassers kiezen voor veilige lasspray

17-09 Hagoort Groep meldt een toenemende vraag naar zijn veilige anti-lasspat product LB 100 Vloeibaar.…

Personeel en Opleiding

Veilig werken bij Heras

29-07 Heras, totaalleverancier in perimeter protection, is er met uiteenlopende maatregelen in geslaagd om de…

Personeel en Opleiding

Zitten het nieuwe roken? Kies voor gezond zitten!

26-07 We weten allemaal dat beweging belangrijk is. Mensen zijn niet gemaakt om de hele…

Werkplaatstechniek

Minder ongelukken door slimme schoenzolen

11-06 Atos en startup Rcup hebben intelligente morfologische inlegzolen gelanceerd die klachten aan het bewegingsapparaat…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X