FNV-leden verhogen looneis nieuwe cao naar 2,5 procent
De leden van FNV Bondgenoten die werken in de Metaal en Techniek hebben vrijdag tijdens een conferentie de inzet bepaald voor de cao-onderhandelingen. Zij hebben besloten de voorgestelde looneis te verhogen van 2 naar 2,5 procent. Ook een goed pensioen en gelijk loon voor uitzendkrachten krijgen de hoogste prioriteit. De onderhandelingen voor een nieuwe cao starten op 16 februari.
Jan Berghuis, bestuurder FNV Bondgenoten: “De werknemers in de Metaal en Techniek-sector vinden dat de looneis omhoog moet naar 2,5 procent. De inflatie komt met 1,9 procent al een stuk hoger uit eerder werd verwacht. De sector heeft nog last van de crisis, maar krabbelt al flink op. Het tekort aan vaklieden neemt in sneltreinvaart toe. Werkgevers schieten nu in een reflex door nóg grotere flexschillen aan te leggen en loonmatiging te eisen. Wij willen dat de werkgevers investeren in de mensen om ze als vakkracht te behouden en dat ze de flex-excessen aanpakken. Daar krijg je een gezonde en sterkere sector van, dat is beter voor iedereen.”
De werknemers en de vakbond vinden dat de cao beter moet worden nageleefd en vooral de afspraken over uitzendkrachten. Bij het niet naleven van de cao, moet er sprake zijn van omgekeerde bewijslast. Werkgevers die de cao niet naleven, moeten aantonen dat zij dat wel doen. De vakbond wil dat een uitzendkracht of ZZP’er die vakkracht is hetzelfde verdient als een vaste kracht: gelijk werk, gelijk loon.
Daarnaast is het behouden van een goede pensioenregeling een belangrijk speerpunt voor de werknemers in de Metaal en Techniek. Berghuis: “Vaklieden beginnen meestal op jonge leeftijd te werken en doen vaak zwaar werk. Gezond hun pensioen kunnen halen en de zekerheid op een goed pensioen is dan ook erg belangrijk voor ze. Door te werken aan een gezonde werkomgeving kunnen mensen ook langer doorwerken. Dit helpt om het tekort aan vaklieden tegen te gaan.”
De onderhandelingen krijgen als motto ‘Vaklieden verdienen beter’ mee. De Metaal en Techniek-cao geldt voor ongeveer 330.000 werknemers bij ruim 30.000 verschillende bedrijven.